Newfoundlandshund, en starkt arbetande hund

Den lugna och älskvärda newfoundlandshunden är en perfekt familjehund tack vare sina positiva egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om newfoundlandshunden.

 

Newfoundlandshund, en stark arbetande hund

Newfoundlandshund är en älskvärd hundras tack vare sitt ljuvliga beteende. Hunden kan både vara en arbetande hund och en familjehund av flera goda anledningar.

Newfoundlandshundens egenskaper

 • På grund av sin storlek och rasens utseende kan du missta denna hund för en björn.
 • Newfoundlandshund är en stor hund som behöver utrymme för att motionera och träna.
 • Hunden dreglar, så ha alltid med dig en handduk för dreggel.
 • Newfoundlandshund har en tjock päls som behöver regelbunden skötsel.
 • Rasen trivs bäst i kalla klimat men kan anpassa sig efter varma klimat så länge luftkonditionering eller fläkt finns tillgänglig.

Newfoundlandshundens historia

Newfoundlandshund kommer från området Newfoundland i Kanada. Rasen arbetade med fiskare och hjälpte dem med fisket. Man tror att rasen är ett resultat av en korsning mellan tibetansk mastiff och den nu utrotade amerikanska svarta vargen, som så småningom utvecklades för att bli hunden vi känner till idag. Andra tror att rasen lämnades av vikingarna när de besökte den nya världen runt 1000 år e.v.t och att de korsades med vargar i östra Kanada.

Rasen hotades under 1780-talet när den kanadensiska regeringen beordrade familjer som ägde hunden att betala skatt för att tillåtas behålla sina hundar.

Newfoundlandshundens återkomst skedde tack vare ansträngningar av Sir Edwin Landseer som tyckte om att avbilda rasen i sina målningar, vilket ledde till att den svartvita varianten av rasen namngavs landseer i hans ära. Guvernören i provinsen Newfoundland, Harold MacPherson, stärkte rasen genom att göra hunden till sin favorit.

Det var under 1860-talet som newfoundlandshunden introducerades i England och den registrerades vid amerikanska kennelklubben år 1879.

Newfoundlandshundens temperament

Rasen är en mycket rar hund och du kan jämföra hunden med en stor, älskvärd och kramgo teddybjörn. Den kallas även för en ”mild jätte”, då newfoundlandshund älskar barn och vill vara sina människor till lags. Idag används hunden som en sällskapshund som älskar att vara med sin familj. Hunden avskyr att lämnas ensam under en längre period.

Precis som andra hundraser behöver newfoundlandshund socialiseras och tränas tidigt i livet för att bli väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Newfoundlandshunds hälsa och hälsorelaterade frågor

Newfoundlandshund kan drabbas av vissa hälsoproblem. Trots att inte alla newfoundlandshundar kommer drabbas av dessa problem är det en god idé att vara medveten om de olika sjukdomarna som kan komma att påverka hunden.

De följande är åkommor som hunden kan drabbas av:

 • Addisons sjukdom – ett tillstånd där otillräcklig produktion av binjurhormon orsakar aptitlöshet, kräkningar och slöhet. Gravare symptom kan bli tydliga när hunden är stressad eller när nivån av kalium är förhöjd och påverkar hjärtats funktion, vilket så småningom kan leda till döden. 
 • Grå starr – ogenomskinlighet av ögats lins som leder till delvis eller fullständig synförlust.
 • Subalvular Aortic Stenosis – the disease is characterized by a narrowing caused by a ridge or ring of abnormal tissue growth that inhibits blood flow from the heart to the aorta. Symptoms may include difficulty of breathing, weakness, fainting and sudden death.
 • Epilepsi – ett ärftligt tillstånd som karaktäriseras av milda eller grava anfall.
 • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
 • Armbågsledsdysplasi –  ett ärftligt tillstånd som ofta kan ses hos större hundar. Tillståndet karakteriseras av onormal utveckling av benen i armbågsleden vilket kan leda till slapphet i leden.
 • Hypotyreos – orsakad av en brist av sköldkörtelhormon vilket kan leda till epilepsi, håravfall, övervikt, och olika hudproblem.
 • Cancer
 • Magomvridning – Ett livshotande tillstånd som uppstår när magsäcken spänns ut av gas eller luft och sedan vrids om. Detta händer vanligtvis efter att hunden ätit ett stort mål mat under kort tid eller druckit stora mängder vatten snabbt, eller om hunden motionerar intensivt efter maten. Detta leder till att hunden inte kan frigöra överflödig luft från magsäcken vilket förhindrar blodtillförseln till hjärtat.

Newfoundland, barn och andra husdjur

Denna milda jätte är mycket tolerant med barn och hunden är även en barnmagnet tack vare sin storlek och sin päls. Dock kan den på grund av sin storlek av misstag slå omkull mindre barn. En vuxens övervakning behövs för att förhindra skador från båda parter.

De är även lugna och vänliga med andra husdjur vilket inkluderar djur av olika arter.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar