Knabstruppern är en varmblodig häst

Knabstruppern är en varmblodig häst som är känd för sin uthållighet, sin vänliga natur och sin styrka. Här har vi samlat det du behöver veta om knabstruppern.


Knabstruppern är ett fantastiskt djur

Knabstruppern härstammar från Danmark och är ett resultat av ett enda stos genetiska egenskaper. Prickade hästar kan ses redan i grottmålningar och har varit populära både under förhistorisk och modern tid. Det ursprungliga stot, som kallades Flaebenhoppen, köptes av en slaktare som fick hästen från en spansk arméofficer. Resultatet av aveln var fläckade hästar som blev populära cirkushästar tack vare deras fysiska egenskaper och deras beteende.

Några av knabstrupperns egenskaper

Här är några av knabstrupperns särdrag som kan intressera dig:

  • Rasen anses vara varmblodig och har egenskaper av både varmblodiga och kallblodiga hästraser. Knabstruppern är smidig och har ett milt temperament vilket passar ägare och ryttare med viss erfarenhet utmärkt.
  • Knabstruppern anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Hästen är känd för att kunna utföra ett flertal arbeten och aktiviteter så som dressyr, distansritt, hoppning och annat.

Knabstrupperns ursprung och utveckling

Knabstruppern har ursprung i Danmark och registrerades år 1812. Rasen var ett resultat av en korsning mellan ett tigrerat sto och en enfärgad hingst. Resultatet var avkommor som ofta ärvde sin mors tigrering. Så småningom korsades stot och avkomman med andra hästraser för att slutligen skapa knabstruppern. År 1971 lades gener från appaloosan till för att ytterligare förbättra rasen. Idag avlas knabstruppern i Danmark, Norge, Sverige, Schweiz, Italien, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, USA, Australien och Nya Zealand. Rasen används ofta vid dressyr, fritidsritt, och hoppning. De gör även väl ifrån sig som körhästar och cirkushästar.

Knabstrupperns karaktärsdrag

Knabstruppern är mellan 154 och 162 cm hög. Pälsen kommer i tigrerad och enfärgad. Fläckarna i rasens päls är ett resultat av det som kallas leopardkomplex i generna. Denna gen kan även ses hos andra raser som appaloosan. De enfärgade hästarna kommer i brun eller fux.

Hästen är känd för sitt vänliga och milda beteende. Rasen är känd för att vara intelligent och för att lära sig snabbt. Tack vare dess milda temperament och starka arbetsmoral används de ofta inom cirkusen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar