Lipizzanern är en fantastisk hästras

Lipizzanern är känd för sina fina hingstar från den spanska ridskolan i Wien. Här har vi samlat det du behöver veta om lipizzanern.

Lipizzanern känd vid spanska ridskolan

Lipizzanern, även känd som Lipizzanerhästen, är kända för sina fina hingstar som uppträder vid den spanska ridskolan i Wien i Österrike. Skolan är den äldsta ridskolan i världen. Rasens namn kommer från byn Lipizza vid italiens nordöstra gräns. Hästen är känd för att ha ett livligt, fint och milt temperament.

Några av lipizzanerns egenskaper

Här är några av lipizzanerns särdrag som kommer intressera dig:

  • Lipizzanern är en varmblodig häst som kombinerar egenskaper från kallblodiga och varmblodiga hästar. Rasen är smidig, snabb och har ett milt temperament. Dessa egenskaper gör hästen till ett bra val för ryttare och ägare med viss erfarenhet.
  • Rasen anses vara hälsosam då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Lipizzaner kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter så som dressyr, distansritt, fritidsridning, kapplöpning och arbete.

Lipizzanerns ursprung och utveckling

Lipizzanern är en av de äldsta hästraserna i Europa. År 1580 grundades ett stuteri i Lipizza nära adriatiska havet. Det grundandes av ärkehertigen Charles av det österrikisk-ungerska riket. Målet med stuteriet var att skapa en häst som passade som krigshäst så väl som för att dra vagnar och klassisk ridning. Lipizzanern var resultatet och svaret på de behov som uppfödningen ämnade stilla. De fysiska och beteendemässiga egenskaperna hos rasen gör hästen perfekt för dess moderna användningsområden.

Samtidigt som rasen utvecklades öppnades den spanska ridskolan i Wien. Skolan grundades år 1572 och är känd för att ha utvecklat konstarten klassiskt horsemanship. Lipizzanerhingstar blev populära då de användes vid ridskolan.

Lipizzanerns karaktärsdrag

Lipizzanern är mellan 144 och 154 cm hög, men hästar som används för att dra vagnar tenderar att vara högre och kan nå hela 163 cm. Hästen har ett långt huvud med rak eller något konvex profil. De har en djup käke, små öron, stora ögon och tydliga näsborrar. Rasens nacke är robust, välvd och manken är låg, muskulös och bred. Rasen har även en bred och djup bringa, ett brett kors och muskulösa bogar. Svansen är hög och välplacerad. Benen är muskulösa och starka och hovarna små men hårda.

Rasen är känd för att vara vänlig, generös, mild, ädel och villig. Hästen används ofta inom dressyr, distansritt, kapplöpning och inom olika arbeten.

Vad gäller rasens hälsa, har denna häst precis som andra hästar med ljus päls större risk att drabbas av melanom då de lättare blir solbrända.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar