Så skyddar du din katt i sommarvärmen

När det är väldigt varma somrar är det många djur som mår dåligt av värmen. Här är veterinärens bästa tips som håller din katt sval i sommar. 

När sommaren och värmen är här så finns det vissa saker du som kattägare bör tänka på. Vi har pratat med Lotta Möller, legitimerad veterinär om råd och tips. 

Att en katt får värmeslag är rätt ovanligt, men det finns vissa saker du som kattägare kan tänka på om det extra varmt i år.

– ”Hög kroppstemperatur” definieras på en katt mellan 40,5 grader till 43 grader. Enligt min erfarenhet är värmeslag hos katt ovanligt och katter brukar gilla värme, även om det kan finnas tillfällen när det blir alltför hett för katter också. Vi tar inte med våra katter på aktiviteter där de måste anstränga sig i värmen såsom promenader eller cykelturer. Däremot kan ett djur som lämnas i bil också under en mycket kort tid riskera att dö då värmen stiger snabbt, även i en bil som står i skugga, säger Lotta Möller, veterinär hos Agria Djurförsäkring. 

Katter och värme 

Katter har främst svettkörtlar på tassar. Andra möjligheter att göra av med överskottsvärme är genom att flåsa/hässja, då värmen avges via munnens slemhinnor. I viss utsträckning svalkar kattens rutin att noggrant slicka sin päls. 

– Finns det möjlighet kan katter kyla ner sig genom att lägga magen mot ett svalt golv. Individer som hanterar värme sämre är djur med trånga andningsvägar, djur som redan har en sjukdom i grunden, är överviktig, mycket ung eller äldre, liksom djur med svart eller lång päls, säger Lotta Möller.

 

Missa inte: Regler och lagar för utekatten

 

Satsa på en kattlucka

Har du en utekatt finns det vissa saker du som kattägare kan tänka på om det är extra varmt ute.

 Om katten rör sig fritt har djuret ofta möjlighet att söka sig till skugga. Katter anpassar sig normalt efter omgivningens temperatur, det vill säga de tar det lugnt i skuggan dagtid och blir mera aktiva till kvällen. Det kan vara en fördel om katten har en möjlighet att gå in i det sannolikt svalare huset genom till exempel en kattlucka. Det är viktigt att ställa fram vatten, gärna på flera ställen. Situationen kan bli mera kritisk om katten har tillgång till en bur på hustomten – då är det viktigt att katten kan välja att gå ifrån ett solbelyst område in i skugga/huset, säger Lotta Möller.

Och om jag har en innekatt, finns det något jag ska tänka på då?

– Det går att öppna fönster och balkongdörrar under förutsättning att det finns gedigna nät i fönsteröppningen eller att balkongen är inhägnad med ett ”säkert” nät. Ställ ut vattenskålar i flera rum. Kanske finns en fläkt eller AC tillgänglig? Dra ner persienner eller rullgardin när sådana finns. Ofta söker sig katterna till badrum där kakel på golvet svalkar eller det rum där solen ligger på kortast tid. Det är osannolikt att katten får värmeslag enbart av att vistas inomhus i lägenhet eller villa, säger Lotta Möller.

 

Läs även: Olagligt att lämna katten ensam hemma under semestern

 

Kyl katten med svala badlakan

Svalka din katt om du misstänker att katten fått värmeslag.

 – Vid misstanke om värmeslag – ta in djuret i svalka och en välventilerad plats. Kyl djuret  med svala våta badlakan, särskilt armhålor och ljumskar men använd inte iskallt vatten. Om möjligt bjud vatten. Ta kontakt med veterinär.

Hur undviker jag att katten blir uttorkad?

– Ha alltid vatten tillgängligt i flera vattenskålar. Ge tillgång till svalka och god ventilation.

Symtom på värmeslag

 • Hässjning (katten flåsar)
 • Röda, torra slemhinnor
 • Oro, förvirring
 • Vinglighet
 • Ökad salivering
 • Kräkning och diarré
 • Värmeslag kan leda till medvetslöshet.

Så gör du om du misstänker att din katt fått värmeslag

 • Vid misstanke om värmeslag eller nedsatt allmäntillstånd, ta alltid kontakt med veterinär.
 • Flytta djuret till ett svalt rum/område.
 • Svalka djuret och kyl gärna med svala och blöta badlakan inklusive armhålor och ljumskar.
 • Erbjud vatten att dricka.
 • Ser du en katt utomhus som verkar tagen av värmen? Se ovan. Försök om möjligt kontakta ägare och veterinär. Iakttag försiktighet om du hanterar en katt som du inte känner.

Lotta Möller, veterinär. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar