Schipperke är en liten belgisk hundras med stor vilja

Schipperke är en fin familjehund av flera goda anledningar. Här har vi samlat det du behöver veta om schipperke.  


Schipperke som familjehund

Schipperke är en liten belgisk hundras som kan vara en tuff partner som är självständig i naturen och som anses vara viljestark. Det är en mångsidig hund som många människor beundrar.

Schipperkes egenskaper

  • Schipperke är en liten, svart, svanslös hund med ett ansikte som ser ut som en rävs. Hunden har även en fyrkantig kropp och en päls som skapar en speciell silhuett.
  • Hunden har ett kilformat huvud med stående öron och ögon som är små, ovala, och mörkt bruna till färgen. Hunden har ett utseende och ett uttryck som ser busigt, alert, och nyfiket ut.
  • Schipperke var en av de tidigaste hundraserna i Bryssel år 1690.

Schipperkes historia

Ofta kallad den ”lilla svarta djävulen” på grund av sitt utseende, hundens ursprung är från Belgien. De är fårhundar, i motsats till många som tror att de tillhör Spitz-gruppen. Hundens namn kom från det flamländska språket, vilket betyder ”liten kapten”. De är kända för att vara vakthundar på kanalbåtar men också användes som vakthundar för skomakare och andra hantverkare.

Schipperke kom till USA år 1888 och erkändes av den amerikanska kennelklubben år 1904.

Schipperkes temperament

Schipperke är känd för att vara nyfiken och alert vilka är egenskaper den behöver för att bli en fin vakthund. Hunden är nyfiken på alla objekt som omger den. Hunden är även alltid redo att skydda sin familj och sitt hem. De är fina familjehundar och kan komma väl överens med barn, vilket även inkluderar små barn. Men precis som många andra hundraser är de reserverade med främlingar.

De tillhör en intelligent hundras som har tendenser att bli självständiga och tänka på egen hand. Man brukar säga att en ägare av en schipperke behöver vara ett steg före hunden för annars kommer hunden börja ta besluten. Ägare bör vara beslutsamma och självsäkra vid träning och hantering av schipperke. Hunden behöver aktiviteter som stimulerar den fysiskt och mentalt. Schipperke tycker om att vara upptagen mest hela tiden, så glöm inte att ge hunden något att göra för att hålla den stimulerad.

Träning och socialisation tidigt i livet är nödvändigt för att försäkra sig om att schipperke växer upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund.

Trots att schipperke går väl ihop med barn behövs en vuxens översikt när barn hanterar hunden, detta för att undvika skador från båda parter.

Schipperkes hälsa och hälsorelaterade frågor

I regel är hunden frisk men precis som vilken annan hundras som helst kan även schipperke drabbas av vissa genetiska hälsoproblem. Tro aldrig på en uppfödare som påstår att hunden är 100% fri från alla genetiska sjukdomar eller sjukdomar över lag. De följande åkommor kan ses hos schipperke, men förstås ses de inte hos alla hundar:

  • Grå starr – ögonsjukdom som innebär en grumling av ögats lins vilket leder till delvis eller total synförlust.
  • Progressiv retinal atrofi (PRA) – en annan form av ögonsjukdom som innebär en degeneration av näthinnan vilket kan orsaka blindhet.
  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
  • Legg-calve-perthes sjukdom – detta är en nedbrytning av lårbenshuvudet. Det innebär spontan nedbrytning av lårbenets huvud. Hundar som drabbas av sjukdomen är vanligtvis runt fem till åtta månader gamla.
  • Hypotyreos – en tillstånd orsakat av en brist av sköldkörtelhormon vilket kan ge flera symptom, bland annat håravfall, övervikt och hudproblem.

Skötsel av din schipperke

Schipperke har en dubbelpäls som är rak och sträv vid beröring. Underpälsen är däremot mjuk och tät. Att borsta hunden en gång i veckan bör räcka för att hålla pälsen ren. Men när hunden fäller, vilket kan ske en till två gånger om året, behövs hunden borstas oftare än så. Klor bör trimmas, särskilt när de är långa nog att orsaka skador eller förstörelse. Öron behöver kontrolleras för tecken på irritation eller infektion. Borsta hundens tänder ofta för att ta bort tandsten och för att hålla hundens andedräkt fräsch. Du vill inte ha en hund med dålig andedräkt som slickar dig i ansiktet om och om igen…

Skötsel av hunden bör påbörjas tidigt i hundens liv så att de vänjer sig vid procedurerna och accepterar faktumet att de behöver skötsel regelbundet.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar