Undvik myggor – så skyddar du dig mot myggbett

Blir du ofta myggbiten? Här är 6 fakta om när myggor gärna sticks och våra bästa miljövänliga knep som skyddar dig mot myggbett. Så här undviker du myggorna i sommar! 

6 fakta om myggor 

Det finns många myter som cirkulerar om när myggen sticker som mest. Det här är det som gäller:

 • Högsäsong för myggor är från maj till augusti.
 • Du kan bli stucken av myggor på vintern och utanför säsongen. Vissa myggor övervintrar nämligen inomhus.
 • Myggor sticker som mest på kvällen och tidigt på morgonen.
 • Myggor lockas av värme. Därför är det ofta aktiva barn som springer runt i trädgården på sommaren, som blir särskilt utsatta.
 • Myggor finns där det finns vegetation, skugga och fukt, så här är risken för myggbett stor.
 • Myggor lockas av lukt och svett, och de föredrar doften av vissa människor framför andra!
Pojke hund trädgård

Aktiva barn lockar ofta till sig myggor. 

Vill du undvika myggbett? Det här fungerar inte!

I varje familj finns det ofta en som är mer älskad av myggorna än andra. Det här kan ha flera olika orsaker. Några myter kan dock motbevisas. 

 • Din blodtyp har ingen betydelse för myggbett. Teorin om att det särskilt myggvänliga ”söta blodet” blir mer utsatt, har helt enkelt inte bekräftats av vetenskapen. 
 • Intag av stora mängder vitamin B fungerar inte på myggor. 
 • Vitlök har knappast någon märkbar effekt på myggor. Även om det är sant att myggor väljer sina offer med deras luktsinne, finns det idag inga vetenskapliga bevis på att vitlök är ett avskräckande medel för myggor.

Läs också: Kaffesump håller myggorna borta!

Myggor dras till doften av svett

På avstånd känner en mygga inte skillnaden mellan doften av en människa och till exempel en bil med varm motor. Men när myggan är cirka fem-tio centimeter från oss använder den vår svett- och utandningsdoft för att bekräfta att det är en människa.

Först när myggan är två-tre centimeter från vår hud upptäcker den om ett myggmedel har använts. Om så är fallet kommer medlet att förvirra myggens ”radar” så att den inte kan orientera sig, varpå den oftast flyger bort. 

5 knep – så undviker du myggor

Myggor hand

Myggbett kan undvikas med ett antal mer eller mindre enkla försiktighetsåtgärder.   

 • Använd effektiva myggmedel. Applicera, gnugga eller spraya dem på huden. Effekten varar cirka 4-8 timmar. Läs på förpackningen vad som gäller för just ditt märke.
 • Myggor är mest aggressiva på kvällen och i fuktiga områden, så håll dig gärna inomhus när de är igång som värst. 
 • Bär långa byxor och långärmad tröja så att myggorna får det svårare att nå din hud.
 • Använd myggnät. Sätt i ett myggnät i sovrumsfönstret eller över sängen.
 • Använd en elektrisk myggdödlampa. Den lockar till sig myggorna som sedan blir ”brända” när de träffar lampan.

Varför kliar myggbett?

När myggen sticker, sprutar den in kemikalier i huden. Ämnet förhindrar blodet från att koagulera, vilket gör att myggan kan suga blod. Det här ämnet får sedan huden att klia och svälla upp.

Märker du att en mygga satt sig ner och stuckit dig? Låt den sitta kvar tills den är klar. Den suger nämligen ut en del av giften igen. Så om du tar bort den riskerar du att myggbettet kliar ännu mer.
 

Myggmedel – se upp!

Myggmedel mamma dotter skog

Myggmedel är ganska ofarliga i de flesta sammanhang, men det är viktigt att följa några försiktighetsåtgärder:

 • Undvik att använda myggmedel runt ögon och läppar.
 • Använd aldrig en spray direkt i ansiktet – använd stift istället eller spraya en liten mängd i handen först innan du smörjer in ansiktet.
 • Använd bara medlet på de platser där myggorna kan komma åt. Satsa främst på heltäckande kläder, och ta bara lite medel på de ställen huden sticker fram som vrister och hals.  
 • Tänk på att myggmedel kan irritera känslig och solbränd hud.

5 miljövänliga saker från köket som hjälper att ta bort smärtan från myggbett

 • Mjölk
  Om du känner att din hud svider efter för många myggbett, kan du använda lite hemmagjord mjölkkräm. Blanda mjölkpulver med vatten och tillsätt lite salt. Droppa sedan blandningen på huden. Enzymerna i mjölkpulvret hjälper till att neutralisera insektsbetten. 
 • Olivolja
  Om du har ett vackert och romantiskt fågelbad i trädgården, är du förmodligen den typ som gillar att titta på de söta små fåglarna. Men tyvärr är ett sådant fågelbad också en magnet för myggor. Häll ett par matskedar olivolja på ytan av vattnet så kommer myggorna inte kunna lägga ägg där längre. Och ett plus är att oljan inte stör fåglarna! Se dock ändå till att byta vattnet i fågelbadet några gånger i veckan.
 • Lök
  Genom att gnida lite lök på huden kan du hålla myggor borta.
 • Apelsin- och citronskal
  Är du inte superförtjust i att gnida in huden med lök kan du lyckligtvis få ett liknande resultat genom att använda apelsin- och citronskal.
 • Vanilj
  Alla gillar doften av vanilj – med undantag för myggor! Blanda en matsked vaniljextrakt med 250 ml vatten och gnugga blandningen över de områden på huden som ofta utsätts för myggbett. 
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar