Japanese bobtail som familjekatt

Vill du ha roligt? Skaffa dig en japanese bobtail. Detta är en katt som älskar att ha roligt och tros bringa lycka till alla omkring sig. Du kommer definitivt njuta av denna glada och lekfulla katts sällskap, som ser alla som vänner. Dess päls är kort och kommer i calico och andra färger och mönster. Här har vi samlat det du behöver veta och det som kommer intressera dig om japanese bobtail.

Japanese bobtail en lyckobringande symbol

Det finns många historier och traditioner kring japanese bobtail. I japan är den trefärgade katten med fina tassar och kort svans en lyckobringande symbol. Katten ses även i konstverk och kan hittas beskriven i ett flertal dokument i landet under de senaste 1000 åren.

Kattens svans ser ut som en pompom, vilket är ett resultat av en naturlig genetisk mutation. Rasen har även ett triangulärt huvud med höga kindben och en lång nos. De har även ovala ögon som kan vara blå och bakben som är längre än frambenen. Det är en liten katt som väger mellan 2,2 och 4,5 kg. Dess päls är silkeslen och kan vara kort eller lång och komma i ett flertal färger och mönster.

Du kommer älska katten för dess intelligens, energi och lekfullhet. Dess nyfikenhet gör att de är förtjusta i att undersöka sin omgivning. Om du är bekväm med pratsamma katter är japanese bobtail rätt katt för dig. Katten kommunicerar genom kvitter och jam.

Katten tycker om att umgås med människor och kommer väl överens med barn och andra husdjur, hundar inkluderat. De passar alla hemmiljöer och olika människor, vilket gör dem till en utmärkt familjekatt.

Några av japanese bobtails egenskaper

Dessa är några av japanese bobtails särdrag som kommer intressera dig:

  • Japanese bobtail är en medelstor katt med elegant och muskulös kropp och långa, smidiga ben. De har ett intressant huvud och ansiktsform. Dess korta svans är kattens mest utmärkande drag.
  • Den långhåriga versionen av katten har längre päls på svansen och bakbenen.

Japanese bobtails historia

Man tror att den första kortsvansade katten som anlände i Japan var en gåva från kejsaren av Kina till kejsaren av Japan, och att detta skedde för minst 1000 år sen. Dess korta svans är ett resultat av en naturlig genetisk mutation som vidare utvecklats genom selektiv avel.

Katten användes även som vakt av spannmål och silkesmask och försvarade dessa mot gnagare och andra skadedjur. Tre katter importerades så småningom till USA, år 1968. Den korthåriga varianten erkändes av Cat Fanciers Association år 1976. Men den långhåriga varianten dröjde till 1993 för att bli erkänd av CFA.

Japanese bobtails temperament

Japanese bobtail är en aktiv och kärleksfull katt som kommer prata med dig med sin mjuka och kvittrande röst. Du kommer bli förvånad av kattens många ljud och tonarter. Katten älskar att leka med vatten så bli inte förvånad om du ser den leka runt kökskranen och ha skvätta ut vattnet ur vattenskålen.

Den är lekfull och smart och ägnar sig gärna åt olika aktiviteter såsom kluriga leksaker som stimulerar katten både fysiskt och mentalt.

Katten är anpassningsbar och kan resa om den vants vid det vid tidig ålder vilket gör den utmärkt för familjer med husvagn. Men förbered dig på att katten är envis och det kan vara svårt att få den att ändra inställning om den redan bestämt sig.

Det är rekommenderat att skaffa katten ett sällskap, helst i form av en annan japanese bobtail.

Japanese bobtails hälsa och hälsorelaterade frågor

Japanese bobtail är i regel frisk och det rekommenderas starkt att den blivande kattägaren ber uppfödaren om bevis på kattens hälsa.

Skötsel av både den långhåriga och korthåriga varianten av japanese bobtail är enkel. Regelbunden borstning kan förhindra tovor i pälsen. Ögon och öron bör kontrolleras regelbundet för tecken på onormal irritation, infektion eller vätskor.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar