Pumi, en av de kända mångsidiga hundarna

Pumin, även känd som ungersk vallterrier är en medelstor vall- och herdehund med flera egenskaper som imponerar.  


Pumi, herdehund från Ungern

Pumin är en medelstor vall- och herdehund med ursprung i Ungern, och är en mångsidig ras. De avlas för att samla ihop, driva och hålla boskap under kontroll. De har egenskaper som kommer imponera på dig och få dig att vilja göra pumin en del av din familj.

Några av pumins egenskaper

  • Det utmärkande draget hos pumin är den långa nosen, och de något sneda mörka ögonen med täta ögonlock.
  • Svansen visar på hundens temperament, så när svansen bärs högt är det ett tecken på att hunden är glad.
  • Pumins päls är svart, alla toner av grå, och rödbrun.
  • Hunden är en energisk fårhund samt pålitlig vakthund och jakthund.
  • Pumin är mycket intresserad av vilda djurs kulor och lyor såsom vargens och andra skadedjurs.
  • Hunden har en tendens att vara alfa i flocken och särskilt när den ser att dess ägare är svagare och lättare att övertala än den själv.

Pumins historia

Pumin utvecklades under 1700-talet och tros ha kommit från samma linje som pulin som sedan korsats med tyska och franska vallhundar med stående öron. Trots att hunden även kallats Ungersk vallterrier är det fascinerande att pumin inte har några gener av terrier. Hunden kallades vallterrier på grund av de egenskaper den besitter som liknar de hos en terrier. Till exempel rör den sig snabbt, är alert, fyrkantigt byggd och har en muskulös kropp.

Det var Emil Raitsits som påbörjade standardiseringen av pulin och pumin på 1910-talet och 1920-talet.

Ursprungligen användes pumin för att valla boskap så som nötkreatur, får, getter och grisar, och används i detta syfte än idag. Pumins arbete är att hålla boskapen inom gränserna för betesmarken. Dess skall, snabbhet och enstaka nafsande behövdes för att utföra arbetet den tilldelats.

Hur ser pumin ut?

De flesta pumis kommer i grå färg. De kommer även i svart, vitt, créme, röd och fawn. Hundens päls är lockig, tjock och medellång. Pälsen behöver konstant skötsel för att förhindra att pumin får tovor.

Pumin fäller inte särskilt mycket eller inte alls. Pumin är känd för sina öron som alltid är alerta och ser mycket livliga ut. Öronen sitter högt, toppen av örat är böjt och håren på öronen är längre än de på resten av kroppen.

Pumins väger inte mycket och har ett långt och smalt huvud med en lång nos som är lika lång som nacken. De har små, mörka och något vinklade ögon. De rör sig livligt och energiskt vilket är en av pumins utmärkande egenskaper.

Pumins temperament

Pumin är mycket livlig och aktiv. Det är en intelligent hund vilket gör att de är lätta att träna. De kan bli mycket högljudda, i synnerhet när främlingar är närvarande. Hunden kan bli mycket beskyddande av sin familj och är reserverad kring okända.

Precis som andra hundraser behöver pumin träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund.

Pumins hälsa och hälsorelaterade frågor.

Pumin är i regel frisk med en genomsnittlig livslängd av 12-14 år. De finns endast ett fåtal kända sjukdomar som drabbar pumin. Bland dessa finns knäledsurvridning och höftledsdysplasi. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar