Mangalarga marchador är en hästras som är känd för sin intelligens

Mangalarga marchador är en hästras som är känd för sin intelligens, sitt fokus och sitt förnuft. Det är en mångsidig häst som kan ses delta i många olika hästevent.


Mangalarga marchador är en ovanlig hästras

Mangalarga marchador är en rakt nedstigande ättling till de iberiska hästraserna. Hästen avlades tack vare sin bekväma gångart som kallas marcha. På grund av sina egenskaper är mangalarga marchador Brasiliens nationalhäst. Den är känd för sitt milda temperament, sin intelligens och sin uthållighet. Hästen har många talanger och har setts göra väl ifrån sig vid event som dressyr, distansritt, hoppning och i ett flertal arbeten.

Några av mangalarga marchadors egenskaper

Dessa är några av mangalarga marchadors särdrag som du kommer älska:

  • Mangalarga marchador anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Hästen är känd för sina många talanger och kan göra väl ifrån sig vid event som dressyr, distansritt, fritidsridning, hoppning och i olika arbeten.

Mangalarga marchadors ursprung och utveckling

Mangalarga marchador är ett resultat av avel mellan berberhästar och lusitanohästar. Aveln påbörjades av baronen av Alfenas, Francisco Gabriel Junqueira. Han använde sina importerade lusitanohästar och korsade dem med berberhästarna på sin gård. Han lyckades utveckla en häst som hade en mjuk gång och ett tilltalande utseende. Han kallade då hästen för ”sublime”. Ett antal av dessa hästar såldes till baronens vän som hade en gård i Rio de Janeiro. Namnet på gården var Mangalarga och när folk imponerades av hästens gångart började de kalla rasen för mangalargas.

Mangalarga Breeders Association grundandes år 1934 och har som syfte att likrikta aveln och definiera hästens funktioner och egenskaper. För att uppnå de mål som sattes hos rasen introducerade uppfödare gener från hästar som inte hade extra gångarter såsom arabiskt fullblod, angloarab, engelskt fullblod, lusitano och american saddlebred.

Mangalarga marchadors egenskaper

Hästen anses vara av medelstorlek. Hästen har en silkeslen päls, tydliga bogar, en djup bringa, lång rygg, en muskulös bakdel med ett sluttande kors och hårda hovar. Hästen är mellan 145 och 162 cm hög och väger mellan 385 och 500 kg. De mest populära färgerna på mangalarga marchadors är skimmel men de kan även ses i fux, svart, brun, bork, palomino och skäck. Det är en mångsidig häst som är säker på foten. Rasen har även god uthållighet och gör väl ifrån sig vid distansritt. De håller Guinness världsrekord i distansritt med sina 13 992 km, som hästen red år 1994.

Hästentusiaster älskar rasen då den är enkel att träna, mild och vänlig. I Brasilien ses ofta små barn rida hästen tack vare dess medgörliga natur.

Mangalarga marchador har två speciella gångarter: marcha picada och marcha batida. Båda dessa två gångarter innebär att hästen under ett tillfälle har tre hovar i marken. Marcha picada är känd som en lateral gångart medan marcha batida är en diagonal gångart.

Mangalarga marchador är en mångsidig hästras som kan användas vid flera tävlingar och westernevent, vid jakt, distansritt, dressyr, mounted games och turridning.

Hästen anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Men hästen kan ändå drabbas av vanliga hästsjukdomar och skador. Ägare rekommenderas därför att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar