Tysk jaktterrier, den perfekta småviltsjägaren

Den tyska jaktterriern är en av de mest pålitliga hundarna i fältet vid jakt av småvilt. Här har vi samlat det du behöver veta om den tyska jaktterriern.  


Tysk jaktterrier, den perfekta småviltsjägaren

Den tyska jaktterriern är en jakthund med många talanger som både kan vara en effektiv jägare och en god sällskapshund. Hundens fantastiska egenskaper gör den till en utmärkt vakthund och småviltsjägare.

Den tyska jaktterrierns egenskaper

  • Hunden är en utmärkt jägare både under och ovan jord
  • Den tyska jaktterriern är ett resultat av en önskan att skapa en perfekt och renrasig tysk hund.
  • Rasen har en vildhet och jaktlynne som gör den till en nästan universell jägare.
  • Du behöver inte oroa dig för skötsel då hunden inte behöver mycket skötsel.
  • Hunden svarar väl på positiv träning och mjuka order och övertalning.

Rasens utseende

Rasen har vanligtvis en päls i svart och tan. Andra färger kan vara choklad och liver med vita tecken. Den genomsnittliga höjden på hunden är 33-44 cm och den väger runt 7.5-10 kg. Pälsen kan antingen vara hårig, slät eller sträv och hunden fäller måttligt.

Den tyska jaktterrierns historia

Man tror att rasen är ett resultat av den tidigare tyska besattheten av perfektionism och renhet i allt som berör den tyska nationen. Den tyska jaktterriern var en del av en plan att återupprätta det som troddes vara försvunna raser och att göra sig av med västerländska influenser hos raserna.

Det tog dem nära tio år att utveckla en hund med ett fantastiskt luktsinne och syn för att driva byte, vara orädd i vatten, ha förmåga att apportera och vara villig att lyda sin ägare. Rasen tros vara en korsning av foxterrier och old english terrier, men man tror att även welshterrier användes vid aveln.

Hunden kom till USA år 1938, där den ansågs vara ovanlig vid tiden.  United Kennel Club erkände rasen år 1993 men den erkändes inte av American Kennel Club.

Den tyska jaktterrierns temperament

Den tyska jaktterriern utvecklades i Tyskland som en mångsidig jakthund. Det är en energisk och livlig hund och är duktig vid jakt ovan och under jord. De kan anses vara en oumbärlig följeslagare för jaktentusiaster men är inte det perfekta valet som en enkel familjehund. Rasen är en outtröttlig och orädd jägare och är i regel vänlig med människor. Den tyska jaktterriern behandlar sin ägare med hängivenhet och tillgivenhet. Hunden går väl ihop med barn, men en vuxens övervakning behövs vid möte med barn för att undvika möjliga skador från båda parter.

Den tyska jaktterriern är även reserverad vid möten med främlingar och kommer varna sin familj för främlingar som närmar sig med sitt gälla skall. Denna egenskap hos rasen gör dem vaksamma och möjliga att träna till utmärkta vakthundar. De kommer troligtvis samarbeta med andra hundar, men på grund av deras naturliga jaktinstinkt är de ett hot mot mindre djur så som skadedjur, katter och ekorrar.

Om du vill att hunden ska vara lydig sina ägare eller tränare, kräver de positiv träning och mjuka order och övertalning. Vid tuff behandling kommer hunden svara med total olydnad och motstånd. Socialisation och träning tidigt i livet är nödvändigt för att den tyska jaktterriern ska växa upp till en väluppfostrad och balanserad vuxen hund. Inkludera motion i deras dagliga träning för att hålla dem i form samt för att ge dem fysisk och mental stimulans.

Hälsa och hälsoåkommor att vara medveten om

I regel är den tyska jaktterriern en hälsosam hundras utan några för rasen kända specifika sjukdomar. Den genomsnittliga livslängden för hunden är mellan 10 och 15 år.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar