Populära amazonpapegojor

Amazonpapegojor är vackra fåglar som kommer i många olika färger, och är populära som husdjur. Det tar en erfaren fågelägare för att hantera en papegojas personlighet och behov. De är sociala varelser som behöver mycket umgänge och uppmärksamhet. Innan du väljer en amazonpapegoja som husdjur, se till att du vet om allt som kommer krävas av dig för att ta hand om en av dessa fåglar på rätt sätt.

Blåpannad amazon

Blåpannad amazon (Amaxona aestiva) är en sydamerikans sorts amazonpapegoja och den vanligaste av amazonpapegojorna att hålla som husdjur eller burfågel.

Den blåpannade amazonen är komisk och aktiv och är naturliga artister. De älskar att vara med sina ägare och kommer spexa extra för att få uppmärksamhet. De är pratsamma och sjunger gärna och kan bli väldigt högljudda, varför de inte rekommenderas till boende i små utrymmen som i lägenhet (om du inte har mycket förstående grannar).

Gulkindad amazon

Gulkindade amazoner är karismatiska fåglar som snabbt knyter an till sin mänskliga familj. Vissa tenderar att välja sina favoritmänniskor och vara enpersonsfåglar. Gulkindad amazon har talang när det kommer till att sjunga och prata, men blivande ägare bör vara medvetna om att alla amazoner kan skrika och även gör det allt som oftast.

Orangevingad amazon

Den orangevingade amazonen är tillgiven och kärleksfull som husdjur och binder an till sina ägare. De har utmärkta språkkunskaper och charmiga personligheter. Men precis som många andra amazonpapegojor går orangevingad amazon genom ett hormonellt stadie när de når sexuell mognad. De kan bli aggressiva under denna fas, så ha detta i åtanke när du väljer en fågel som denna eller en annan amazonpapegoja och var säker på att du klarar av denna fas.

Gulnackad amazon

Den gulnackade amazonen är en kvick och rolig figur som är underbar som husdjur för aktiva fågelägare som vill skapa ett starkt band med sin fågel. Deras uppenbara intelligens och anmärkningsvärda förmåga för tal gör dem till en av de mest populära och välkända sorternas amazonpapegojor.

Gulhuvad amazon

Den gulhuvade amazonen är ett underbart och tillgivet husdjur förutsatt att de vuxit upp i fångenskap och handmatats sen ung ålder. De är intelligenta, har talang när det kommer till talförmåga och är charmiga fåglar som älskar att stå i centrum. Tänk noga över om du har tid att sätta av för den gulhuvade amazonen innan du införskaffar en.

Violettkronad amazon

Violettkronad amazon är en nyfiken och aktiv fågel av naturen. Precis som andra papegojor behöver de mental stimulans för att förbli friska och glada. Dessa fåglar skapar starka band med sina människor och måste ges tillräcklig tid för social interaktion dagligen för att må bra.

Sydlig mjölamazon

Den sydliga mjölamazonen är känd som den mest försiktiga och vänliga av amazonpapegojorna. De är tillgivna när de hålls som husdjur och skapar starka band med sina människor. På grund av sin mjuka natur är de ett utmärkt val för fågelägare som vill ha en större papegoja med en mer avslappnad attityd.

Rödkronad amazon

Lekfull och vänlig, rödkronad amazon som handmatats är ett utmärkt husdjur för familjen och njuter av att interagera med sin mänskliga flock. Den rödkronade amazonen är en fågel av god natur men de är även mycket nyfikna, något som vissa ägare menar gör dem mer benägna till bus än andra amazonpapegojor.

Vitpannad amazon

Den vitpannade amazonen är främst grön, med partier i vitt och blått i pannan. De har starkt röda ringar runt ögonen vilket gör att vissa kallar dem glasögonamazon. Vitpannade amazoner är vackra och intelligenta och kan vara underbara husdjur, med en tendens att binda an till en enda person.

Panama amazon

Panama amazonen är en fågel som fungerar väl som husdjur för familjen då den älskar att umgås med människor. Fågelns sociala natur gör dem till vänliga och tillgivna följeslagare. De är kärleksfulla men även mycket aktiva, vilket gör att de kräver en ägare som kan ge dem tillräckligt med stimulans. Det är enormt viktigt att de ges ett säkert område att klättra och leka på utanför buren varje dag.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar