Japansk spets, en av de mest populära hundarna i spetsgruppen

Det finns många anledningar till att den japanska spetsen är en av de mest älskade hundraserna. Dess utseende och personlighet kommer fascinera dig och smälta ditt hjärta. Här har vi samlat det du behöver veta om du funderar på att låta den japanska spetsen bli en del av din familj.

Japansk spets, lojal sin familj

Den japanska spetsen är en av de mest populära och älskade hundarna i världen av många anledningar. Hundens utstrålning och lojalitet till sin familj har imponerat på många familjer, vilket gjort dem till en av de mest populära familjehundarna.

Några av den japanska spetsens egenskaper

Den japanska spetsen är intelligent och lekfull, och kan vara alert vilket gör dem duktiga på att varna vid främmande besök men de är inte effektiva som vakthundar då de inte är skrämmande för inkräktare.                                  

Den japanska spetsen behöver tränas regelbundet av sina ägare och socialisation tidigt i livet krävs för att de inte ska anta rollen som alfa i familjen, eftersom hunden snabbt kan bestämma sig för att bli ledare av flocken.                                                                   

Hunden är atletisk och kan göra väl ifrån sig i agility och annan sport och aktiviteter. Den japanska spetsen tycker om att promenera och leka med sina ägare, varför ägare rekommenderas att spendera minst en timme per dag på fysisk och mental aktivitet tillsammans med hunden.                                                                                 

Det utmärkande draget hos den japanska spetsen är dess vita päls med den tjocka och fluffiga svansen.                

Den japanska spetsens historia

Mellan år 1920 och 1930 utvecklade uppfödare i Japan den japanska spetsen genom att korsa ett flertal av de andra spetshundarna. Uppfödare började med den tyska spetsen vilken togs från Kina till Japan. Sedan importerade uppfödarna ett antal vita spetshundar från olika ställen för korsning som ledde till förbättringar av hundrasen.

Den slutgiltiga och förbättrade versionen av japansk spets erkändes efter andra världskriget då den accepterades av den japanska kennelklubben. Rasen exporterades sedan till Sverige under 1950-talet och till England där hunden erkändes av kennelklubben år 1977 i utility-gruppen. Men den amerikanska kennelklubben erkänner inte den japanska spetsen då de har fysiska likheter med den amerikanska eskimohunden.

Den japanska spetsens ljuvliga personlighet

Den japanska spetsen är intelligent och samtidigt lojal. Hunden är känd över hela världen för sitt mod, sin tillgivenhet och hängivenhet till sin familj, vilket gör dem till utmärkta sällskapshundar för äldre och barn. de har en tendens att bli högljudda, i synnerhet med främlingar. Genom rätt träning av ägaren kan den japanska spetsen lära sig att sluta skälla, särskilt när faran är över.

Precis som andra hundar i spetsgruppen är de fina sällskapshundar som inte vill bli lämnade ensamma. Hunden är mycket aktiv och älskar att vara utomhus. Som familjehund är den lojal, intelligent, alert, lydig och älskar barns sällskap.

Den japanska spetsens hälsa och hälsorelaterade frågor

Den japanska spetsen är i regel en hälsosam ras men en viss andel av hundarna kan drabbas av vissa sjukdomar, såsom de följande:

– knäledsurvridning                         

– rinnande ögon  

– allergier             

– stress                  

Den genomsnittliga livslängden för en japansk spets är 10-16 år. Deras genomsnittliga vikt är 6,8-8,6 kg och dess genomsnittliga höjd 25-38 cm.

Trots vad som brukar stämma gällande hundar med lång vit päls, behöver inte den japanska spetsen mycket pälsvård. De är mycket renliga hundar då smuts inte brukar fastna i deras päls, vilket underlättar skötseln för ägarna.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar