Ragdoll är en stor och mild katt

Ragdoll är en stor och mild katt med mycket intressanta drag som de klarblå ögonen och den vackra pälsen. Katten är känd för att vara vänlig med alla, vilket inkluderar andra husdjur. Dessa egenskaperna gör katten till ett utmärkt husdjur för familjen då de är duktiga på att anpassa sig till nästan alla miljöer. Ragdolls kan lära sig snabbt, såsom nya trick, särskilt när katten tränas genom positiva träningsmetoder och med belöningar. Här har vi samlat det du behöver veta om ragdoll, särskilt om du letar efter rätt katt för din familj.


Ragdoll som familjekatt

Drömmer du om en stor katt att mysa med som ett gosedjur? Då kan ragdoll vara rätt katt för dig. Hanarna kan väga upp till nio kilo, så detta är en stor katt, men med ett milt temperament. Katten har vackra blå ögon som älskas av många kattentusiaster.

Katten är mycket benägen att följa dig runt i huset och brukar hälsa sina ägare välkomna när de kommer hem. De kan tycka om att leka apport och sova bredvid sina människor om natten. De beskrivs på många sätt men en sak är säker, de älskar verkligen sina människor och även barnen i familjen. Dessa egenskaper hos ragdoll gör dem perfekta familjekatter.

Några av ragdolls egenskaper

Dessa är några av särdragen hos ragdoll som kan intressera dig:

  • Ragdoll älskar att bli myst med och klappad och är i regel mer accepterande än andra kattraser.
  • De kan gå väl ihop med andra människor, barn och husdjur och kan vara tillgivna med dessa.
  • Katten anses stor till storleken och hanar kan väga upp till nio kilo, så du kommer behöva använda båda armar när du bär dem.
  • Ragdolls har en genomsnittlig livslängd mellan 12 och 15 år.

Ragdolls historia

Ragdoll utvecklades av uppfödaren Ann Baker i Riverside, Kalifornien, under 1960-talet. Ann Baker skapade rasen genom att korsa flera långhåriga raser av tamkatter. Hon valde ut katter med fint och lugnt temperament som var stora och hade vacker lång päls med liknande mönster som colourpoint perserns, och point-mönster som ses hos katter av siamestyp. De katter hon  lyckades producera kallades för ragdoll. Rasen utvecklades så småningom vidare för att ytterligare förbättra egenskaperna. Perser, birma och burma lades efterhand till genpoolen.

Cat Fanciers Association började registrera katterna år 1993 och gav dem fullt erkännande år 2000. American Cat Fanciers Association och The International Cat Association erkände även dem rasen.

Ragdolls temperament

Ragdolls är katter som är kända för att kollapsa i armarna på den som håller dem. De älskar sina människor så mycket att de kan följa dem runt vart de än går i hemmet. De tycker även om att hälsa sina ägare välkomna i dörren. De är förtjusta i att sitta i sin ägares knä när de har chansen, för att bli klappade och mysta med.

Ragdolls älskar att leka med leksaker och delta i familjens aktiviteter. De kan tränas och kan lära sig snabbt, särskilt om positiva träningsmetoder används, som belöningar och godbitar när katten gör framsteg.

Katten kommer kommunicera med sina ägare med en tystlåten och rar röst när de påminner dig om att det är dags för mat eller när de vill bli klappade.

Ragdolls hälsa och hälsoåkommor

Precis som andra kattraser kan ragdoll drabbas av sjukdomar som är genetiska eller icke genetiska av naturen. Ägare rekommenderas därför att be om bevis på kattungens hälsa innan de köper eller adopterar en katt, för att försäkra sig om dess hälsotillstånd. Det rekommenderas även att ägare känner till nedan kattsjukdomar så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor skulle de uppstå.

Dessa är några av åkommorna som observerats hos ragdoll:

  • Hypertrofisk kardiomyopati
  • Ökad risk för urinsten eller kristaller av kalcium / oxalat
  • Feline infectious peritonitis (FIP)

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar