Tysk jaktterrier, den perfekta småviltsjägaren

Den tyska jaktterriern är en av de mest pålitliga hundarna i fältet vid jakt av småvilt. Här har vi samlat det du behöver veta om den tyska jaktterriern.

 

Tysk jaktterrier, den perfekta småviltsjägaren

Den tyska jaktterriern är en jakthund med många talanger som både kan vara en effektiv jägare och en god sällskapshund. Hundens fantastiska egenskaper gör den till en utmärkt vakthund och småviltsjägare.

Den tyska jaktterrierns egenskaper

  • Hunden är en utmärkt jägare både under och ovan jord
  • Den tyska jaktterriern är ett resultat av en önskan att skapa en perfekt och renrasig tysk hund.
  • Rasen har en vildhet och jaktlynne som gör den till en nästan universell jägare.
  • Du behöver inte oroa dig för skötsel då hunden inte behöver mycket skötsel.
  • Hunden svarar väl på positiv träning och mjuka order och övertalning.

Rasens utseende

Rasen har vanligtvis en päls i svart och tan. Andra färger kan vara choklad och liver med vita tecken. Den genomsnittliga höjden på hunden är 33-44 cm och den väger runt 7.5-10 kg. Pälsen kan antingen vara hårig, slät eller sträv och hunden fäller måttligt.

Den tyska jaktterrierns historia

Man tror att rasen är ett resultat av den tidigare tyska besattheten av perfektionism och renhet i allt som berör den tyska nationen. Den tyska jaktterriern var en del av en plan att återupprätta det som troddes vara försvunna raser och att göra sig av med västerländska influenser hos raserna.

Det tog dem nära tio år att utveckla en hund med ett fantastiskt luktsinne och syn för att driva byte, vara orädd i vatten, ha förmåga att apportera och vara villig att lyda sin ägare. Rasen tros vara en korsning av foxterrier och old english terrier, men man tror att även welshterrier användes vid aveln.

Hunden kom till USA år 1938, där den ansågs vara ovanlig vid tiden.  United Kennel Club erkände rasen år 1993 men den erkändes inte av American Kennel Club.

Den tyska jaktterrierns temperament

Den tyska jaktterriern utvecklades i Tyskland som en mångsidig jakthund. Det är en energisk och livlig hund och är duktig vid jakt ovan och under jord. De kan anses vara en oumbärlig följeslagare för jaktentusiaster men är inte det perfekta valet som en enkel familjehund. Rasen är en outtröttlig och orädd jägare och är i regel vänlig med människor. Den tyska jaktterriern behandlar sin ägare med hängivenhet och tillgivenhet. Hunden går väl ihop med barn, men en vuxens övervakning behövs vid möte med barn för att undvika möjliga skador från båda parter.

Den tyska jaktterriern är även reserverad vid möten med främlingar och kommer varna sin familj för främlingar som närmar sig med sitt gälla skall. Denna egenskap hos rasen gör dem vaksamma och möjliga att träna till utmärkta vakthundar. De kommer troligtvis samarbeta med andra hundar, men på grund av deras naturliga jaktinstinkt är de ett hot mot mindre djur så som skadedjur, katter och ekorrar.

Om du vill att hunden ska vara lydig sina ägare eller tränare, kräver de positiv träning och mjuka order och övertalning. Vid tuff behandling kommer hunden svara med total olydnad och motstånd. Socialisation och träning tidigt i livet är nödvändigt för att den tyska jaktterriern ska växa upp till en väluppfostrad och balanserad vuxen hund. Inkludera motion i deras dagliga träning för att hålla dem i form samt för att ge dem fysisk och mental stimulans.

Hälsa och hälsoåkommor att vara medveten om

I regel är den tyska jaktterriern en hälsosam hundras utan några för rasen kända specifika sjukdomar. Den genomsnittliga livslängden för hunden är mellan 10 och 15 år.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar