Wachtelhunden är en jakthund med många talanger

Wachtelhunden är en populär jakthund. Det är en mångsidig hund som är atletisk. Många fascineras av dess egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om den tyska wachtelhunden. 

Wachtelhunden används främst vid jakt

Wachtelhunden utvecklades ursprungligen i Tyskland kring år 1890 och användes främst vid jakt. Hunden var känd som ättling till den idag utdöda, omtalade stoeberern. Wachtelhunden är en välbyggd ras och dess päls kommer i toner av brun, ibland med inslag av vita tecken. Hunden kan tränas för att apportera och spåra vilt.

Wachtelhundens egenskaper

  • Hunden är i regel frisk men kan drabbas av vissa hälsoåkommor.
  • Wachtelhundens natur är att jaga vilt skilda byten såsom vildsvin, rådjur och björn.
  • Hunden kan spåra både luftspår och markspår.
  • Hunden kan återkallas från spåret den följer och återvända till sin ägare.

Wachtelhundens utseende

Wachtelhunden är en medelstor, muskulös hund med stark benstruktur. Hunden utvecklades på detta sätt för att kunna apportera stora byten så som harar och rävar. Hunden har långa öron. Den genomsnittliga höjden för hunden är 45-54 cm och den genomsnittliga vikten runt 18-25 kg.

Wachtelhundens päls är kort och tunn på huvudet och den har tillräckligt med underpäls för skydd. Den vanligaste färgen är brun, men man kan se bruna hundar med vita tecken på bröstet och/eller benen. Andra varianter av färg som röd och vit och helröd, kan ibland ses.

Wachtelhundens historia

Wachtelhunden utvecklades av Frederick Roberth, en tysk uppfödare av hundar, runt år 1890. Utvecklingen av hunden påbörjades då den Tyska allmänheten vid tiden var i behov av en hund som var en mångsidig jakthund. Frederick arbetade med den idag utdöda rasen stoeberer och korsade den med vattenhundar och spaniel som användes vid sport för att skapa den moderna wachtelhunden.

Wachtelhunden ansågs ursprungligen inte som ett husdjur. De ägdes ursprungligen av skogvaktare och jägare. Under 1960-talet och 1970-talet kom wachtelhunden till USA och ättlingar till hunden används idag i Kanada vid björnjakt. Hunden erkändes av American Kennel Club år 1996 som en fågelhund.

Wachtelhundens temperament

Wachtelhunden är en mångsidig fågelhund. De har starka jaktinstinkter och de är mycket vänliga med andra människor och husdjur. Hunden lär sig snabbt och kan anpassa sig till förändringar i miljön och situationer. Wachtelhunden har talanger inom flera aktiviteter så som att jaga landfåglar, att apportera och spåra storvilt.

Wachtelhundens hälsa

Wachtelhunden är i regel fris. Men de finns vissa hälsoåkommor som kan drabba rasen:

  • Hudallergier
  • Problem med tassar (på engelska kallat splayed feet)
  • Höftledsdysplasi
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar