Oldenburgaren är en mångsidig häst

Oldenburgaren är en mångsidig häst som används vid flera aktiviteter och uppgifter såsom dressyr, ridning, jakt och hoppning. Här har vi samlat det du behöver veta om en häst du kommer älska.


Oldenburgare

Oldenburgaren är en häst med milt temperament från de nordvästra delarna av Niedersachsen. Hästen utvecklades ursprungligen för att dra droskor. Idag används hästen ofta inom olika sporter och är kända för att göra väl ifrån sig. Hästentusiaster älskar rasen för dess temperament vilket gör hästen utmärkt för användning inom flera aktiviteter.

Några av oldenburgarens egenskaper

Dessa är några av oldenburgarens särdrag som kommer intressera dig:

  • Oldenburgaren är en varmblodig häst med egenskaper både av varmblodig och kallblodig häst. Rasen är snabb, smidig samt har ett fint och milt temperament. Dessa egenskaper gör dem utmärkta även för ryttare och ägare med måttlig erfarenhet.
  • Hästen anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Rasen är känd för att vara mångsidig och kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter. Dessa inkluderar ridning, dressyr, jakt och hoppning.

Ursprung och utveckling av oldenburgaren

Innan 1600-talet var hästarna i Oldenburg små och alldagliga. Men de var starka nog att arbeta med jordbruket på den frisiska kusten. Utvecklingen av oldenburgaren påbörjades av greve Johann XVI von Oldenburg under sent 1500-tal. Det man strävade mot var en häst liknande frieserhästen. Frieserhästen användes som grund för att skapa lättare hästar som passade bäst för ridning. Rasen utvecklades så småningom vidare av greve Johanns efterträdare, greve Anton Gunter von Oldenburg. Han använde då lättare hästar från Spanien, Turkiet, England och Italien.

Rasen blev populär i Europa under 1600-talet och 1700-talet. I och med att rasens populäritet växte ökade även avelsprogrammen, så pass att även oförsiktig avel antagligen blev ett problem. År 1861 grundade uppfödarna av oldenburgaren en stambok för att förbättra hästens kvalitéer och även för att möta kraven från kavalleri och drosktransport.

Utvecklingen av järnvägen resulterade i en minskning av rasens antal. Men behovet av ridhästar stabiliserade åter oldenburgarens antal. Rasen förbättrades ytterligare för att passa begreppet ”tysk ridhäst” som var en idé om en häst som skulle utstråla elegans, graciösa rörelser och en livlig disposition.

Oldenburgarens karaktärsdrag

Hästentusiaster anser oldenburgaren en attraktiv ras. Många tycker om dess snälla ögon, stora huvud och dess romerska nos i profil. Hästen har en stark nacke, djup bringa, och muskulösa och kraftfulla bogar, bakdel och rygg. Hästen är stark och muskulös. Svansen sitter högt och hästen har ett platt kors samt starka, tjocka och korta ben. Hovarna är proportionerliga för att bära rasens vikt.

Pälsen kommer i flera färger såsom brun, svart, fux, och skimmel. Vita tecken i ansikte och på underben ses ofta hos rasen.

Oldenburgaren är en stor ras som är känd för sin attraktiva och fina personlighet. Det är en intelligent ras som är enkel att träna, den har ett jämt temperament och är enkel att hantera. Hästen är mångsidig och känd för att kunna utföra flera uppgifter och aktiviteter. De är mycket uppskattade vid ridning och kommer definitivt utmärka sig vid event i hästsport och tävlingar.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar