Siamesen är en populär tamkatt

  Siamesen är en populär kattras som älskas av många familjer. Katten är smart, nyfiken, krävande och pratsam. Om du vill ha en katt som pratar med dig dagarna i ända, då kan siamesen vara rätt ras för dig. Här har vi samlat det du behöver veta om siamesen och det du kommer finna intressant, i synnerhet om du letar efter rätt ras för din familj.


Siamesen som familjekatt

Siamesen är en av de äldsta och mest populära kattraserna. Det är en vacker katt med ljus päls och color point-mönster. De ser eleganta ut och ansiktets tecken påminner om en mask som bärs vid maskeradbal.

Rasen kommer i två varianter, en för utställning och en traditionell. Typen för utställning har en tubformad kropp och långa ben, kilformat huvud med stora triangulära öron och en lång svans. Den traditionella typen å andra sidan, som även kallas för apple-headed siames, har runt huvud och en tjockare kropp. Blå ögon kan ses hos båda typer då detta är en av rasens utmärkande drag. Rasen har även ett fint temperament som älskas av många. Du får allt i samma paket med denna katt, inte bara dess fina utseende men även ett temperament som du med säkerhet kommer att älska.

Några av siamesens egenskaper

Dessa är några av siamesens särdrag som kommer intressera dig:

  • Rasen behöver regelbunden skötsel för att hålla pälsen ren, frisk och i fint skick.
  • Siamesen fäller måttligt.
  • Katten är i regel frisk då den inte har många
  • De är mycket pratsamma djur.
  • De behöver mycket uppmärksamhet från sina ägare.
  • Katten är en aktiv ras och behöver aktiveras med olika lekar och leksaker som kan stimulera den fysiskt och mentalt.
  • De är fina med andra, barn inkluderat och tenderar att vara tillgivna mot dem.

Siamesens historia

Katter med siamesens särdrag har funnits i Thailand under lång tid. Men katten sågs inte i västvärldens länder innan sent 1800-tal när katten visades upp vid en utställning i Crystal Palace. Siameser blev snabbt fashionabla husdjur. Vid sekelskiftet började siamesen bli populär i flera länder inklusive i USA. President Hayes i USA och hans fru blev ägare av katten år 1878 när de fick en i gåva av David B. Stickels vid det amerikanska konsulatet i Thailand.

Ursprungligen visades katter med mörkbruna och svarta points upp. Så småningom utvecklades även katter med andra färger vilket accepterats vid olika kattutställningar. Färgerna inkluderar choklad, lila pointed, tabby pointed och smoke pointed.

Siamesen utvecklades inte med mening. Katten är en ras som utvecklats naturligt och dess mönster är ett resultat av en naturlig genetisk mutation. Siamesen har även använts för att utveckla andra kattraser.

Rasen är erkänd av alla kattföreningar.

Siamesens temperament

Siamesen är en mycket nyfiken, smart och uppmärksamhetssökande katt. Du skaffar inte en siames endast på grund av deras utseende. Du får hela paketet. Katten njuter av att vara med sina människor och kommer vilja delta i sina människors aktiviteter. Bli inte förvånad om du ser katten öppna kranar, lådor eller till och med dörrar. Detta är hur de underhåller sig själva när deras ägare inte leker med dem.

Ge siamesen något att underhålla sig med som till exempel interaktiva och kluriga leksaker. Dessa aktiviteter kommer stimulera katten och förbättra deras smidighet.

Katten älskar alla, särskilt familjemedlemmar och barn inkluderat. Detta gör katten till ett utmärkt husdjur för alla sorters familjer.

Siamesens hälsa och hälsorelaterade frågor

Dessa är vanliga åkommor som observerats hos siamesen. Det är en god idé att känna till dessa sjukdomar då det kan hjälpa ägaren att förebygga, behandla eller bota dessa skulle de uppstå.

  • Amyloidosis
  • Astma / sjukdomar i luftvägarna
  • Medfödda hjärtfel

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar