Lista på säker mat för hamstrar

Vad kan min hamster äta?" är en vanlig fråga för både nya och erfarna ägare av hamster. Denna artikel försöker ge svar på så många av de vanligaste frågorna som möjligt. Som med all ny sorts mat du planerar att ge din hamster, bör du noggrant forska och undersöka denna mats säkerhet från flera olika källor för att komma till en säker slutsats.


När du börjar ge din hamster en ny sorts mat, börja med att ge den endast en liten mängd. En god regel att följa är att aldrig ge din hamster mat för människor som godis och bakelser. Naturen vet bäst när det kommer till djur och livsmedelsproducenter tenderar att använda obscena mängder kemikalier och tillsatser som är relativt säkra för människor men ofta inte är säkra för djur.

Kan hamstrar äta morötter

Ja, hamstrar kan äta morötter. Morötter är en bra grönsak för din hamster då de inte är sura och har ett hårdare och robust kött som hjälper hålla din hamsters tänder i trim. Morötter är utmärkta för din hamster vad gäller näringsvärde då de är fulla av vitaminer och mineraler som kan hålla din hamsters päls i toppenskick.

Vissa sorters dvärghamster är benägna att drabbas av diabetes och du bör därför inte mata dessa en överdriven mängd söt föda. Morötter innehåller lite socker (4,7 gram per 100 gram) så de bör vara ok att ge din hamster då och då även för hamstrar som riskerar att få diabetes. Ge inte morötter till din hamster varje dag för att undvika att den drabbas av orolig mage eller diarré.

Kan hamstrar äta ost

Ja, vuxna hamstrar kan äta ost som en extra godbit då och då, men försiktighet bör vidtas vad gäller sortens ost du ger din hamster. Många ostar innehåller en stor mängd mättat fett eller tillsatt salt och smaktillsatser, varför du bör välja en ost som är säker för hamstrar om du vill ge din hamster en extra godbit av ost då och då.

Den bästa sortens ost för hamster har en låg mängd fett, inga smaktillsatser och är en sorts keso, färskost eller kvarg. En tesked av keso är rätt mängd för en vuxen hamster. De rester som inte äts upp bör tas bort inom ett par timmar för att inte buren ska bli smutsig.

Keso kan vara en utmärkt proteinkälla och källa för kalcium för gravida och ammande hamstrar samt för unga hamstrar under sex månaders ålder som ännu växer. Dessa hamstrar kan ges lite ost som extra näringskälla varannan eller var tredje dag istället för som en enstaka godbit. Undvik ost med tillsatser och smaktillsatser och i synnerhet mögelost eller stilton då dessa ostar är GIFTIGA för hamster.

Kan hamstrar äta gurka

Ja, hamstrar kan äta gurka. Gurka är helt säkert, men innehåller mycket vatten vilket kan ge din hamster lös avföring om den får för mycket gurka för ofta. En skiva gurka två gånger i veckan är lagom mängd gurka för din hamster. Gurka är en utmärkt föda för unga hamstrar då det är tillräckligt mjukt för dem att äta och hjälper dem få i sig tillräckligt med vätska.

Kan hamstrar äta druvor

Ja, hamstrar kan äta druvor vilket är en nyttig frukt, och enligt erfarenhet brukar de uppskatta dessa. Druvor är bär och därför inte citrusfrukter, vilket gör att de är helt säkra för hamstrar förutom om du har en dvärghamster, då dessa ofta kan drabbas av diabetes och då druvor inte är det bästa alternativet. Var noga med att kontrollera att druvorna du ger din hamster är kärnfria, eller ta bort kärnorna innan du matar din hamster. Kärnorna i druvor kan då en hamster att kvävas och måste därför tas bort. Som nämnt ovan bör inte vissa dvärghamstrar äta för mycket söt föda och druvor innehåller mycket fruktsocker.

Det finns inga bevis för att hamstrar föredrar en viss sorts druva över en annan, utan det är upp till deras personliga preferenser. Du kan ge din hamster druva varannan eller var tredje dag, och de bör inte vara basfödan för ditt husdjur. För mycket frukt och grönsaker rika på fibrer kan orsaka magproblem och diarré. Kom även ihåg att din hamster tycker om att samla mat och spara den till senare tillfälle. Ge din hamster därför färsk mat i begränsad mängd och inte varje dag för att försäkra dig om att din hamster inte sparat undan mat.

Kan hamstrar äta äpplen

Ja, hamstrar kan äta äpplen, men för mycket av dessa kan orsaka orolig mage och diarré. Dvärghamstrar som är benägna att drabbas av diabetes bör endast ges äpplen då och då som en extra godbit. Du bör aldrig ge din hamster äppelskrutt eller frön då dessa innehåller ett gift, och du bör alltid noga tvätta all frukt och grönsaker du planerar att ge ditt husdjur då dessa annars kan bära på farliga bekämpningsmedel i sitt skal.

Hamstrar älskar att spara saker och mat och gömma undan dem så det är en god idé att ge din hamster en stor äppelbit så du kan kontrollera exakt hur mycket din hamster ätit eller om de gömt undan något.

Kan hamstrar äta jordgubbar

Ja, hamstrar kan äta jordgubbar. Jordgubbar är nyttiga och söta godbitar för hamstrar och kan ges då och då till din hamster i små bitar. Dvärghamstrar som är benägna att drabbas av diabetes bör endast ges frukter då och då och i små mängder eller inte alls. Du kan köpa torkade frukter och andra fruktbitar från husdjursaffären eller på nätet som alla sorters hamstrar älskar!

Innan du ger din hamster jordgubbar bör du ta bort bladen och de gröna delarna då vissa personer menar att de är giftiga – det är bättre att vara varsam i detta fall och ta bort dem.

Kan hamstrar äta bananer

Ja, hamstrar kan äta bananer. De innehåller väldigt mycket socker, så om du har en dvärghamster skulle jag inte rekommera att ge dem bananer som föda. Syriska hamstrar kan få njuta av en bananbelöning lite då och då. Rätt mängd att ge en hamster är en skiva då det hindrar dem från att lagrar för mycket och blir dåligt. Du kan köpa torkade bananer och andra fruktiga belöningar i husdjursbutiker och online. Hamstrar älskar torkad frukt. Att se på när din hamster äter en banan och lyssna på deras ”nom nom nom”-ljud är verkligen en välfigt söt syn!

Kan hamstrar äta celeri

Ja, hamstrar kan äta selleri. Det finns mycket tvivelaktig information på nätet om hur selleri kan kväva hamstrar till döds. Detta bör kunna undvikas genom att ge din hamster mycket tunna skivor av selleri så att fibrerna och strängarna i grönsaken inte orsakar problem.

Selleri innehåller massor av bra näringsämnen, som betakaroten, mangan och C-vitamin, som hjälper din hamster att hålla sig frisk. Selleri är full av fiber som är nyttigt för din hamsters matsmältningssystem. Samma regel gäller för frukt och grönsaker, vad gäller att inte ge din hamster selleri varje dag för att undvika magproblem.

Kan hamstrar äta sallad

Ja, sallad är en säker föda för hamstrar, men det rekommenderas inte då det innehåller mycket vatten och kan orsaka diarré och upprörd mage. Sallad har lågt näringsmässigt värde för hamstrar så det är inte värt risken att ge din hamster sallad. Det finns många andra näringsrika grönsaker som är långt bättre än sallad för din hamster. Mörkare bladgrönsaker som spenat eller kale är utmärkta alternativ att ge din hamster.

Kan hamstrar äta blåbär

Ja, hamstrar kan äta blåbär. Blåbär är nyttiga godsaker för hamstrar och kan ges då och då och i begränsad mängd. Dvärghamstrar som är benägna att drabbas av diabetes bör endast ges blåbär i mycket små mängder och vid vissa tillfällen, om överhuvudtaget. Blåbär är fulla av vitamin C vilket är nyttigt för din hamsters hälsa och ger den en glänsande päls och friska ögon.

Kan hamstrar äta tomater

Ja, hamstrar kan äta tomater, men dessa är mycket sura och vattniga vilket kan orsaka problem för hamstrar så som magont eller diarré. Jag rekommenderar inte att ge hamstrar tomater.

Kan hamstrar äta vattenmelon

Det rekommenderas inte att ge din hamster vattenmelon då de innehåller mycket vatten vilket kan orsaka vattning avföring och diarré. Denna rekommendation gäller vattenmelonens frön, skal och kött.

Kan hamstrar äta bröd

Hamstrar kan äta bröd beroende på sortens bröd. Du bör inte ge hamstrar vitt bröd då detta inte innehåller mycket näring och då vitt mjöl är raffinerat och omvandlas snabbt till socker i din hamsters kropp. Brunt bröd, fullkornsbröd, samt bröd av linfrön och råg är utmärkta godbitar för din hamster.

Du kan även köpa hälsosamt ekologiskt bröd med frön i vilket är bättre näringsmässigt och älskas av din hamster. Bröd som doppats i vätska är utmärkt för ammande och gravida hamstrar samt för unga hamstrar. Äldre hamstrar med dåliga tänder kan också njuta av mjukt fuktat bröd.

Den mest hälsosamma och bästa delen av brödet är skorpan vilket är toppen att ge då detta är något vi människor ofta slänger.

Kan hamstrar äta broccoli

Ja, broccoli är en utmärkt föda för din hamster. Broccoli innehåller mycket fiber, vitamin A, B, C, K och D. Underskatta inte näringsvärdet hos stammen, och hamstrar älskar stammen precis lika mycket som kronorna hos broccolin. Broccoli är en favoritgrönsak bland hamstrar.

Kan hamstrar äta mandel

Nej, du bör inte ge din hamster mandel då vissa mandlar innehåller cyanid som är giftigt och dödligt för din hamster. Sötmandel är säkert för hamstrar men personligen föredrar jag försiktighet och undviker all sorts mandel. Det finns många andra säkra nötter att ge, som cashewnötter, valnötter, och jordnötter som din hamster älskar.

Kan hamstrar äta apelsiner

Nej, du bör inte ge din hamster apelsiner då alla citrusfrukter är mycket sura och kan skada din hamster. Samma råd gäller mandariner.

Kan hamstrar äta choklad

Nej. Choklad är giftigt och möjligtvis dödligt för din hamster. Choklad är fullt av mättat fett och socker. Choklad innehåller en kemikalie vid namn teobromin som kan konsumeras av människor utan problem men kan vara giftigt för hamstrar och andra mindre djur. Hamstrar kan inte bryta ner denna kemikalie och den stannar i deras kropp under 24 timmar. Detta förgiftar hamstern.

Kan hamstrar äta russin

Ja, hamstrar kan äta russin. De är utmärkta sötsaker som endast ska ges då och då och i begränsad mängd. Dvärghamster och guldhamster bör endast ges ett russin åt gången. Doften av russin gör hamstrar exalterade och glada.

Russin är inte den enda sortens torkade frukt som hamstrar kan ges som extra godbit. Andra torkade frukter är fikon, honungsmelon, papaya, hallon, vattenmelon, jordgubbar, körsbär och björnbär och dessa kan du ofta hitta att köpa i din djuraffär eller online.

Kan hamstrar äta spenat

Ja, spenat är en utmärkt föda att ge din hamster. Spenatens blad är fulla av vitaminer och mineraler som är toppen för din hamsters hälsa. Precis som med alla grönsaker ska de endast ges varannan dag eller så för att kontrollera din hamsters hälsa och avföring, och för att undvika att de får diarré.

Trots att det är ett näringsrikt mål för din hamster vet man även att spenat kan ge din hamster gaser. Om du misstänker att din hamster har gaser bör du inte ge den spenat utan välja en annan grönsak. Precis som med alla färska grönsaker bör du skölja dem i vatten innan du ger dem till ditt husdjur för att försäkra dig om att de är fria från skadliga bekämpningsmedel eller kemikalier.

Kan hamstrar äta jordnötter

Ja, hamstrar kan njuta av en godbit av jordnöt men endast då jordnöten är osaltad och inte smaksatt. Precis som med många sorters nötter är jordnötter en utmärkt källa för proteiner och innehåller mycket lite mättat fett och inget kolesterol; och därför är de utmärkta godbitar för din hamster. Du bör inte ge din hamster jordnötter i större kvantiteter, precis som vilken annan föda som helst. Hamstrar behöver en varierad diet och för mycket av det goda kan ha negativa effekter på hamsterns hälsa.

Jordnötter innehåller aflatoxin som kan vara skadligt för hamstrar i större mängd. Ett utmärkt alternativ är att gedin hamster jordnötter inne i sitt skal. Att öppna skalet ger din hamster ett jobb att utföra och håller dem sysselsatta. Du kan ofta finna dessa nötter som säljs i djuraffärer till bl.a. fåglar.

Kan hamstrar äta jordnötssmör

Hamstrar kan äta mycket små mängder jordnötssmör men endast som godbit. Jordnötssmör innehåller mycket fett och är kladdigt vilket kan orsaka problem om hamstern försöker lagra jordnötssmöret i sin kindpåse. En annan faktor att ta i beaktning är vilken sorts jordnötssmör du ger hamstern. Den perfekta sorten bör vara ekologisk utan tillsatser av salt, socker eller smakämnen. Du kan hitta denna sort i hälsokostaffärer och på nätet.

Kan hamstrar äta popcorn

Ja hamstrar kan äta popcorn men endast om de är utan några tillsatser eller smakämnen. Popcorn med salt eller socker på kan skada din hamsters hälsa. Ett enda popcorn kan vara en godbit för din hamster och det är även nyttigt då popcorn har alla näringsämnen av ett majskorn. Ge inte din hamster ett varmt popcorn då de kan bränna sig i munnen.

Kan hamstrar äta vitkål

Ja, hamstrar kan äta kol om det endast ges då och då. Precis som med alla grönsaker gäller att kål kan orsaka diarré och magont. Kål innehåller mycket vitamin K och C samt andra vitaminer och mineraler vilka är nyttiga för din hamsters hälsa och håller deras ögon vackra och friska och deras päls glänsande.

Kan hamstrar äta valnötter

Ja hamstrar kan äta valnötter och de älskar dem. Men se upp, dessa nötter är fulla av fett och bör endast ges som en godbit då och då. Valnötter innehåller en hel del proteiner och är en utmärkta näringsmässigt, i synnerhet för gravida och unga hamstrar som fortfarande växer. Jag har sett hamstrar stänga ögonen när de äter valnötter i ren uppskattning av smaken. Du kan ge din hamster en utmaning genom att ge dem nöten inne i skalet.

Beroende på din hamsters styrka kanske de inte kan öppna nöten så hjälp dem på vägen genom att ge dem en halvöppen valnöt. Andra sorters nötter som hamstrar kan äta är jordnötter, cashewnötter, pekannötter, hasselnötter och pistaschnötter. Mandlar, som nämnts ovan, innehåller cyanid och kan orsaka dödsfall hos hamstrar.

Kan hamstrar äta pumpafrön

Ja, hamstrar kan äta pumpafrön. Hamstrar äter frön i det vilda så det är en god idé att inkludera frön i deras diet. Pumpafrön har hårda skal och störa kärnor. De innehåller många näringsämnen som kommer gynna din husdjurshamster.

Dvärghamster kan ha problem att äta så stora frön. Ge din hamster pumpafrön då och då som en extra godbit för att undvika att de blir överviktiga. Dvärghamster kan utveckla diabetes om de blir överviktiga. Andra frön hamstrar uppskattar är solrosfrön, vete, lin och sesam.

Kan hamstrar äta körsbär

Ja, hamstrar kan äta körsbär som ett snack då och då. Var noga med att hacka upp körsbäret i halvor eller bitar för att din hamster med enkelhet ska kunna hantera bäret. Precis som med alla frukter bör du ta bort frön och kärna då dessa kan vara skadliga för ditt husdjur. Vissa sorters hamster kan utveckla diabetes om de äter för mycket socker, vilket du bör komma ihåg, men en godbit som innehåller fruktsocker då och då kommer inte påverka dem negativt.

Kan hamstrar äta ananas

Nej, hamstrar kan inte äta ananas då ananas är surt och kan orsaka magont och magproblem.

Kan hamstrar äta grönkål

Ja hamstrar kan äta kale, kale är en bladgrönsak som hamstrar älskar. Kale innehåller mycket vitaminer och mineraler och i synnerhet vitamin A. Kale kan ges ibland för att undvika ont i magen och diarré. Andra gröna alternativ till kale är spenat, bok chow och maskrosblad. Hamstrar kan äta både grön och lila kale. Du bör tvätta alla färska grönsaker i vatten innan du ger dem till din hamster då de annars kan bära på spår av bekämpningsmedel.

Kan hamstrar äta gräs

Ja, hamstrar kan äta gräs. Det är en av de mest naturliga sakerna för dem att äta men det är viktigt att kontrollera att inga giftiga substanser finns i din trädgård och i gräset du ger hamstern. Bekämpningsmedel och växtnäring kan vara giftigt, och andra djur kan ha urinerat på gräset.

Det är viktigt att skölja gräset du ger din hamster under sötvatten. Undvik att ge din hamster för mycket gräs då detta annars kan orsaka magproblem.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar