Islandshästen liten och smidig

Islandshästen är en ras känd för sin lilla kroppsbyggnad och sina gångarter. Här har vi samlat det du behöver veta om islandshästen.


Islandshästen känd för sin gångart

Islandshästen är en liten och lätt hästras som är känd för sina extra gångarter. Rasen används vanligtvis som ridhäst för fritid och vid turridning. Islandshästen är smidig och snabb och ses ofta vid kapplöpning såväl som i showringen och på gårdar.

Islandshästen är inte större än en ponny men anses ändå vara en häst. Islandshästen är känd för sin långa livslängd och för att vara en tålig ras. Lagar har implementerats på Island för att skydda rasens hälsa. Lagen förbjuder import av hästar till landet och hästar som en gång lämnat Island tillåts inte att återvända.

Det utmärkande draget hos islandshästen är de två extra gångarterna hästen utför, utöver de vanliga gångarterna. Dessa är tölt och passgång. Dessa egenskaper gjorde rasen populär på andra kontinenter så som i Europa och i Nordamerika. Islandshästen används ofta vid traditionell vallning av får, vid fritidsridning, show och kapplöpning.

Några av islandshästens egenskaper

Dessa är några av islandshästens särdrag som kan intressera dig:

  • Islandshästen är ett exempel på en kallblodig häst, som har ett milt sinnelag. Rasens medgörliga egenskaper gör den passande för barn och även för förstagångsägare.
  • Hästen är känd för att vara hälsosam då det inte finns några för rasen kända specifika sjukdomar. Men ägare och uppfödare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet. Islandshästen är trots allt mottaglig för vanliga hästsjukdomar så som influensan, encefalit, stelkramp och så vidare.
  • Islandshästen är en mångsidig ras som kan utföra ett flertal uppgifter och aktiviteter såsom distansritt, fritidsridning och olika sorters arbete.

Islandshästens ursprung och utveckling

År 1851 tilläts ett antal brittiska hästhandlare köpa hästar från Island. Detta ledde till den kommersiella exporten av islandshästar. Danmark är känd som den största importören av rasen mellan 1910 och 1920.

Uppfödare använde sig av det naturliga urvalet vid utveckling av islandshästen. Isländska uppfödare grundade deras urval på färg och form. Sen 1969 har flera grupper arbetat outtröttligt för att bevara islandshästen. Idag är islandshästen ännu känd för sin rena, av andra raser opåverkade stamtavla och som den enda hästrasen som existerar på Island.

Islandshästens karaktärsdrag

Islandshästen är mellan 125 och 142 cm hög och har en lätt kroppsbyggnad. Hästen är stark, flexibel och har en muskulös kropp. Dess utseende är rektangulärt och de har ett väl proportionerat, rakt, elegant och uttrycksfullt huvud. Islandshästen har en smidig nacke, sluttande och muskulösa bogar och en flexibel rygg samt ett brett kors.

Rasen har fem kända gångarter. De har de normala gångarterna skritt, trav och gallopp. De andra gångarterna är passgång och tölt, vilka är gångarterna islandshästen blivit känd för. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar