Newfoundlandshund, en starkt arbetande hund

Den lugna och älskvärda newfoundlandshunden är en perfekt familjehund tack vare sina positiva egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om newfoundlandshunden.  


Newfoundlandshund, en stark arbetande hund

Newfoundlandshund är en älskvärd hundras tack vare sitt ljuvliga beteende. Hunden kan både vara en arbetande hund och en familjehund av flera goda anledningar.

Newfoundlandshundens egenskaper

 • På grund av sin storlek och rasens utseende kan du missta denna hund för en björn.
 • Newfoundlandshund är en stor hund som behöver utrymme för att motionera och träna.
 • Hunden dreglar, så ha alltid med dig en handduk för dreggel.
 • Newfoundlandshund har en tjock päls som behöver regelbunden skötsel.
 • Rasen trivs bäst i kalla klimat men kan anpassa sig efter varma klimat så länge luftkonditionering eller fläkt finns tillgänglig.

Newfoundlandshundens historia

Newfoundlandshund kommer från området Newfoundland i Kanada. Rasen arbetade med fiskare och hjälpte dem med fisket. Man tror att rasen är ett resultat av en korsning mellan tibetansk mastiff och den nu utrotade amerikanska svarta vargen, som så småningom utvecklades för att bli hunden vi känner till idag. Andra tror att rasen lämnades av vikingarna när de besökte den nya världen runt 1000 år e.v.t och att de korsades med vargar i östra Kanada.

Rasen hotades under 1780-talet när den kanadensiska regeringen beordrade familjer som ägde hunden att betala skatt för att tillåtas behålla sina hundar.

Newfoundlandshundens återkomst skedde tack vare ansträngningar av Sir Edwin Landseer som tyckte om att avbilda rasen i sina målningar, vilket ledde till att den svartvita varianten av rasen namngavs landseer i hans ära. Guvernören i provinsen Newfoundland, Harold MacPherson, stärkte rasen genom att göra hunden till sin favorit.

Det var under 1860-talet som newfoundlandshunden introducerades i England och den registrerades vid amerikanska kennelklubben år 1879.

Newfoundlandshundens temperament

Rasen är en mycket rar hund och du kan jämföra hunden med en stor, älskvärd och kramgo teddybjörn. Den kallas även för en ”mild jätte”, då newfoundlandshund älskar barn och vill vara sina människor till lags. Idag används hunden som en sällskapshund som älskar att vara med sin familj. Hunden avskyr att lämnas ensam under en längre period.

Precis som andra hundraser behöver newfoundlandshund socialiseras och tränas tidigt i livet för att bli väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Newfoundlandshunds hälsa och hälsorelaterade frågor

Newfoundlandshund kan drabbas av vissa hälsoproblem. Trots att inte alla newfoundlandshundar kommer drabbas av dessa problem är det en god idé att vara medveten om de olika sjukdomarna som kan komma att påverka hunden.

De följande är åkommor som hunden kan drabbas av:

 • Addisons sjukdom – ett tillstånd där otillräcklig produktion av binjurhormon orsakar aptitlöshet, kräkningar och slöhet. Gravare symptom kan bli tydliga när hunden är stressad eller när nivån av kalium är förhöjd och påverkar hjärtats funktion, vilket så småningom kan leda till döden. 
 • Grå starr – ogenomskinlighet av ögats lins som leder till delvis eller fullständig synförlust.
 • Subalvular Aortic Stenosis – the disease is characterized by a narrowing caused by a ridge or ring of abnormal tissue growth that inhibits blood flow from the heart to the aorta. Symptoms may include difficulty of breathing, weakness, fainting and sudden death.
 • Epilepsi – ett ärftligt tillstånd som karaktäriseras av milda eller grava anfall.
 • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
 • Armbågsledsdysplasi –  ett ärftligt tillstånd som ofta kan ses hos större hundar. Tillståndet karakteriseras av onormal utveckling av benen i armbågsleden vilket kan leda till slapphet i leden.
 • Hypotyreos – orsakad av en brist av sköldkörtelhormon vilket kan leda till epilepsi, håravfall, övervikt, och olika hudproblem.
 • Cancer
 • Magomvridning – Ett livshotande tillstånd som uppstår när magsäcken spänns ut av gas eller luft och sedan vrids om. Detta händer vanligtvis efter att hunden ätit ett stort mål mat under kort tid eller druckit stora mängder vatten snabbt, eller om hunden motionerar intensivt efter maten. Detta leder till att hunden inte kan frigöra överflödig luft från magsäcken vilket förhindrar blodtillförseln till hjärtat.

Newfoundland, barn och andra husdjur

Denna milda jätte är mycket tolerant med barn och hunden är även en barnmagnet tack vare sin storlek och sin päls. Dock kan den på grund av sin storlek av misstag slå omkull mindre barn. En vuxens övervakning behövs för att förhindra skador från båda parter.

De är även lugna och vänliga med andra husdjur vilket inkluderar djur av olika arter.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar