National show horse är en mångsidig häst

National show horse är en mångsidig häst som ofta används vid dressyr, ridning och hoppning. Här har vi samlar den information om hästen som kommer intressera dig.


National show horse, en vacker häst

National show horse anses vara en av de vackraste och mest talangfulla hästarna i världen. De utvecklades för att utmärka sig vid alla hästevent, vilket inkluderar fine harness, saddleseat, halter, side saddle och många andra. Rasen är en korsning mellan american saddlebred och arabiskt fullblod. Hästen kommer i flera färger och rasen föredras av många ryttare tack vare sin mångsidighet, sin intelligens och sin villighet att lära.

Några av national show horses egenskaper

Dessa är några av national show horses särdrag som du kommer älska:

  • National show horse anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Rasen är känd för att vara mångsidig och kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter. Dessa inkluderar dressyr, distansritt, fritidsridning och hoppning.

Ursprung och utveckling av national show horse

National show horse är en nyare hästras som utvecklades år 1981. Rasen utvecklades för att ha den goda uthålligheten, elegansen och förfiningen hos ett arabiskt fullblod samtidigt som det höga steget hos american saddlebred. Rasen kom till tack vare den växande förfrågan på vackra och atletiska showhästar.

National Show Horse Registry grundades år 1981 av Gene LaCroix i Arizona. Målet med registret var att skapa och utveckla en ny hästras. LaCroix begränsade sedan reglerna för aveln och registreringen av rasen. Karaktärsdragen hos en national show horse som kunde accepteras var som följande:

  • En lång nacke med ett relativt litet huvud.
  • Proportionerlig kort rygg och lång höft.
  • Hög svans.
  • Naturligt sätt vid show.

De uppfödare som lyckades uppnå kriterierna för rasstandarden gavs prispengar.

Idag används national show horse ofta för saddle seat ridning. Hästen har ett högt steg och de kan tränas att röra sig med en mycket högt hållen framdel.

National show horses karaktärsdrag

Egenskaper av både det arabiska fullblodet och american saddlebred kan ses hos national show horse. Hästen har elegansen hos ett arabiskt fullblod och energin hos en american saddlebred. Rasen fick även en hög och lång svanlik hals precis som american saddlebred. National show horse huvud är relativt litet med små öron och en profil som antingen är konkav eller rak. National show horse har en rak topplinje och djupa bogar som sluttar bakåt. De bär sin svans högt och är normalt mellan 145 och 164 cm höga.

Hästens päls kommer i flera färger såsom brun, skimmel, fux och svart. Skäck och palomino kan också ses hos rasen. Hästen är atletiskt byggd och kan utföra fem gångarter; trav, skritt, galopp, långsam gång och rack.

Rasen är intelligent, villig att lära sig och tränas, och har många talanger. Dessa egenskaper gör att national show horse utmärker sig vid många hästevent.

På grund av hästens förfäders ursprung har de starka ben och benstomme, och därför är hälta inte vanligt hos national show horse. Detta är en ras som är enkel att hantera, en egenskap som kommer från dess arabiska förfäder. Hästen älskar att vara med sina människor och man har sett att de inte gör väl ifrån sig när de hålls i ensamhet.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar