Schillerstövaren en medelstor hund med stort hjärta

Det finns många goda anledningar att älska schillerstövaren. Här har vi samlat allt du behöver veta om schillerstövaren som familjehund.

Schillerstövaren som familjehund

Schillerstövaren är en populär hundras från Sverige och den älskas av många goda anledningar. Det är en hund med mångsidiga egenskaper.

Schillerstövare, en överblick

Schillerstövaren avlades för att jaga räv och hare. De är medelstora till stora hundar som har en genomsnittlig höjd av 53-61 cm och väger runt 18-25 kg. Pälsen ligger slätt längst kroppen och bör vara sträv och inte för lång. De vanligaste färgerna hos rasen är svart och tan. De har hängande öron och lång svans som bärs i linje med ryggen när hunden springer.

Schillerstövarens historia

Schillerstövaren utvecklades under 1800-talet i södra Tyskland och genom en korsning mellan schweiziska strövare och engelsk harrier. Rasen döptes efter Per Schilling efter att han och Dr. Adolf Patrick Hamilton försökte utveckla en förbättrad version av rasen. Schillerstövaren var en blandning av flera strövare från olika länder som Sverige, Österrike, Tyskland, Schweiz och England.

Rasen som Per Schiller producerade visades upp på den första svenska hundutställningen år 1886 och anses vara direkt förfader till den moderna schillerstövaren. Per Schiller lyckades bibehålla rasens kvalitet och egenskaper både vad gäller utseende och arbetsegenskaper. Rasen visades vid en hundutställning som organiserades år 1903 av Strövarklubben i Västergötland. Publiken imponerades av hundarna vilket ledde till rasens standardisering år 1907. Hunden döptes så småningom officiellt till schillerstövare, i skaparen av rasens ära, Per Schiller.

Den svenska kennelklubben registrerade rasen i en provisorisk stambok år 1907 och så småningom, år 1913, fick hunden ett fullt erkännande av klubben.

Schillerstövarens temperament

Schillerstövaren är en livlig och intelligent hundras. Då de avlats som jägare kräver de daglig fysisk aktivitet för att hållas friska och i form. De trivs i sällskap med sina ägare och kan vara fina familjehundar tack vare sin lojala och tillgivna natur med sina ägare. De visar uppmärksamhet mot sina ägare och har en tendens att vara en enpersonshund. Hunden föredrar att bo med sina ägare inne i huset och kan vara lugn och fin till humöret. Notera dock att rasen inte är förtjust i barn men kan vara tolerant och tålmodig med dem. Därför rekommenderas hunden inte till familjer med små barn. Om familjen har barn krävs en vuxens övervakning när barn hanterar hunden, för att förhindra skador från båda parter.

Hunden är inte känd för att visa aggressivt beteende mot människor. Men de är reserverade med främlingar och kan yla för att varna sina människor om en främlings närvaro på området. Schillerstövaren tenderar att vara självständig och envis, vilket gör att träning av hunden kan vara något krävande. Rasen rekommenderas inte heller till förstagångsägare då hunden kommer försöka dominera människorna så snart den ser att människan inte är kapabel att vara hundens herre. Ägaren bör visa hunden självförtroende och beslutsamhet, men inte genom att använda sig av hårda metoder, för att vinna hundens respekt.

Precis som andra hundraser behöver schillerstövaren träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund. Hundens temperament påverkas av flera faktorer så som arv, träning och socialisation.

Hälsa och hälsorelaterade problem att vara medveten om

Schillerstövaren anses vara en frisk ras. Den vanligaste sjukdomen som ses hos hunden är höftledsdysplasi, vilken är en ärftlig sjukdom som påverkar höftleden. Vid sjukdomen passar inte lårbenshuvudet perfekt in i höftledsskålen vilket orsakar smärta och artrit i och med att hunden åldras.

Skötsel av schillerstövaren

Schillerstövaren kräver minimal skötsel och pälsvård tack vare pälsens kvalitet. Borstning bör genomföras minst en gång i veckan för att borsta bort lösa hår. Ägare bör även kontrollera öron och fötter för tecken på kvalster eller infektion och irritation. Hunden bör inte badas ofta då bad kommer påverka hundens naturliga oljor i pälsen på ett negativt sätt. Helst bör hunden rengöras genom att skrubba av den med en fuktig duk.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar