Irish draught är en högt värderad häst

Irish draught är Irlands nationalhäst och användes ofta vid jordbruksarbete. Här har vi samlat det du behöver veta och det som kommer intressera dig om irish draught.  


Irish draught

Irish draught är en av Irlands inhemska hästraser. Hästentusiaster beskriver hur rasen har enastående kvaliteter. Under åren har unika kvaliteter vad gäller temperament, vishet, och andra kunskaper avlats fram hos rasen. Dessa egenskaper gör att hästen är kapabel att utföra en mängd aktiviteter såsom dressyr, hoppning, jakt, eventing, och fritidsridning. Irish draught är känd för att vara intelligent, att ha lätt att lära, och att vara pålitlig. Ägare av irish draught påstår med stolthet att dessa egenskaper överensstämmer med verkligheten.

Irish draughts egenskaper

Här är några av irish draught särdrag som kan intressera dig:

  • Irish draught är en varmblodig häst och har smidigheten och snabbheten av en varmblodig häst och det milda temperamentet av en kallblodig häst. Dessa egenskaper gör rasen passande även för ägare med måttlig erfarenhet.
  • Irish draught är en hälsosam hästras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare och uppfödare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Hästen är känd för att kunna utföra uppgifter och aktiviteter vilka inkluderar distansritt, fritidsridning, hoppning och arbeten.

Irish draughts ursprung och utveckling

De irländska böndernas behov av arbetande hästar skiljde sig från de engelska böndernas behov. Detta på grund av olika förhållanden inom det irländska och engelska jordbruket. Detta var anledningen till att de irländska bönderna utvecklade en lättare och mer anpassningsbar häst. Dessa hästar kunde arbeta på gården, transportera produkterna till marknaden, jaga rävar, och fungera som transportmetod för familjen. De lyckades utveckla en häst med god uthållighet, god benstomme, och ett gott temperament.

Irish draughts karaktärsdrag

Irish draught är känd för att vara en mångsidig, kraftfull och atletisk ras. Rasen har ett fint huvud, bra benstruktur, och korta skenben. Bröstkorgen är kraftig, lår och bakdel är starka och den har en aktiv och kraftfull gång. Den anses även ha ett gott och vänligt temperament och vara av en medgörlig natur. Irish draught är också populär för att vara en grundras som kan korsas med andra raser för att skapa alla sorters fritidshästar eller tävlingshästar.

Hästen är mellan 154 och 165 cm hög och de kommer vanligtvis i brun, fux, svart och black.

Dessa egenskaper gör att hästen älskas och föredras av många hästentusiaster. Hästuppfödare ägnar sig idag åt gemensamma ansträngningar för att öka antalet irish draught och bevara rasen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar