Välja en bur till en dvärghamster

Det finns många burar tillgängliga på marknaden för dvärghamstrar, men det finns även flera saker att ha i åtanke när du väljer bur åt din dvärghamster. Du vill välja en bur som är tillräckligt stor, som hamstern inte kan rymma från, som är säker, och enkel att rengöra. Tyvärr uppfyller endast ett fåtal burar på marknaden alla dessa krav när de ska fungera för dvärghamster eller kinesisk dvärghamster, då dessa är betydligt mindre än sina större syriska motsvarigheter.


Typ av bur för dvärghamster

Du kommer främst välja mellan en gallerbur (som vanligtvis har en plastbotten) en bur i moduler av plast (med många delar och rör) eller ett akvarium (med ett säkert nätlock). Varje bur har sina fördelar och nackdelar.

En bur som är lätt att rengöra

I regel är en gallerbur med plastbotten lättast att rengöra. Du kan lyfta gallret av plastbottnen, rensa strö och enkelt torka av gallret och botten vid behov. Ju mer komplex bur desto mer komplex rengöring, vilket är viktigt att komma ihåg om du är sugen på att skaffa dig en plastbur med många avdelningar och rör. Dessa burar kan bli en riktig utmaning att rengöra. Akvarier är inte särskilt svåra att rengöra men är tunga och knepigare att hantera vid rengöringen. Då knappast någon njuter av att rengöra sin hamsters bur är det en god idé att göra städningen så smärtfri som möjligt, för ett trivsammare liv med hamser.

Ventilation i burar

En gallerbur är vanligtvis det bästa alternativet när det kommer till ventilation i buren.

Rör och stängda avdelningar i plastburar som kommer i moduler kan skapa riktiga problem med ventilation och luftkvalitet och kan skapa problem med kondens. Även akvarium kan ha problem med otillräcklig ventilation. Kom ihåg att gallerburar erbjuder utmärkt ventilation men detta betyder även att du måste hålla buren utom vinddrag.

Plastburar och akvarium skyddar bättre mot vinddrag.

Storlek på burar

Trots sin blyga storlek behöver dvärghamstrar rikligt med utrymme för att motionera och leka och den faktiska golvstorleken på buren är en viktig faktor (många modulära burar verkar ganska stora men har faktiskt lite golvutrymme). I regel är de flesta burar som säljs i affären för hamster för små. Sikta på ett minimum på 60 cm gånger 30 cm och minst 30 cm på höjden. Men för att din hamster ska vara aktiv och glad bör du försöka skaffa en större bur. När det kommer till hamsterburar är större alltid bättre!

Burens säkerhet

Utrymmet mellan gallren på en hamsterbur bör inte vara mer än 0,6 cm brett – en täthet svår att hitta i gallerburar som är tillräckligt stora. Kontrollera dörrarna för att se att de är säkra, då hamstrar kan bli riktiga experter när det kommer till att öppna dörrar (på gallerdörrar kan du använda en klämma förutom låset för att åstadkomma extra säkerhet). Om du väljer en bur med många nivåer eller rör, kontrollera att det inte finns någon tillräckligt hög höjd din hamster kan falla från och skada sig.

 

Burar för dvärghamster och gnagande

Instinkten och talangen hamstrar har när det kommer till att gnaga kan påverka alla sorters burar som passar dem.

Vad gäller plastburar är det viktigt att inga oskyddade eller utstickande kanter av plast finns där hamstern kan börja gnaga, annars är det troligt att din hamster gnager sig igenom en dag och rymmer. Hamstrar kan vanligtvis inte gnaga sig ur en gallerbur (de kan oftast inte hitta ett sätt att gnaga genom de raka plastytorna i botten) men vissa hamstrar har blivit nästan beroende av att gnaga på gallren. Akvarium har en fördel vad gäller gnagande då det vanligtvis inte finns något på själva buren att gnaga på (men se till att locket är säkert).

Hamsterhjul för dvärghamster

Hamstrar bör ha hjul och dessa hamsterhjul bör vara stora nog så hamstern inte behöver ha ryggen böjd när den springer i hjulet. Hjul bör ha solid yta och inga galler eller stänger som ben eller svans kan fastna i. Bollar man kan springa i är ett alternativ för lek utanför buren.

Dvärghamsterns strö

Vilken bur du än väljer är det viktigt att ge hamstern ett mjukt och djupt lager strö att boa i. Detta är särskilt viktigt i gallerburar. Välj en gallerbur med djup plastlåda så att ditt lager strö kan vara tillräckligt djupt, och detta förhindrar även mängden strö din hamster kommer sprida på golvet utanför buren.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar