Marwarihäst är en ståtlig hästras

Marwarihästen är en stolt och ädel ras som härstammar från nordvästtra Indien. Det är en vacker och mångsidig ras som kan användas vid många aktiviteter.


Marwarihästen

Marwarihästen kommer från området Marwari i Indien. Det är en ovanlig hästras som är känd för sin uthållighet och sina öron som pekar inåt mot varandra. Man tror att marwarihästen är ättling till de infödda indiska ponnys som korsades med arabiska fullblod. Marwarihästen anses modig och lojal, i synnerhet i strid. De användes som kavallerihästar och som körhästar. Idag anses rasen vara ovanlig på grund av införandet av strikta riktlinjer för export. 

Några av marwarihästens egenskaper

Dessa är några av marwarihästens särdrag som kommer intressera dig:

  • Marwarihästen anses vara en varmblodig häst precis som sin förfader, det arabiska fullblodet. Hästen är livlig och känslig. De passar därför ägare och ryttare med mycket erfarenhet.
  • Hästen anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Det är en mångsidig häst som kan utföra ett flertal uppgifter och aktiviteter. Dessa inkluderar dressyr, distansritt, fritidsridning, hoppning och mounted games.

Marwarihästens ursprung och utveckling

Marwarihästen kommer från nordvästra Indien och härstamamr från de inhemska Indiska ponnys som korsades med arabiska fullblod. Den inhemska ponnyn var liten och tålig och hade inte en särskilt god kroppsstruktur. När de arabiska fullbloden anlände och influerade rasen förbättrade det rasens utseende men hästen fortsatte vara tålig och uthållig. Man tror att de arabiska fullblodens ankomst i Indien skedde genom ett skeppsbrott av ett arabiskt skepp som förliste vid Kachchh-distriktet. De sju hästar som ska ha funnit på skeppet togs så småningom till området Marwar för att användas vid aveln och utvecklingen av marwarihästen.

År 1995 grundade Francesca Kelly, en brittisk hästentusiast, en grupp kallad Marwari Bloodlines. Gruppens syfte var att främja och bevara marwarihästen. Tillsammans med Raghuvendra Singh Dundlod ledde hon år 1999 en grupp som startade Indigenous Horce Society of India. Gruppen arbetade med flera sektorer inklusive regeringen för att bevara och främja marwarihästen.

Marwarihästens karaktärsdrag

Marwarihästen är en liten ras som är mellan 145 och 152 cm hög. Öronen har den unika egenskapen att de nuddar varandra i toppen. Marwarihästens fysik är välanpassad för liv i öknen. Rasen har mycket god hörsel, långa ögonfransar för att skydda ögonen från sand, långa ben och bogar som är upprätta och riktade framåt. De har en något bredare bringa, kraftig bröstkorg och ett väl rundat kors. Nacken är elegant och välvd, och käkarna väl rundade.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar