Mangalarga marchador är en hästras som är känd för sin intelligens

Mangalarga marchador är en hästras som är känd för sin intelligens, sitt fokus och sitt förnuft. Det är en mångsidig häst som kan ses delta i många olika hästevent.

Mangalarga marchador är en ovanlig hästras

Mangalarga marchador är en rakt nedstigande ättling till de iberiska hästraserna. Hästen avlades tack vare sin bekväma gångart som kallas marcha. På grund av sina egenskaper är mangalarga marchador Brasiliens nationalhäst. Den är känd för sitt milda temperament, sin intelligens och sin uthållighet. Hästen har många talanger och har setts göra väl ifrån sig vid event som dressyr, distansritt, hoppning och i ett flertal arbeten.

Några av mangalarga marchadors egenskaper

Dessa är några av mangalarga marchadors särdrag som du kommer älska:

  • Mangalarga marchador anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Hästen är känd för sina många talanger och kan göra väl ifrån sig vid event som dressyr, distansritt, fritidsridning, hoppning och i olika arbeten.

Mangalarga marchadors ursprung och utveckling

Mangalarga marchador är ett resultat av avel mellan berberhästar och lusitanohästar. Aveln påbörjades av baronen av Alfenas, Francisco Gabriel Junqueira. Han använde sina importerade lusitanohästar och korsade dem med berberhästarna på sin gård. Han lyckades utveckla en häst som hade en mjuk gång och ett tilltalande utseende. Han kallade då hästen för ”sublime”. Ett antal av dessa hästar såldes till baronens vän som hade en gård i Rio de Janeiro. Namnet på gården var Mangalarga och när folk imponerades av hästens gångart började de kalla rasen för mangalargas.

Mangalarga Breeders Association grundandes år 1934 och har som syfte att likrikta aveln och definiera hästens funktioner och egenskaper. För att uppnå de mål som sattes hos rasen introducerade uppfödare gener från hästar som inte hade extra gångarter såsom arabiskt fullblod, angloarab, engelskt fullblod, lusitano och american saddlebred.

Mangalarga marchadors egenskaper

Hästen anses vara av medelstorlek. Hästen har en silkeslen päls, tydliga bogar, en djup bringa, lång rygg, en muskulös bakdel med ett sluttande kors och hårda hovar. Hästen är mellan 145 och 162 cm hög och väger mellan 385 och 500 kg. De mest populära färgerna på mangalarga marchadors är skimmel men de kan även ses i fux, svart, brun, bork, palomino och skäck. Det är en mångsidig häst som är säker på foten. Rasen har även god uthållighet och gör väl ifrån sig vid distansritt. De håller Guinness världsrekord i distansritt med sina 13 992 km, som hästen red år 1994.

Hästentusiaster älskar rasen då den är enkel att träna, mild och vänlig. I Brasilien ses ofta små barn rida hästen tack vare dess medgörliga natur.

Mangalarga marchador har två speciella gångarter: marcha picada och marcha batida. Båda dessa två gångarter innebär att hästen under ett tillfälle har tre hovar i marken. Marcha picada är känd som en lateral gångart medan marcha batida är en diagonal gångart.

Mangalarga marchador är en mångsidig hästras som kan användas vid flera tävlingar och westernevent, vid jakt, distansritt, dressyr, mounted games och turridning.

Hästen anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Men hästen kan ändå drabbas av vanliga hästsjukdomar och skador. Ägare rekommenderas därför att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar