Lancashire heeler är en populär vallande hund

Lancashire heeler är en hund med många funktioner och talanger. Dess mångsidiga egenskaper gör att hunden kan utföra sina arbeten och aktiviteter. Här har vi samlat det du behöver veta om lancashire heeler.


Lancashire heeler en talangfull hund

Lancashire heeler är en av få hundar som har talang på fältet och samtidigt är en fin sällskapshund. Dess temperament passar väl för dess varierande roller och som människans följeslagare.

Lancashire heelers utseende

Lancashire heelers päls är sträv och slät. Dess underpäls håller hunden torr i alla väder. De normala färgerna på pälsen är svart och tan, men även liver och tan kan ses hos rasen. Pälsen kräver inte mycket skötsel och regelbunden borstning bör räcka för att hålla den i fint skick.

Den genomsnittliga höjden på hunden är 25-31 cm och den genomsnittliga vikten är 2,7-5,9 kg. Hundens öron kan stå rakt upp eller vara böjda.

Lancashire heelers historia

Lancashire heelers exakta ursprung är än idag okänt. Men man vet att en svart och tan terrier under namnet manchester terrier introducerades i Ormskirk-området, vilket resulterade i rasen vi idag känner vid namnet lancashire heeler. Hunden har varit populär i dess ursprungsland, England, som en gårdshund ansvarig för jakt av råttor och för vallning av boskap.

Under 1960-talet började Gwen Mackintosh avla lancashire heeler, och tillsammans med andra entusiaster grundade hon Lancashire Heeler Club år 1978. Rasen erkändes år 1981 av kennelklubben.

År 2002 erkändes rasen som en känslig inhemsk ras av kennelklubben. Känslig inhemsk ras betyder att rasen identifierades av kennelklubben som en ras med mindre än 300 nya valpar om året. Detta betyder att det är viktigt att fortsätta avla hunden så att dess antal ökar.

Lancashire heelers temperament

Lancashire heeler kan tävla i agility, lydnad, showmanship och vallning. Då hunden vallar av naturen kan lancashire heeler tävla i vallningsprov.

Hunden är alert, energisk, intelligent och vänlig. Dessa egenskaper är nödvändiga för att de ska vara effektiva gårdshundar och sällskapshundar. Lancashire heeler är faktiskt en stark hund för sin storlek och är förtjust i att delta i alla sorters aktiviteter. De kan även bära objekt som är runt deras egen storlek. De kan vara territoriella och kan visa aggressivt beteende mot karaktärer som ser misstänkta ut och befinner sig på deras territorium.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Lancashire heeler är i regel en frisk hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Ägare bör vara medvetna om dessa sjukdomar så att de kan förhindras, behandlas eller botas.

Hunden kan drabbas av följande sjukdomar:

  • Collie eye anomaly – en ärftlig medfödd sjukdom som innebär att åderhinnan i hundens öga är muterad. Mutationen orsakar åderhinnan att inte utvecklas fullt ut. Detta kan leda till blindhet.
  • Lens luxation – en ögonsjukdom där ögats lins förflyttas från dess ursprungliga position och inte längre hålls på plats.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar