Schipperke är en liten belgisk hundras med stor vilja

Schipperke är en fin familjehund av flera goda anledningar. Här har vi samlat det du behöver veta om schipperke.

 

Schipperke som familjehund

Schipperke är en liten belgisk hundras som kan vara en tuff partner som är självständig i naturen och som anses vara viljestark. Det är en mångsidig hund som många människor beundrar.

Schipperkes egenskaper

  • Schipperke är en liten, svart, svanslös hund med ett ansikte som ser ut som en rävs. Hunden har även en fyrkantig kropp och en päls som skapar en speciell silhuett.
  • Hunden har ett kilformat huvud med stående öron och ögon som är små, ovala, och mörkt bruna till färgen. Hunden har ett utseende och ett uttryck som ser busigt, alert, och nyfiket ut.
  • Schipperke var en av de tidigaste hundraserna i Bryssel år 1690.

Schipperkes historia

Ofta kallad den ”lilla svarta djävulen” på grund av sitt utseende, hundens ursprung är från Belgien. De är fårhundar, i motsats till många som tror att de tillhör Spitz-gruppen. Hundens namn kom från det flamländska språket, vilket betyder ”liten kapten”. De är kända för att vara vakthundar på kanalbåtar men också användes som vakthundar för skomakare och andra hantverkare.

Schipperke kom till USA år 1888 och erkändes av den amerikanska kennelklubben år 1904.

Schipperkes temperament

Schipperke är känd för att vara nyfiken och alert vilka är egenskaper den behöver för att bli en fin vakthund. Hunden är nyfiken på alla objekt som omger den. Hunden är även alltid redo att skydda sin familj och sitt hem. De är fina familjehundar och kan komma väl överens med barn, vilket även inkluderar små barn. Men precis som många andra hundraser är de reserverade med främlingar.

De tillhör en intelligent hundras som har tendenser att bli självständiga och tänka på egen hand. Man brukar säga att en ägare av en schipperke behöver vara ett steg före hunden för annars kommer hunden börja ta besluten. Ägare bör vara beslutsamma och självsäkra vid träning och hantering av schipperke. Hunden behöver aktiviteter som stimulerar den fysiskt och mentalt. Schipperke tycker om att vara upptagen mest hela tiden, så glöm inte att ge hunden något att göra för att hålla den stimulerad.

Träning och socialisation tidigt i livet är nödvändigt för att försäkra sig om att schipperke växer upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund.

Trots att schipperke går väl ihop med barn behövs en vuxens översikt när barn hanterar hunden, detta för att undvika skador från båda parter.

Schipperkes hälsa och hälsorelaterade frågor

I regel är hunden frisk men precis som vilken annan hundras som helst kan även schipperke drabbas av vissa genetiska hälsoproblem. Tro aldrig på en uppfödare som påstår att hunden är 100% fri från alla genetiska sjukdomar eller sjukdomar över lag. De följande åkommor kan ses hos schipperke, men förstås ses de inte hos alla hundar:

  • Grå starr – ögonsjukdom som innebär en grumling av ögats lins vilket leder till delvis eller total synförlust.
  • Progressiv retinal atrofi (PRA) – en annan form av ögonsjukdom som innebär en degeneration av näthinnan vilket kan orsaka blindhet.
  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
  • Legg-calve-perthes sjukdom – detta är en nedbrytning av lårbenshuvudet. Det innebär spontan nedbrytning av lårbenets huvud. Hundar som drabbas av sjukdomen är vanligtvis runt fem till åtta månader gamla.
  • Hypotyreos – en tillstånd orsakat av en brist av sköldkörtelhormon vilket kan ge flera symptom, bland annat håravfall, övervikt och hudproblem.

Skötsel av din schipperke

Schipperke har en dubbelpäls som är rak och sträv vid beröring. Underpälsen är däremot mjuk och tät. Att borsta hunden en gång i veckan bör räcka för att hålla pälsen ren. Men när hunden fäller, vilket kan ske en till två gånger om året, behövs hunden borstas oftare än så. Klor bör trimmas, särskilt när de är långa nog att orsaka skador eller förstörelse. Öron behöver kontrolleras för tecken på irritation eller infektion. Borsta hundens tänder ofta för att ta bort tandsten och för att hålla hundens andedräkt fräsch. Du vill inte ha en hund med dålig andedräkt som slickar dig i ansiktet om och om igen…

Skötsel av hunden bör påbörjas tidigt i hundens liv så att de vänjer sig vid procedurerna och accepterar faktumet att de behöver skötsel regelbundet.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar