Norwichterriern är en söt och lojal sällskapshund

Norwichterriern är en av de mest älskade terrierhundarna tack vare sin fina personlighet. Här har vi samlat det du behöver veta om norwichterriern.  


Norwichterriern är en älskad hund

Norwichterriern är en söt och lojal terrier som älskas av många hushåll och familjemedlemmar. Både deras fysiska utseende och deras mentala egenskaper gör dem till fina vakthundar samt underbara och lojala familjehundar.

Norwichterrierns egenskaper

  • Som terrier har den avlats att jaga skadedjur för att hjälpa sina ägare skydda sina skördar. Därför kan hunden aldrig promeneras i ett område som inte är inhägnat utan koppel då de tenderar att jaga mindre djur.
  • De är aktiva hundar som kräver minst två längre promenader dagligen för att hållas friska och i form och för att bränna energi.
  • Norwichterriern är svår att få rumsren om de inte motiveras tillräckligt. Hunden svarar dock bra på positiv träning och belöningar.
  • Hunden kan komma väl överens med andra hundar och katter men mindre djur så som hamstrar, kaniner och andra gnagare kommer ses som byten. Därför är hunden inte ett bra val om du äger mindre djur.
  • Som terrier tenderar norwichterriern att skälla vilket betyder två saker, antingen att de finner något misstänksamt eller att de är uttråkade.
  • Hunden är av en ovanlig och dyr ras.

Norwichterrierns historia

Norwichterriern har en liknande historia som norfolkterriern. Faktum är att norfolkterriern ansågs vara samma variant som norwichterriern, med öronen som enda skillnad. Den förstnämnda har hängande öron och den senare stående öron. År 1964 ansåg den brittiska kennelklubben att de två terrierraserna tillhörde helt olika sorters terrier. Det var då de två separerades från varandra.

Norwichterriern har ursprung i England och användes ursprungligen som jägare. Man tror att flera hundar har bidragit till norwichterrierns utveckling, bland annat den irländska terriern. Mellan år 1899 och 1902 korsades hunden med en brindlefärgad honhund av rasen cantabterrier som resulterade i valpar som kallades trumpingtonterrier, och en av valparna blev förfader till norwichterriern. De utvecklades vidare genom korsningar med olika trumpingtonterriers och irish glen of imaal terriers.

Norwichterriern kom till USA med Frank Jones som utvecklade rasen. Där användes hunden inte enbart för att jaga skadedjur utan även för att arbeta tillsammans med rävhundar. Norwichterrierns arbete var att stöta ut rävar från sina gryt. Hunden blev därefter populär vid rävjakt och användes rikligt av amerikanerna.

Norwichterrierns fascinerande temperament

Norwichterriern är i regel en fin familjehund. Tack vare sin tillgivna natur kan de komma väl överens med alla, andra större husdjur och barn inkluderat.

Som en typisk terrier kommer den skälla på allt och alla som den känner eller tror vara misstänkta och som passerar nära dess territorium. De tenderar att vara självständiga tänkare och tycker om att vara sin familj till lags samtidigt som de tar hand om sig själva. De älskar att leka med bollar och leksaker tillsammans med sin familj.

Precis som andra hundraser behöver norwichterriern träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund. Hundens temperament påverkas av flera faktorer så som arv, träning och socialisation. Socialisation kan ske genom att promenera hunden regelbundet, samt att möta andra människor och djur.

Hälsa och hälsofrågor att vara medveten om

Norwichterriern är i regel en frisk hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Ägare bör vara medvetna om dessa sjukdomar så att de kan förhindras, behandlas eller botas om de uppstår. De följande åkommorna har observerats hos hunden:

  • Trachealkollaps – detta ses ofta hos små hundar och orsakas av en försvagning av trachealringen som kan blockera luftvägarna. Hundar med denna sjukdom kan ofta svimma, vara trötta och hosta med ett ljud som likar lätet av en gås.
  • Förlängt gomsegel – detta kan orsaka blockering av luftvägarna och svårigheter att andas.
  • Epilepsi – ett neurologiskt tillstånd som orsakar anfall av mildare eller svårare natur hos hunden.

Att mata norwichterriern

Man rekommenderar att hunden ges runt två deciliter högkvalitativt foder om dagen som delas in i två måltider.

Mängden mat som rekommenderas beror på hundens storlek, vikt och aktivitetsnivå. Då hunden är benägen att bli överviktig är rätt mängd foder av största vikt för att bibehålla hundens hälsa.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar