Landseer är en hundras som är perfekt för familjen

Landseer är en hundras som är perfekt för familjen. Här har vi samlat det du behöver veta om landseern.


Landseer som familjehund

Landseern är en perfekt hund för familjen. Hundens mångsidiga egenskaper gör den till en underbar sällskapshund. Hunden är vänlig, mild och tillgiven vilket gör den utmärkt med både barn och andra husdjur.

Landseer, en överblick

Landseern är en hundras som endast är erkänd av Federation Cynologique Internationale (FCI). Hunden är döpt efter den engelska konstnären Sir Edwin Henry Landseer på grund av hans målning från år 1838 med namnet A Distinguished Member of the Humane Society som föreställer en landseer.

Till utseendet är hunden hög, kraftfull och balanserad. Jämfört med newfoundland är deras ben längre, särskilt hanhundarnas. Hunden har en stadig men smidig kropp med en bred och kort nos. Öronen är små och triangulära. Ögonen är mörkt bruna och hundens nos är svart. Landseer är även en duktig simmare tack vare sina fötter med simhud mellan tårna. Dess svans hänger vanligtvis nedåt och de har en ytterpäls som är lång, rak, och vattenavstötande.

Den genomsnittliga höjden av en landseer är 66-78 cm och den genomsnittliga vikten är 45-68 kg.

Landseerns historia

Svartvita newfoundlandshundar observerades under kolonialtiden vara duktiga simmare. Eftersom många imponerades av hundens talang togs hunden med till England och användes av fiskare för att hjälpa dem med fisket.

Trots att landseern är mycket lik en svart och vit newfoundland har ansträngningar gjorts för att förbättra rasen. Tyvärr avbröts detta program av första världskriget. Efter kriget började entusiaster från Tyskland, Switzerland och Nederländerna att avla hunden. Mellan 1945 och 1960 utvecklades den kontinentala landseertypen och erkändes som egen ras av FCI år 1960. Man tror att landseern är ett resultat av korsningar mellan newfoundland och pyrenéerhund.

Landseerns temperament

Många fina ord kan användas för att beskriva landseern. De är intelligenta, tålmodiga, lojala, vänliga, tystlåtna, stolta, pålitliga och skyddande. Med andra ord är landseern den perfekta familjehunden. De är kända för att vara söta, vänliga och fridfulla. De älskar aktiviteter med sin familj och i synnerhet simning.

Landseern är även vänlig mot gäster och tillgiven mot sina ägare, särskilt mot barn och andra husdjur.

Landseerns temperament kan påverkas av flera faktorer så som arv, träning, socialisation och miljö. För att de ska växa upp till väluppfostrade och balanserade vuxna hundar krävs socialisation och träning tidigt i livet.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Landseern är i regel en frisk hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Ägare och blivande ägare bör vara medvetna om dessa sjukdomar så att de kan förhindras, behandlas eller botas.

Följande sjukdomar har observerats hos landseern:

  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
  • Sub aortic stenosis (SAS) – this is a hereditary heart disease characterized by a narrowing caused by a ring of abnormal tissue growth that impedes blood flow from the heart to the aorta.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar