Missouri fox trotter är en lugn och vänlig hästras

Missouri fox trotter är en lugn och vänlig hästras som älskar människors sällskap. Här har vi samlat det du behöver veta om hästen du kommer älska.

Några av missouri fox trotters egenskaper

Dessa är några av missouri fox trotters särdrag som kommer intressera dig:

  • Missouri fox trotter anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Hästen är en mångsidig ras som kan utföra flera uppgifter och aktiviteter så som distansritt, fritidsridning och olika arbeten.

Missouri fox trotters ursprung och utveckling

Missouri fox trotter har influenser av det arabiska fullblodet, morganhästen, american saddlebred, tennessee walking horse och det engelska fullblodet. Hästen kom till Missouri med bosättare från Tennessee, Kentucky och Virginia. Hästen är känd för sin unika gångart vilken upptäcktes vara användbar i den klippiga terrängen i Ozark-bergen. Hästen användes av boskapsherdar tack vare sin mjuka gång och sin förmåga att arbeta med boskap.

The Missouri Fox Trotting Horse Breed Association (MFTHBA) grundades år 1948 i Ava, Missouri. År 1950 exporterades den första missouri fox trottern till Europa medan drottningen av England importerade ett antal palominofärgade hästar.

År 2002 utnämndes missouri fox trotter till statshäst i Missouri. Hästen kan ses i flera delar av USA, samt i Kanada och i flera europeiska länder.

Missouri fox trotters karaktärsdrag

Missouri fox trotter är mellan 142 och 162 cm hög och väger mellan 400 och 540 kg. Hästens päls kommer i alla solida färger och i skäck. Vita tecken i ansiktet och på benen är vanligt hos rasen. Hästens ansikte är rakt och har en medellång hals. Missouri fox trotter är muskulösa hästar med sluttande bogar, kort rygg och robusta ben.

Hästen har en extra gångart som kallas för ”fox trot”. Denna gångart gör hästen mjuk och stadig att rida. Gångarten beskrivs ofta som en skritt med frambenen och en trav med bakbenen. Ryttaren av missouri fox trotter kommer känna mjukheten i gången då den minimerar rörelsen av hästens rygg och tar bort studsen.

Rasen är känd för att vara lugn, tillgiven, fridfull och pålitlig. Hästen tycker om att vara med människor, är godhjärtad och har alltid en vilja att vara sina ägare till lags.

Dessa egenskaper hos missouri fox trotter gör dem passande för alla ryttare, oerfarna ryttare och barn inkluderat.

Idag används missouri fox trotter som en häst för fritidsridning och nöje, vid show och för distansritt och turridning. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar