Så förhindrar du att möss och råttor kommer in i ditt hem

Möss och råttor har en skrämmande förmåga att tränga in i ditt hem: genom hål, galler och med hjälp av dina klätterrosor. Men du kan vinna striden! Här är expertens bästa tips på hur du gör det svårare för möss och råttor att komma in i huset.

Möss och råttor söker mat

När temperaturen börjar sjunka betyder det att råttor och möss börjar söka sig inomhus, t.ex. i ditt hem. Under hela sommaren har de små gnagarna levt bra på mat i naturen och på åkrarna, men nu vill de komma in och leva av dina matrester istället.

Först och främst: täck alla hål

– Om du som husägare vill undvika sällskap av de smittsamma djuren finns det några enkla försiktighetsåtgärder du kan vidta för att förhindra att de kommer in i huset till en början, säger Ger Anderson, expert på skadedjur hos Anticimex.

– Börja med att kontrollera dina husväggar. Det kan finnas ventilationsöppningar och andra hål i en vägg, men de måste täckas av ett metallnät med hål som max är 05,x 0,5 cm stora, annars är hålen som en öppen ytterdörr för möss och råttor, säger Gert Andersen. 

Han berättar även att råttor bara behöver en spricka på en och en halv centimeter för att komma in, och att en mus bara behöver sex till sju millimeter.

Mössen kan klättra på rosor

Dessutom måste man vara försiktig så att det inte blir lättare för mössen att ta sig upp till taket och rännorna, där det finns goda chanser att hitta sprickor.

– Rosor som växer upp från väggen är vackra, men de kan också fungera som en direkt trappa upp till taket, mössen är bra på att klättra. På husets tak, till exempel i rännan och i rännan, är det lätt för möss att hitta hål som de kan krypa in genom, säger Gert Andersen.

Läs också: Läsarfråga: ”Jag vill mata fåglarna – inte råttorna!”

Råttor kommer in via avloppen 

råttor

Råttorna letar en torr plats att bo på, och kan ta sig in i våra hus via avloppen. Kontrollera därför att golvbrunnen och rören inte är trasiga.

– Du måste se till att metallgallret ovanför golvbrunnen sitter ordentligt fastskruvad. En råtta som väger 300–400 gram kan lyfta tre gånger sin egen vikt, så även om råttan inte kan ta sig igenom gallerspåren kan den enkelt skjuta bort gallret, och då finns fri tillgång till ditt badrum, säger Gert Andersen.

Kontrollera sopsäckarna

Om du misstänker att skadedjur har lyckats ta sig in i huset är köksskåpet ett bra ställe att titta i för att se om du har rätt.

– De flesta av oss slänger matrester i en soptunna i köksskåpet. Har det gnagts ett hål i sopsäcken är det ingen tvekan om att du har fyrbenta gäster där hemma, säger skadedjursexperten.

Håll utkik efter avföring

Det är också en bra idé att hålla utkik efter avföring i köksskåpet. Och om du har råttor eller möss inomhus är det bara att ta upp kampen och bekämpa mössen själv med fällor. 

5 fakta om möss och råttor

  • Råttor kan bära på bakterier som kan ge allvarliga sjukdomar om du blir smittad.
  • Råttor är bärare av loppor, kvalster och fästingar, som kan orsaka akuta allergiska reaktioner hos människor och som kan infektera mat.
  • Möss kan hoppa över 40 cm rakt upp i luften – råttor kan hoppa en meter.
  • Råttor är praktiskt taget allätare och kan gnaga igenom allt material som är mjukare än marmor.
  • En mus föder mellan fem och tio kullar om året – varje kull kan ha upp till 12 musungar. Honråttan föder mellan fyra och sju kullar med i genomsnitt sju ungar i varje. Om förutsättningarna för råttor är optimala, förökar de sig mer och ett par råttor kan förvandlas till cirka 800 råttor på ett år.

5 tips: Så kan du som husägare göra det svårare för möss och råttor att infiltrera

  1. Installera metallnät för alla ventilationsöppningar och sprickor i husväggen.
  2. Se till att det inte finns något nära husfasaden som mössen kan klättra på för att få tillgång till taket. 
  3. Se till att golvbrunnen har ett metallgaller, fastskruvat i golvet eller montera dit ett vattenlås.
  4. Var medveten om lukt från avloppet – om det luktar illa är det ofta något fel.
  5. Håll utkik efter rester i köksskåpen. Lämna inte matrester framme.

Källa: Anticimex

Läs också:  Se upp! Nu börjar mössen leta sig in i huset


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar