Mountain pleasure horse är en häst med en extra gångart

Mountain pleasure horse är en häst med en extra gångart som utvecklades i USA. Många hästentusiaster är imponerade av hästen och detta av flera goda anledningar.


Mountain pleasure horse är en medelstor hästras

Mountain pleasure horse är en häst med en extra gångart som utvecklades i USA, i Appalacherna i östra Kentucky. Hästen är av en medelstor ras. Den har ofta använts för ridning, arbete på gården och för att dra olika sorters fordon. Hästentusiaster älskar rasen för dess lugn och då den anses vara en perfekt häst för familjer.

Intressanta fakta om mountain pleasure horse

Här är några fakta om mountain pleasure horse:

  • Mountain pleasure horse har ett lugnt temperament.
  • Den mest kända mountain pleasure horse var Trigger, som ägdes av Roy Rogers.

Ursprung och utveckling av mountain pleasure horse

Mountain pleasure horse är känd som en ättling till de hästar med mjuka gångarter som anlände i USA tillsammans med de första nybyggarna. Appalacherna är kända för att vara ett område med mycket hästar under lång tid. Att avla hästar har varit en av de största bidragande aktiviteterna för ekonomin och hästarna användes främst för ridning, för hjälp på gården eller inom jordbruket, och för att dra olika sorters fordon, så som droskor. För att kunna genomföra dessa aktiviteter behöver hästen vara enkel att sköta, robusta, stadiga och villiga. Man vet även att Kentucky var ett område där spanska hästar med enkelhet kunde korsas med engelska och europeiska hästar.

De spanska hästarna har haft stort inflytande vid utvecklingen av mountain pleasure horses karaktäristiska gång. Dess extra gångart gör rasen mer bekväm att rida jämfört med traven.

Mountain pleasure horses särdrag

Mountain pleasure horse är en medelstor ras som är mellan 144 och 154 cm hög. Rasen har balanserade proportioner och dess fysiska attribut bidrar till rasens sundhet och långa liv. Rasen har bakåtsluttande bogar, starka och korrekt vinklade bakben, vilket gör att de har möjlighet att ta sig fram i bergig och brant terräng. De har även en välvd nacke, ett attraktivt huvud och snälla ögon. Mountain pleasure horse är en fin familjehäst med ett lugnt temperament som är intelligent och känslig.

Hästens gång är jämn i stegen och mycket mjuk. Gångarten är ett resultat av generationer av noggrann avel. Till och med föl visar gångarten inom några timmar efter födseln.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar