Japanese bobtail som familjekatt

Vill du ha roligt? Skaffa dig en japanese bobtail. Detta är en katt som älskar att ha roligt och tros bringa lycka till alla omkring sig. Du kommer definitivt njuta av denna glada och lekfulla katts sällskap, som ser alla som vänner. Dess päls är kort och kommer i calico och andra färger och mönster. Här har vi samlat det du behöver veta och det som kommer intressera dig om japanese bobtail.


Japanese bobtail en lyckobringande symbol

Det finns många historier och traditioner kring japanese bobtail. I japan är den trefärgade katten med fina tassar och kort svans en lyckobringande symbol. Katten ses även i konstverk och kan hittas beskriven i ett flertal dokument i landet under de senaste 1000 åren.

Kattens svans ser ut som en pompom, vilket är ett resultat av en naturlig genetisk mutation. Rasen har även ett triangulärt huvud med höga kindben och en lång nos. De har även ovala ögon som kan vara blå och bakben som är längre än frambenen. Det är en liten katt som väger mellan 2,2 och 4,5 kg. Dess päls är silkeslen och kan vara kort eller lång och komma i ett flertal färger och mönster.

Du kommer älska katten för dess intelligens, energi och lekfullhet. Dess nyfikenhet gör att de är förtjusta i att undersöka sin omgivning. Om du är bekväm med pratsamma katter är japanese bobtail rätt katt för dig. Katten kommunicerar genom kvitter och jam.

Katten tycker om att umgås med människor och kommer väl överens med barn och andra husdjur, hundar inkluderat. De passar alla hemmiljöer och olika människor, vilket gör dem till en utmärkt familjekatt.

Några av japanese bobtails egenskaper

Dessa är några av japanese bobtails särdrag som kommer intressera dig:

  • Japanese bobtail är en medelstor katt med elegant och muskulös kropp och långa, smidiga ben. De har ett intressant huvud och ansiktsform. Dess korta svans är kattens mest utmärkande drag.
  • Den långhåriga versionen av katten har längre päls på svansen och bakbenen.

Japanese bobtails historia

Man tror att den första kortsvansade katten som anlände i Japan var en gåva från kejsaren av Kina till kejsaren av Japan, och att detta skedde för minst 1000 år sen. Dess korta svans är ett resultat av en naturlig genetisk mutation som vidare utvecklats genom selektiv avel.

Katten användes även som vakt av spannmål och silkesmask och försvarade dessa mot gnagare och andra skadedjur. Tre katter importerades så småningom till USA, år 1968. Den korthåriga varianten erkändes av Cat Fanciers Association år 1976. Men den långhåriga varianten dröjde till 1993 för att bli erkänd av CFA.

Japanese bobtails temperament

Japanese bobtail är en aktiv och kärleksfull katt som kommer prata med dig med sin mjuka och kvittrande röst. Du kommer bli förvånad av kattens många ljud och tonarter. Katten älskar att leka med vatten så bli inte förvånad om du ser den leka runt kökskranen och ha skvätta ut vattnet ur vattenskålen.

Den är lekfull och smart och ägnar sig gärna åt olika aktiviteter såsom kluriga leksaker som stimulerar katten både fysiskt och mentalt.

Katten är anpassningsbar och kan resa om den vants vid det vid tidig ålder vilket gör den utmärkt för familjer med husvagn. Men förbered dig på att katten är envis och det kan vara svårt att få den att ändra inställning om den redan bestämt sig.

Det är rekommenderat att skaffa katten ett sällskap, helst i form av en annan japanese bobtail.

Japanese bobtails hälsa och hälsorelaterade frågor

Japanese bobtail är i regel frisk och det rekommenderas starkt att den blivande kattägaren ber uppfödaren om bevis på kattens hälsa.

Skötsel av både den långhåriga och korthåriga varianten av japanese bobtail är enkel. Regelbunden borstning kan förhindra tovor i pälsen. Ögon och öron bör kontrolleras regelbundet för tecken på onormal irritation, infektion eller vätskor.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar