Japansk spets, en av de mest populära hundarna i spetsgruppen

Det finns många anledningar till att den japanska spetsen är en av de mest älskade hundraserna. Dess utseende och personlighet kommer fascinera dig och smälta ditt hjärta. Här har vi samlat det du behöver veta om du funderar på att låta den japanska spetsen bli en del av din familj.


Japansk spets, lojal sin familj

Den japanska spetsen är en av de mest populära och älskade hundarna i världen av många anledningar. Hundens utstrålning och lojalitet till sin familj har imponerat på många familjer, vilket gjort dem till en av de mest populära familjehundarna.

Några av den japanska spetsens egenskaper

Den japanska spetsen är intelligent och lekfull, och kan vara alert vilket gör dem duktiga på att varna vid främmande besök men de är inte effektiva som vakthundar då de inte är skrämmande för inkräktare.                                  

Den japanska spetsen behöver tränas regelbundet av sina ägare och socialisation tidigt i livet krävs för att de inte ska anta rollen som alfa i familjen, eftersom hunden snabbt kan bestämma sig för att bli ledare av flocken.                                                                   

Hunden är atletisk och kan göra väl ifrån sig i agility och annan sport och aktiviteter. Den japanska spetsen tycker om att promenera och leka med sina ägare, varför ägare rekommenderas att spendera minst en timme per dag på fysisk och mental aktivitet tillsammans med hunden.                                                                                 

Det utmärkande draget hos den japanska spetsen är dess vita päls med den tjocka och fluffiga svansen.                

Den japanska spetsens historia

Mellan år 1920 och 1930 utvecklade uppfödare i Japan den japanska spetsen genom att korsa ett flertal av de andra spetshundarna. Uppfödare började med den tyska spetsen vilken togs från Kina till Japan. Sedan importerade uppfödarna ett antal vita spetshundar från olika ställen för korsning som ledde till förbättringar av hundrasen.

Den slutgiltiga och förbättrade versionen av japansk spets erkändes efter andra världskriget då den accepterades av den japanska kennelklubben. Rasen exporterades sedan till Sverige under 1950-talet och till England där hunden erkändes av kennelklubben år 1977 i utility-gruppen. Men den amerikanska kennelklubben erkänner inte den japanska spetsen då de har fysiska likheter med den amerikanska eskimohunden.

Den japanska spetsens ljuvliga personlighet

Den japanska spetsen är intelligent och samtidigt lojal. Hunden är känd över hela världen för sitt mod, sin tillgivenhet och hängivenhet till sin familj, vilket gör dem till utmärkta sällskapshundar för äldre och barn. de har en tendens att bli högljudda, i synnerhet med främlingar. Genom rätt träning av ägaren kan den japanska spetsen lära sig att sluta skälla, särskilt när faran är över.

Precis som andra hundar i spetsgruppen är de fina sällskapshundar som inte vill bli lämnade ensamma. Hunden är mycket aktiv och älskar att vara utomhus. Som familjehund är den lojal, intelligent, alert, lydig och älskar barns sällskap.

Den japanska spetsens hälsa och hälsorelaterade frågor

Den japanska spetsen är i regel en hälsosam ras men en viss andel av hundarna kan drabbas av vissa sjukdomar, såsom de följande:

– knäledsurvridning                         

– rinnande ögon  

– allergier             

– stress                  

Den genomsnittliga livslängden för en japansk spets är 10-16 år. Deras genomsnittliga vikt är 6,8-8,6 kg och dess genomsnittliga höjd 25-38 cm.

Trots vad som brukar stämma gällande hundar med lång vit päls, behöver inte den japanska spetsen mycket pälsvård. De är mycket renliga hundar då smuts inte brukar fastna i deras päls, vilket underlättar skötseln för ägarna.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar