Lipizzanern är en fantastisk hästras

Lipizzanern är känd för sina fina hingstar från den spanska ridskolan i Wien. Här har vi samlat det du behöver veta om lipizzanern.

Lipizzanern känd vid spanska ridskolan

Lipizzanern, även känd som Lipizzanerhästen, är kända för sina fina hingstar som uppträder vid den spanska ridskolan i Wien i Österrike. Skolan är den äldsta ridskolan i världen. Rasens namn kommer från byn Lipizza vid italiens nordöstra gräns. Hästen är känd för att ha ett livligt, fint och milt temperament.

Några av lipizzanerns egenskaper

Här är några av lipizzanerns särdrag som kommer intressera dig:

  • Lipizzanern är en varmblodig häst som kombinerar egenskaper från kallblodiga och varmblodiga hästar. Rasen är smidig, snabb och har ett milt temperament. Dessa egenskaper gör hästen till ett bra val för ryttare och ägare med viss erfarenhet.
  • Rasen anses vara hälsosam då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Lipizzaner kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter så som dressyr, distansritt, fritidsridning, kapplöpning och arbete.

Ursprung och utveckling

Lipizzanern är en av de äldsta hästraserna i Europa. År 1580 grundades ett stuteri i Lipizza nära adriatiska havet. Det grundandes av ärkehertigen Charles av det österrikisk-ungerska riket. Målet med stuteriet var att skapa en häst som passade som krigshäst så väl som för att dra vagnar och klassisk ridning. Lipizzanern var resultatet och svaret på de behov som uppfödningen ämnade stilla. De fysiska och beteendemässiga egenskaperna hos rasen gör hästen perfekt för dess moderna användningsområden.

Samtidigt som rasen utvecklades öppnades den spanska ridskolan i Wien. Skolan grundades år 1572 och är känd för att ha utvecklat konstarten klassiskt horsemanship. Lipizzanerhingstar blev populära då de användes vid ridskolan.

Lipizzanerns karaktärsdrag

Lipizzanern är mellan 144 och 154 cm hög, men hästar som används för att dra vagnar tenderar att vara högre och kan nå hela 163 cm. Hästen har ett långt huvud med rak eller något konvex profil. De har en djup käke, små öron, stora ögon och tydliga näsborrar. Rasens nacke är robust, välvd och manken är låg, muskulös och bred. Rasen har även en bred och djup bringa, ett brett kors och muskulösa bogar. Svansen är hög och välplacerad. Benen är muskulösa och starka och hovarna små men hårda.

Rasen är känd för att vara vänlig, generös, mild, ädel och villig. Hästen används ofta inom dressyr, distansritt, kapplöpning och inom olika arbeten.

Vad gäller rasens hälsa, har denna häst precis som andra hästar med ljus päls större risk att drabbas av melanom då de lättare blir solbrända.

Läs också: Djurtokig? Gör vårt quiz om husdjur


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar