Landseer är en hundras som är perfekt för familjen

Landseer är en hundras som är perfekt för familjen. Här har vi samlat det du behöver veta om landseern.

Landseer som familjehund

Landseern är en perfekt hund för familjen. Hundens mångsidiga egenskaper gör den till en underbar sällskapshund. Hunden är vänlig, mild och tillgiven vilket gör den utmärkt med både barn och andra husdjur.

Landseer, en överblick

Landseern är en hundras som endast är erkänd av Federation Cynologique Internationale (FCI). Hunden är döpt efter den engelska konstnären Sir Edwin Henry Landseer på grund av hans målning från år 1838 med namnet A Distinguished Member of the Humane Society som föreställer en landseer.

Till utseendet är hunden hög, kraftfull och balanserad. Jämfört med newfoundland är deras ben längre, särskilt hanhundarnas. Hunden har en stadig men smidig kropp med en bred och kort nos. Öronen är små och triangulära. Ögonen är mörkt bruna och hundens nos är svart. Landseer är även en duktig simmare tack vare sina fötter med simhud mellan tårna. Dess svans hänger vanligtvis nedåt och de har en ytterpäls som är lång, rak, och vattenavstötande.

Den genomsnittliga höjden av en landseer är 66-78 cm och den genomsnittliga vikten är 45-68 kg.

Landseerns historia

Svartvita newfoundlandshundar observerades under kolonialtiden vara duktiga simmare. Eftersom många imponerades av hundens talang togs hunden med till England och användes av fiskare för att hjälpa dem med fisket.

Trots att landseern är mycket lik en svart och vit newfoundland har ansträngningar gjorts för att förbättra rasen. Tyvärr avbröts detta program av första världskriget. Efter kriget började entusiaster från Tyskland, Switzerland och Nederländerna att avla hunden. Mellan 1945 och 1960 utvecklades den kontinentala landseertypen och erkändes som egen ras av FCI år 1960. Man tror att landseern är ett resultat av korsningar mellan newfoundland och pyrenéerhund.

Landseerns temperament

Många fina ord kan användas för att beskriva landseern. De är intelligenta, tålmodiga, lojala, vänliga, tystlåtna, stolta, pålitliga och skyddande. Med andra ord är landseern den perfekta familjehunden. De är kända för att vara söta, vänliga och fridfulla. De älskar aktiviteter med sin familj och i synnerhet simning.

Landseern är även vänlig mot gäster och tillgiven mot sina ägare, särskilt mot barn och andra husdjur.

Landseerns temperament kan påverkas av flera faktorer så som arv, träning, socialisation och miljö. För att de ska växa upp till väluppfostrade och balanserade vuxna hundar krävs socialisation och träning tidigt i livet.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Landseern är i regel en frisk hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Ägare och blivande ägare bör vara medvetna om dessa sjukdomar så att de kan förhindras, behandlas eller botas.

Följande sjukdomar har observerats hos landseern:

  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
  • Sub aortic stenosis (SAS) – this is a hereditary heart disease characterized by a narrowing caused by a ring of abnormal tissue growth that impedes blood flow from the heart to the aorta.

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar