Så skyddar du din katt i sommarvärmen

När det är väldigt varma somrar är det många djur som mår dåligt av värmen. Här är veterinärens bästa tips som håller din katt sval i sommar. 


När sommaren och värmen är här så finns det vissa saker du som kattägare bör tänka på. Vi har pratat med Lotta Möller, legitimerad veterinär om råd och tips. 

Att en katt får värmeslag är rätt ovanligt, men det finns vissa saker du som kattägare kan tänka på om det extra varmt i år.

– ”Hög kroppstemperatur” definieras på en katt mellan 40,5 grader till 43 grader. Enligt min erfarenhet är värmeslag hos katt ovanligt och katter brukar gilla värme, även om det kan finnas tillfällen när det blir alltför hett för katter också. Vi tar inte med våra katter på aktiviteter där de måste anstränga sig i värmen såsom promenader eller cykelturer. Däremot kan ett djur som lämnas i bil också under en mycket kort tid riskera att dö då värmen stiger snabbt, även i en bil som står i skugga, säger Lotta Möller, veterinär hos Agria Djurförsäkring. 

Katter och värme 

Katter har främst svettkörtlar på tassar. Andra möjligheter att göra av med överskottsvärme är genom att flåsa/hässja, då värmen avges via munnens slemhinnor. I viss utsträckning svalkar kattens rutin att noggrant slicka sin päls. 

– Finns det möjlighet kan katter kyla ner sig genom att lägga magen mot ett svalt golv. Individer som hanterar värme sämre är djur med trånga andningsvägar, djur som redan har en sjukdom i grunden, är överviktig, mycket ung eller äldre, liksom djur med svart eller lång päls, säger Lotta Möller.

 

Missa inte: Regler och lagar för utekatten

 

Satsa på en kattlucka

Har du en utekatt finns det vissa saker du som kattägare kan tänka på om det är extra varmt ute.

 Om katten rör sig fritt har djuret ofta möjlighet att söka sig till skugga. Katter anpassar sig normalt efter omgivningens temperatur, det vill säga de tar det lugnt i skuggan dagtid och blir mera aktiva till kvällen. Det kan vara en fördel om katten har en möjlighet att gå in i det sannolikt svalare huset genom till exempel en kattlucka. Det är viktigt att ställa fram vatten, gärna på flera ställen. Situationen kan bli mera kritisk om katten har tillgång till en bur på hustomten – då är det viktigt att katten kan välja att gå ifrån ett solbelyst område in i skugga/huset, säger Lotta Möller.

Och om jag har en innekatt, finns det något jag ska tänka på då?

– Det går att öppna fönster och balkongdörrar under förutsättning att det finns gedigna nät i fönsteröppningen eller att balkongen är inhägnad med ett ”säkert” nät. Ställ ut vattenskålar i flera rum. Kanske finns en fläkt eller AC tillgänglig? Dra ner persienner eller rullgardin när sådana finns. Ofta söker sig katterna till badrum där kakel på golvet svalkar eller det rum där solen ligger på kortast tid. Det är osannolikt att katten får värmeslag enbart av att vistas inomhus i lägenhet eller villa, säger Lotta Möller.

 

Läs även: Olagligt att lämna katten ensam hemma under semestern

 

Kyl katten med svala badlakan

Svalka din katt om du misstänker att katten fått värmeslag.

 – Vid misstanke om värmeslag – ta in djuret i svalka och en välventilerad plats. Kyl djuret  med svala våta badlakan, särskilt armhålor och ljumskar men använd inte iskallt vatten. Om möjligt bjud vatten. Ta kontakt med veterinär.

Hur undviker jag att katten blir uttorkad?

– Ha alltid vatten tillgängligt i flera vattenskålar. Ge tillgång till svalka och god ventilation.

Symtom på värmeslag

  • Hässjning (katten flåsar)
  • Röda, torra slemhinnor
  • Oro, förvirring
  • Vinglighet
  • Ökad salivering
  • Kräkning och diarré
  • Värmeslag kan leda till medvetslöshet.

Så gör du om du misstänker att din katt fått värmeslag

  • Vid misstanke om värmeslag eller nedsatt allmäntillstånd, ta alltid kontakt med veterinär.
  • Flytta djuret till ett svalt rum/område.
  • Svalka djuret och kyl gärna med svala och blöta badlakan inklusive armhålor och ljumskar.
  • Erbjud vatten att dricka.
  • Ser du en katt utomhus som verkar tagen av värmen? Se ovan. Försök om möjligt kontakta ägare och veterinär. Iakttag försiktighet om du hanterar en katt som du inte känner.

Lotta Möller, veterinär. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar