Siamesen är en populär tamkatt

 

Siamesen är en populär kattras som älskas av många familjer. Katten är smart, nyfiken, krävande och pratsam. Om du vill ha en katt som pratar med dig dagarna i ända, då kan siamesen vara rätt ras för dig. Här har vi samlat det du behöver veta om siamesen och det du kommer finna intressant, i synnerhet om du letar efter rätt ras för din familj.

Siamesen som familjekatt

Siamesen är en av de äldsta och mest populära kattraserna. Det är en vacker katt med ljus päls och color point-mönster. De ser eleganta ut och ansiktets tecken påminner om en mask som bärs vid maskeradbal.

Rasen kommer i två varianter, en för utställning och en traditionell. Typen för utställning har en tubformad kropp och långa ben, kilformat huvud med stora triangulära öron och en lång svans. Den traditionella typen å andra sidan, som även kallas för apple-headed siames, har runt huvud och en tjockare kropp. Blå ögon kan ses hos båda typer då detta är en av rasens utmärkande drag. Rasen har även ett fint temperament som älskas av många. Du får allt i samma paket med denna katt, inte bara dess fina utseende men även ett temperament som du med säkerhet kommer att älska.

Några av siamesens egenskaper

Dessa är några av siamesens särdrag som kommer intressera dig:

  • Rasen behöver regelbunden skötsel för att hålla pälsen ren, frisk och i fint skick.
  • Siamesen fäller måttligt.
  • Katten är i regel frisk då den inte har många
  • De är mycket pratsamma djur.
  • De behöver mycket uppmärksamhet från sina ägare.
  • Katten är en aktiv ras och behöver aktiveras med olika lekar och leksaker som kan stimulera den fysiskt och mentalt.
  • De är fina med andra, barn inkluderat och tenderar att vara tillgivna mot dem.

Siamesens historia

Katter med siamesens särdrag har funnits i Thailand under lång tid. Men katten sågs inte i västvärldens länder innan sent 1800-tal när katten visades upp vid en utställning i Crystal Palace. Siameser blev snabbt fashionabla husdjur. Vid sekelskiftet började siamesen bli populär i flera länder inklusive i USA. President Hayes i USA och hans fru blev ägare av katten år 1878 när de fick en i gåva av David B. Stickels vid det amerikanska konsulatet i Thailand.

Ursprungligen visades katter med mörkbruna och svarta points upp. Så småningom utvecklades även katter med andra färger vilket accepterats vid olika kattutställningar. Färgerna inkluderar choklad, lila pointed, tabby pointed och smoke pointed.

Siamesen utvecklades inte med mening. Katten är en ras som utvecklats naturligt och dess mönster är ett resultat av en naturlig genetisk mutation. Siamesen har även använts för att utveckla andra kattraser.

Rasen är erkänd av alla kattföreningar.

Siamesens temperament

Siamesen är en mycket nyfiken, smart och uppmärksamhetssökande katt. Du skaffar inte en siames endast på grund av deras utseende. Du får hela paketet. Katten njuter av att vara med sina människor och kommer vilja delta i sina människors aktiviteter. Bli inte förvånad om du ser katten öppna kranar, lådor eller till och med dörrar. Detta är hur de underhåller sig själva när deras ägare inte leker med dem.

Ge siamesen något att underhålla sig med som till exempel interaktiva och kluriga leksaker. Dessa aktiviteter kommer stimulera katten och förbättra deras smidighet.

Katten älskar alla, särskilt familjemedlemmar och barn inkluderat. Detta gör katten till ett utmärkt husdjur för alla sorters familjer.

Siamesens hälsa och hälsorelaterade frågor

Dessa är vanliga åkommor som observerats hos siamesen. Det är en god idé att känna till dessa sjukdomar då det kan hjälpa ägaren att förebygga, behandla eller bota dessa skulle de uppstå.

  • Amyloidosis
  • Astma / sjukdomar i luftvägarna
  • Medfödda hjärtfel
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar