Lippitt morgan horse är en hästras från USA

Lippitt morgan horse är en hästras från USA. Hästen är känd för att tävla i dressyr och även kunna fungera för fritidsridning.


Lippitt morgan horses ursprung och utveckling

Den moderna lippitt morgan horse är ättling till en brun hingst vid namn Figure. Figure ägdes av en lärare och låtskrivare vid namn Justin Morgan of Vermont. Efter ankomsten av maskindrivna fordon under 1900-talet fanns inte längre samma behov av hästen. Hästen användes så småningom vid olika fritidsaktiviteter så som fritidsridning och travsport. Lippitt morgan horse korsades sedan med andra hästraser för att vidare utveckla lippitt morgan horse och göra dem mer förfinade och än snabbare.

En rik herre från Pennsylvania, Fullerton Philips, åkte till Vermont för att avla lippitt morgan horse. Olyckligt nog dog många av hästarna av en svår storm. När Phillips dog år 1927 delades de kvarvarande hästarna upp. Tursamt nog blev Robert Lippitt Knight intresserad av de hästar som återstod. Han köpte hästarna för att påbörja sitt eget avelsprogram och fortsätta det program som påbörjats av Phillips.

År 1971 fortsatte entusiaster att avla och bevara hästen och gav den namnet lippitt morgan horse.

Lippitt morgan horses karaktärsdrag

Lippitt morgan horse är kompakt och elegant. Den har starka ben, ett uttrycksfullt huvud med rak eller något konvex profil. Pannan är bred och hästen har stora och framträdande ögon, en manke som är väldefinierad, sluttande bogar, och en högt hållen välvd nacke. Lippitt morgan horse har en kort rygg, en stark och muskulös bakdel och ett långt och muskulöst kors. Lippitt morgan horse ser stark och kraftfull ut. Rasen är mellan 143 och 154 cm hög.

Lippitt morgan horse är känd för sin intelligens, sitt mod och sitt goda temperament. De har god uthållighet, en fin personlighet, en vilja att vara till lags och ett naturligt sätt att röra sig. Hästen kommer i flera färger och ses vanligtvis i brun, svart och fux. Hästen kan även ses i skimmel, black, konstantskimmel, apelkastad och pärlvit.

Lippitt morgan horses användningsområden

Rasen är mångsidig och har ofta använts vid flera sorters aktiviteter och event. Lippitt morgan horse har gjort väl ifrån sig vid dressyr, hoppning, westernevent, och distansritt. Hästen har även deltagit i körningsevent både i par och enbet. Lippitt morgan horse blev även känd för vissa genom barnboken Justin Morgan Had a Horse skriven av Marguerite Henry, som publicerades 1945. År 1972 gjorde Walt Disney en film baserad på boken. Robert Frost’s poem The Runaway talar främst om lippitt morgan horse. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar