Lippitt morgan horse är en hästras från USA

Lippitt morgan horse är en hästras från USA. Hästen är känd för att tävla i dressyr och även kunna fungera för fritidsridning.

Lippitt morgan horses ursprung och utveckling

Den moderna lippitt morgan horse är ättling till en brun hingst vid namn Figure. Figure ägdes av en lärare och låtskrivare vid namn Justin Morgan of Vermont. Efter ankomsten av maskindrivna fordon under 1900-talet fanns inte längre samma behov av hästen. Hästen användes så småningom vid olika fritidsaktiviteter så som fritidsridning och travsport. Lippitt morgan horse korsades sedan med andra hästraser för att vidare utveckla lippitt morgan horse och göra dem mer förfinade och än snabbare.

En rik herre från Pennsylvania, Fullerton Philips, åkte till Vermont för att avla lippitt morgan horse. Olyckligt nog dog många av hästarna av en svår storm. När Phillips dog år 1927 delades de kvarvarande hästarna upp. Tursamt nog blev Robert Lippitt Knight intresserad av de hästar som återstod. Han köpte hästarna för att påbörja sitt eget avelsprogram och fortsätta det program som påbörjats av Phillips.

År 1971 fortsatte entusiaster att avla och bevara hästen och gav den namnet lippitt morgan horse.

Lippitt morgan horses karaktärsdrag

Lippitt morgan horse är kompakt och elegant. Den har starka ben, ett uttrycksfullt huvud med rak eller något konvex profil. Pannan är bred och hästen har stora och framträdande ögon, en manke som är väldefinierad, sluttande bogar, och en högt hållen välvd nacke. Lippitt morgan horse har en kort rygg, en stark och muskulös bakdel och ett långt och muskulöst kors. Lippitt morgan horse ser stark och kraftfull ut. Rasen är mellan 143 och 154 cm hög.

Lippitt morgan horse är känd för sin intelligens, sitt mod och sitt goda temperament. De har god uthållighet, en fin personlighet, en vilja att vara till lags och ett naturligt sätt att röra sig. Hästen kommer i flera färger och ses vanligtvis i brun, svart och fux. Hästen kan även ses i skimmel, black, konstantskimmel, apelkastad och pärlvit.

Lippitt morgan horses användningsområden

Rasen är mångsidig och har ofta använts vid flera sorters aktiviteter och event. Lippitt morgan horse har gjort väl ifrån sig vid dressyr, hoppning, westernevent, och distansritt. Hästen har även deltagit i körningsevent både i par och enbet. Lippitt morgan horse blev även känd för vissa genom barnboken Justin Morgan Had a Horse skriven av Marguerite Henry, som publicerades 1945. År 1972 gjorde Walt Disney en film baserad på boken. Robert Frost’s poem The Runaway talar främst om lippitt morgan horse. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar