Norwichterriern är en söt och lojal sällskapshund

Norwichterriern är en av de mest älskade terrierhundarna tack vare sin fina personlighet. Här har vi samlat det du behöver veta om norwichterriern.

 

Norwichterriern är en älskad hund

Norwichterriern är en söt och lojal terrier som älskas av många hushåll och familjemedlemmar. Både deras fysiska utseende och deras mentala egenskaper gör dem till fina vakthundar samt underbara och lojala familjehundar.

Norwichterrierns egenskaper

  • Som terrier har den avlats att jaga skadedjur för att hjälpa sina ägare skydda sina skördar. Därför kan hunden aldrig promeneras i ett område som inte är inhägnat utan koppel då de tenderar att jaga mindre djur.
  • De är aktiva hundar som kräver minst två längre promenader dagligen för att hållas friska och i form och för att bränna energi.
  • Norwichterriern är svår att få rumsren om de inte motiveras tillräckligt. Hunden svarar dock bra på positiv träning och belöningar.
  • Hunden kan komma väl överens med andra hundar och katter men mindre djur så som hamstrar, kaniner och andra gnagare kommer ses som byten. Därför är hunden inte ett bra val om du äger mindre djur.
  • Som terrier tenderar norwichterriern att skälla vilket betyder två saker, antingen att de finner något misstänksamt eller att de är uttråkade.
  • Hunden är av en ovanlig och dyr ras.

Norwichterrierns historia

Norwichterriern har en liknande historia som norfolkterriern. Faktum är att norfolkterriern ansågs vara samma variant som norwichterriern, med öronen som enda skillnad. Den förstnämnda har hängande öron och den senare stående öron. År 1964 ansåg den brittiska kennelklubben att de två terrierraserna tillhörde helt olika sorters terrier. Det var då de två separerades från varandra.

Norwichterriern har ursprung i England och användes ursprungligen som jägare. Man tror att flera hundar har bidragit till norwichterrierns utveckling, bland annat den irländska terriern. Mellan år 1899 och 1902 korsades hunden med en brindlefärgad honhund av rasen cantabterrier som resulterade i valpar som kallades trumpingtonterrier, och en av valparna blev förfader till norwichterriern. De utvecklades vidare genom korsningar med olika trumpingtonterriers och irish glen of imaal terriers.

Norwichterriern kom till USA med Frank Jones som utvecklade rasen. Där användes hunden inte enbart för att jaga skadedjur utan även för att arbeta tillsammans med rävhundar. Norwichterrierns arbete var att stöta ut rävar från sina gryt. Hunden blev därefter populär vid rävjakt och användes rikligt av amerikanerna.

Norwichterrierns fascinerande temperament

Norwichterriern är i regel en fin familjehund. Tack vare sin tillgivna natur kan de komma väl överens med alla, andra större husdjur och barn inkluderat.

Som en typisk terrier kommer den skälla på allt och alla som den känner eller tror vara misstänkta och som passerar nära dess territorium. De tenderar att vara självständiga tänkare och tycker om att vara sin familj till lags samtidigt som de tar hand om sig själva. De älskar att leka med bollar och leksaker tillsammans med sin familj.

Precis som andra hundraser behöver norwichterriern träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund. Hundens temperament påverkas av flera faktorer så som arv, träning och socialisation. Socialisation kan ske genom att promenera hunden regelbundet, samt att möta andra människor och djur.

Hälsa och hälsofrågor att vara medveten om

Norwichterriern är i regel en frisk hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Ägare bör vara medvetna om dessa sjukdomar så att de kan förhindras, behandlas eller botas om de uppstår. De följande åkommorna har observerats hos hunden:

  • Trachealkollaps – detta ses ofta hos små hundar och orsakas av en försvagning av trachealringen som kan blockera luftvägarna. Hundar med denna sjukdom kan ofta svimma, vara trötta och hosta med ett ljud som likar lätet av en gås.
  • Förlängt gomsegel – detta kan orsaka blockering av luftvägarna och svårigheter att andas.
  • Epilepsi – ett neurologiskt tillstånd som orsakar anfall av mildare eller svårare natur hos hunden.

Att mata norwichterriern

Man rekommenderar att hunden ges runt två deciliter högkvalitativt foder om dagen som delas in i två måltider.

Mängden mat som rekommenderas beror på hundens storlek, vikt och aktivitetsnivå. Då hunden är benägen att bli överviktig är rätt mängd foder av största vikt för att bibehålla hundens hälsa.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar