Missouri fox trotter är en lugn och vänlig hästras

Missouri fox trotter är en lugn och vänlig hästras som älskar människors sällskap. Här har vi samlat det du behöver veta om hästen du kommer älska.


Några av missouri fox trotters egenskaper

Dessa är några av missouri fox trotters särdrag som kommer intressera dig:

  • Missouri fox trotter anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Hästen är en mångsidig ras som kan utföra flera uppgifter och aktiviteter så som distansritt, fritidsridning och olika arbeten.

Missouri fox trotters ursprung och utveckling

Missouri fox trotter har influenser av det arabiska fullblodet, morganhästen, american saddlebred, tennessee walking horse och det engelska fullblodet. Hästen kom till Missouri med bosättare från Tennessee, Kentucky och Virginia. Hästen är känd för sin unika gångart vilken upptäcktes vara användbar i den klippiga terrängen i Ozark-bergen. Hästen användes av boskapsherdar tack vare sin mjuka gång och sin förmåga att arbeta med boskap.

The Missouri Fox Trotting Horse Breed Association (MFTHBA) grundades år 1948 i Ava, Missouri. År 1950 exporterades den första missouri fox trottern till Europa medan drottningen av England importerade ett antal palominofärgade hästar.

År 2002 utnämndes missouri fox trotter till statshäst i Missouri. Hästen kan ses i flera delar av USA, samt i Kanada och i flera europeiska länder.

Missouri fox trotters karaktärsdrag

Missouri fox trotter är mellan 142 och 162 cm hög och väger mellan 400 och 540 kg. Hästens päls kommer i alla solida färger och i skäck. Vita tecken i ansiktet och på benen är vanligt hos rasen. Hästens ansikte är rakt och har en medellång hals. Missouri fox trotter är muskulösa hästar med sluttande bogar, kort rygg och robusta ben.

Hästen har en extra gångart som kallas för ”fox trot”. Denna gångart gör hästen mjuk och stadig att rida. Gångarten beskrivs ofta som en skritt med frambenen och en trav med bakbenen. Ryttaren av missouri fox trotter kommer känna mjukheten i gången då den minimerar rörelsen av hästens rygg och tar bort studsen.

Rasen är känd för att vara lugn, tillgiven, fridfull och pålitlig. Hästen tycker om att vara med människor, är godhjärtad och har alltid en vilja att vara sina ägare till lags.

Dessa egenskaper hos missouri fox trotter gör dem passande för alla ryttare, oerfarna ryttare och barn inkluderat.

Idag används missouri fox trotter som en häst för fritidsridning och nöje, vid show och för distansritt och turridning. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar