Välja en bur till en dvärghamster

Det finns många burar tillgängliga på marknaden för dvärghamstrar, men det finns även flera saker att ha i åtanke när du väljer bur åt din dvärghamster. Du vill välja en bur som är tillräckligt stor, som hamstern inte kan rymma från, som är säker, och enkel att rengöra. Tyvärr uppfyller endast ett fåtal burar på marknaden alla dessa krav när de ska fungera för dvärghamster eller kinesisk dvärghamster, då dessa är betydligt mindre än sina större syriska motsvarigheter.

Typ av bur för dvärghamster

Du kommer främst välja mellan en gallerbur (som vanligtvis har en plastbotten) en bur i moduler av plast (med många delar och rör) eller ett akvarium (med ett säkert nätlock). Varje bur har sina fördelar och nackdelar.

 

En bur som är lätt att rengöra

I regel är en gallerbur med plastbotten lättast att rengöra. Du kan lyfta gallret av plastbottnen, rensa strö och enkelt torka av gallret och botten vid behov. Ju mer komplex bur desto mer komplex rengöring, vilket är viktigt att komma ihåg om du är sugen på att skaffa dig en plastbur med många avdelningar och rör. Dessa burar kan bli en riktig utmaning att rengöra. Akvarier är inte särskilt svåra att rengöra men är tunga och knepigare att hantera vid rengöringen. Då knappast någon njuter av att rengöra sin hamsters bur är det en god idé att göra städningen så smärtfri som möjligt, för ett trivsammare liv med hamser.

 

Ventilation i burar

En gallerbur är vanligtvis det bästa alternativet när det kommer till ventilation i buren.

Rör och stängda avdelningar i plastburar som kommer i moduler kan skapa riktiga problem med ventilation och luftkvalitet och kan skapa problem med kondens. Även akvarium kan ha problem med otillräcklig ventilation. Kom ihåg att gallerburar erbjuder utmärkt ventilation men detta betyder även att du måste hålla buren utom vinddrag.

Plastburar och akvarium skyddar bättre mot vinddrag.

 

Storlek på burar

Trots sin blyga storlek behöver dvärghamstrar rikligt med utrymme för att motionera och leka och den faktiska golvstorleken på buren är en viktig faktor (många modulära burar verkar ganska stora men har faktiskt lite golvutrymme). I regel är de flesta burar som säljs i affären för hamster för små. Sikta på ett minimum på 60 cm gånger 30 cm och minst 30 cm på höjden. Men för att din hamster ska vara aktiv och glad bör du försöka skaffa en större bur. När det kommer till hamsterburar är större alltid bättre!

 

Burens säkerhet

Utrymmet mellan gallren på en hamsterbur bör inte vara mer än 0,6 cm brett – en täthet svår att hitta i gallerburar som är tillräckligt stora. Kontrollera dörrarna för att se att de är säkra, då hamstrar kan bli riktiga experter när det kommer till att öppna dörrar (på gallerdörrar kan du använda en klämma förutom låset för att åstadkomma extra säkerhet). Om du väljer en bur med många nivåer eller rör, kontrollera att det inte finns någon tillräckligt hög höjd din hamster kan falla från och skada sig.

 

Burar för dvärghamster och gnagande

Instinkten och talangen hamstrar har när det kommer till att gnaga kan påverka alla sorters burar som passar dem.

Vad gäller plastburar är det viktigt att inga oskyddade eller utstickande kanter av plast finns där hamstern kan börja gnaga, annars är det troligt att din hamster gnager sig igenom en dag och rymmer. Hamstrar kan vanligtvis inte gnaga sig ur en gallerbur (de kan oftast inte hitta ett sätt att gnaga genom de raka plastytorna i botten) men vissa hamstrar har blivit nästan beroende av att gnaga på gallren. Akvarium har en fördel vad gäller gnagande då det vanligtvis inte finns något på själva buren att gnaga på (men se till att locket är säkert).

 

Hamsterhjul för dvärghamster

Hamstrar bör ha hjul och dessa hamsterhjul bör vara stora nog så hamstern inte behöver ha ryggen böjd när den springer i hjulet. Hjul bör ha solid yta och inga galler eller stänger som ben eller svans kan fastna i. Bollar man kan springa i är ett alternativ för lek utanför buren.

 

Dvärghamsterns strö

Vilken bur du än väljer är det viktigt att ge hamstern ett mjukt och djupt lager strö att boa i. Detta är särskilt viktigt i gallerburar. Välj en gallerbur med djup plastlåda så att ditt lager strö kan vara tillräckligt djupt, och detta förhindrar även mängden strö din hamster kommer sprida på golvet utanför buren.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar