Irish draught är en högt värderad häst

Irish draught är Irlands nationalhäst och användes ofta vid jordbruksarbete. Här har vi samlat det du behöver veta och det som kommer intressera dig om irish draught.

 

Irish draught

Irish draught är en av Irlands inhemska hästraser. Hästentusiaster beskriver hur rasen har enastående kvaliteter. Under åren har unika kvaliteter vad gäller temperament, vishet, och andra kunskaper avlats fram hos rasen. Dessa egenskaper gör att hästen är kapabel att utföra en mängd aktiviteter såsom dressyr, hoppning, jakt, eventing, och fritidsridning. Irish draught är känd för att vara intelligent, att ha lätt att lära, och att vara pålitlig. Ägare av irish draught påstår med stolthet att dessa egenskaper överensstämmer med verkligheten.

Irish draughts egenskaper

Här är några av irish draught särdrag som kan intressera dig:

  • Irish draught är en varmblodig häst och har smidigheten och snabbheten av en varmblodig häst och det milda temperamentet av en kallblodig häst. Dessa egenskaper gör rasen passande även för ägare med måttlig erfarenhet.
  • Irish draught är en hälsosam hästras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare och uppfödare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Hästen är känd för att kunna utföra uppgifter och aktiviteter vilka inkluderar distansritt, fritidsridning, hoppning och arbeten.

Irish draughts ursprung och utveckling

De irländska böndernas behov av arbetande hästar skiljde sig från de engelska böndernas behov. Detta på grund av olika förhållanden inom det irländska och engelska jordbruket. Detta var anledningen till att de irländska bönderna utvecklade en lättare och mer anpassningsbar häst. Dessa hästar kunde arbeta på gården, transportera produkterna till marknaden, jaga rävar, och fungera som transportmetod för familjen. De lyckades utveckla en häst med god uthållighet, god benstomme, och ett gott temperament.

Irish draughts karaktärsdrag

Irish draught är känd för att vara en mångsidig, kraftfull och atletisk ras. Rasen har ett fint huvud, bra benstruktur, och korta skenben. Bröstkorgen är kraftig, lår och bakdel är starka och den har en aktiv och kraftfull gång. Den anses även ha ett gott och vänligt temperament och vara av en medgörlig natur. Irish draught är också populär för att vara en grundras som kan korsas med andra raser för att skapa alla sorters fritidshästar eller tävlingshästar.

Hästen är mellan 154 och 165 cm hög och de kommer vanligtvis i brun, fux, svart och black.

Dessa egenskaper gör att hästen älskas och föredras av många hästentusiaster. Hästuppfödare ägnar sig idag åt gemensamma ansträngningar för att öka antalet irish draught och bevara rasen.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar