Ragdoll är en stor och mild katt

Ragdoll är en stor och mild katt med mycket intressanta drag som de klarblå ögonen och den vackra pälsen. Katten är känd för att vara vänlig med alla, vilket inkluderar andra husdjur. Dessa egenskaperna gör katten till ett utmärkt husdjur för familjen då de är duktiga på att anpassa sig till nästan alla miljöer. Ragdolls kan lära sig snabbt, såsom nya trick, särskilt när katten tränas genom positiva träningsmetoder och med belöningar. Här har vi samlat det du behöver veta om ragdoll, särskilt om du letar efter rätt katt för din familj.

Ragdoll som familjekatt

Drömmer du om en stor katt att mysa med som ett gosedjur? Då kan ragdoll vara rätt katt för dig. Hanarna kan väga upp till nio kilo, så detta är en stor katt, men med ett milt temperament. Katten har vackra blå ögon som älskas av många kattentusiaster.

Katten är mycket benägen att följa dig runt i huset och brukar hälsa sina ägare välkomna när de kommer hem. De kan tycka om att leka apport och sova bredvid sina människor om natten. De beskrivs på många sätt men en sak är säker, de älskar verkligen sina människor och även barnen i familjen. Dessa egenskaper hos ragdoll gör dem perfekta familjekatter.

Några av ragdolls egenskaper

Dessa är några av särdragen hos ragdoll som kan intressera dig:

  • Ragdoll älskar att bli myst med och klappad och är i regel mer accepterande än andra kattraser.
  • De kan gå väl ihop med andra människor, barn och husdjur och kan vara tillgivna med dessa.
  • Katten anses stor till storleken och hanar kan väga upp till nio kilo, så du kommer behöva använda båda armar när du bär dem.
  • Ragdolls har en genomsnittlig livslängd mellan 12 och 15 år.

Ragdolls historia

Ragdoll utvecklades av uppfödaren Ann Baker i Riverside, Kalifornien, under 1960-talet. Ann Baker skapade rasen genom att korsa flera långhåriga raser av tamkatter. Hon valde ut katter med fint och lugnt temperament som var stora och hade vacker lång päls med liknande mönster som colourpoint perserns, och point-mönster som ses hos katter av siamestyp. De katter hon  lyckades producera kallades för ragdoll. Rasen utvecklades så småningom vidare för att ytterligare förbättra egenskaperna. Perser, birma och burma lades efterhand till genpoolen.

Cat Fanciers Association började registrera katterna år 1993 och gav dem fullt erkännande år 2000. American Cat Fanciers Association och The International Cat Association erkände även dem rasen.

Ragdolls temperament

Ragdolls är katter som är kända för att kollapsa i armarna på den som håller dem. De älskar sina människor så mycket att de kan följa dem runt vart de än går i hemmet. De tycker även om att hälsa sina ägare välkomna i dörren. De är förtjusta i att sitta i sin ägares knä när de har chansen, för att bli klappade och mysta med.

Ragdolls älskar att leka med leksaker och delta i familjens aktiviteter. De kan tränas och kan lära sig snabbt, särskilt om positiva träningsmetoder används, som belöningar och godbitar när katten gör framsteg.

Katten kommer kommunicera med sina ägare med en tystlåten och rar röst när de påminner dig om att det är dags för mat eller när de vill bli klappade.

Ragdolls hälsa och hälsoåkommor

Precis som andra kattraser kan ragdoll drabbas av sjukdomar som är genetiska eller icke genetiska av naturen. Ägare rekommenderas därför att be om bevis på kattungens hälsa innan de köper eller adopterar en katt, för att försäkra sig om dess hälsotillstånd. Det rekommenderas även att ägare känner till nedan kattsjukdomar så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor skulle de uppstå.

Dessa är några av åkommorna som observerats hos ragdoll:

  • Hypertrofisk kardiomyopati
  • Ökad risk för urinsten eller kristaller av kalcium / oxalat
  • Feline infectious peritonitis (FIP)
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar