Malteser som sällskapshund

Maltesern kan se kaxig på grund av sin stilfulla päls, men hunden har egenskaper som gör den till ett husdjur som älskas av de flesta. Här har vi samlat det du behöver veta om maltesern.


Maltesern är en älskvärd sällskapshund

Maltesern är en liten hundras som grupperas som dvärghund och har ursprung från de centrala delarna av medelhavsregionen. Hunden är mild och orädd och är en av familjens favoritraser

Malteserns egenskaper

Familjer som önskar sig en malteser som husdjur kommer upptäcka att hunden tillhör en ras som är svår att få rumsren. Därför rekommenderas burträning för denna ras.                                       

Eftersom maltesern är liten till storleken och är känsligt byggd rekommenderas inte rasen till familjer med små barn i hushållet.                              

Maltesern har ett känsligt matsmältningssystem och kan vara kräsen med maten. Detta problem blir särskilt tydligt när hunden drabbas av tand- eller tandköttsproblem.                                          

Maltesern är vänlig och orädd och kan se vem som helst som en ny vän.               

Malteserns historia

Hunden avbildades av dåtidens artister. Grekerna uppförde till och med minnesmonument för maltesern. Egypter och européer ansåg att rasen hade förmågan att bota sjukdomar, och placerade därför hunden vid sjuka personers kuddar. Av detta kom sig hundens smeknamn ”tröstaren”. Trots alla avbildningar av hunden under dess historia är malteserns exakta ursprung ännu okänt. Men många tror att hunden avlades på ön Malta i Medelhavet och att den är ett resultat av en korsning mellan en spets eller spanielhund.

Under 1800-talet nådde maltesern USA och erkändes av den amerikanska kennelklubben år 1888.

Malteserns egenskaper som älskas av många

Maltesern är en aktiv ras som är tillgiven med människor. Hunden kan tränas med enkelhet och svarar väl på positiv träning så länge belöningar (så som godsaker) erbjuds när de klarar av en uppgift. De ser alla de möter som en vän så de är inte effektiva vakthundar. Hundens temperament påverkas av flera faktorer såsom arv, träning och socialisation. En malteser med ett gott temperament är vanligtvis lekfull och nyfiken och går med enkelhet med på att bli lyft och hållen av vem som helst. Genom korrekt träning och socialisation tidigt i livet kan maltesern bli en balanserad hund.

Hälsa och hälsorelaterade frågor

Maltesern är precis som vilken annan hundras som helst i regel frisk, förutom för några åkommor som kan ses hos en viss andel av hundarna:

  • Knäledsurvridning
  • Porta cava shunt eller levershunt – ett onormalt blodflöde mellan levern och resten av kroppen vilket leder till att levern inte renar blodet så som nödvändigt
  • Progressiv retinal atrofi (PRA) – degenerativ ögonsjukdom
  • Hypoglykemi – lågt blodsocker
  • Vit shaker dog syndrome – skakningar i hela kroppen och bristande koordinationsförmåga
  • Kollapsad luftstrupe / trakealkollaps
  • Omvänd nysning

För att hållas frisk behöver maltesern regelbundna promenader och lek. Då benen hos hunden ännu utvecklas vid ung ålder bör ägare vänta till hunden nått åtta månaders ålder innan de tar hunden på långa promenader. En ung malteser kan leka och promenera inomhus och på en inhägnad gård.

Maltesern och barn och andra husdjur

Maltesern är en liten och bräcklig hundras som inte passar hushåll med små barn. Maltesern behöver ägare som är något mer mogna och kan behandla hunden med omtanke. Socialisation tidigt i livet kommer göra att maltesern kan umgås med andra djur.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar