Islandshästen liten och smidig

Islandshästen är en ras känd för sin lilla kroppsbyggnad och sina gångarter. Här har vi samlat det du behöver veta om islandshästen.

Islandshästen känd för sin gångart

Islandshästen är en liten och lätt hästras som är känd för sina extra gångarter. Rasen används vanligtvis som ridhäst för fritid och vid turridning. Islandshästen är smidig och snabb och ses ofta vid kapplöpning såväl som i showringen och på gårdar.

Islandshästen är inte större än en ponny men anses ändå vara en häst. Islandshästen är känd för sin långa livslängd och för att vara en tålig ras. Lagar har implementerats på Island för att skydda rasens hälsa. Lagen förbjuder import av hästar till landet och hästar som en gång lämnat Island tillåts inte att återvända.

Det utmärkande draget hos islandshästen är de två extra gångarterna hästen utför, utöver de vanliga gångarterna. Dessa är tölt och passgång. Dessa egenskaper gjorde rasen populär på andra kontinenter så som i Europa och i Nordamerika. Islandshästen används ofta vid traditionell vallning av får, vid fritidsridning, show och kapplöpning.

Några av islandshästens egenskaper

Dessa är några av islandshästens särdrag som kan intressera dig:

  • Islandshästen är ett exempel på en kallblodig häst, som har ett milt sinnelag. Rasens medgörliga egenskaper gör den passande för barn och även för förstagångsägare.
  • Hästen är känd för att vara hälsosam då det inte finns några för rasen kända specifika sjukdomar. Men ägare och uppfödare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet. Islandshästen är trots allt mottaglig för vanliga hästsjukdomar så som influensan, encefalit, stelkramp och så vidare.
  • Islandshästen är en mångsidig ras som kan utföra ett flertal uppgifter och aktiviteter såsom distansritt, fritidsridning och olika sorters arbete.

Islandshästens ursprung och utveckling

År 1851 tilläts ett antal brittiska hästhandlare köpa hästar från Island. Detta ledde till den kommersiella exporten av islandshästar. Danmark är känd som den största importören av rasen mellan 1910 och 1920.

Uppfödare använde sig av det naturliga urvalet vid utveckling av islandshästen. Isländska uppfödare grundade deras urval på färg och form. Sen 1969 har flera grupper arbetat outtröttligt för att bevara islandshästen. Idag är islandshästen ännu känd för sin rena, av andra raser opåverkade stamtavla och som den enda hästrasen som existerar på Island.

Islandshästens karaktärsdrag

Islandshästen är mellan 125 och 142 cm hög och har en lätt kroppsbyggnad. Hästen är stark, flexibel och har en muskulös kropp. Dess utseende är rektangulärt och de har ett väl proportionerat, rakt, elegant och uttrycksfullt huvud. Islandshästen har en smidig nacke, sluttande och muskulösa bogar och en flexibel rygg samt ett brett kors.

 

Rasen har fem kända gångarter. De har de normala gångarterna skritt, trav och gallopp. De andra gångarterna är passgång och tölt, vilka är gångarterna islandshästen blivit känd för. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar