Wachtelhunden är en jakthund med många talanger

Wachtelhunden är en populär jakthund. Det är en mångsidig hund som är atletisk. Många fascineras av dess egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om den tyska wachtelhunden. 


Wachtelhunden används främst vid jakt

Wachtelhunden utvecklades ursprungligen i Tyskland kring år 1890 och användes främst vid jakt. Hunden var känd som ättling till den idag utdöda, omtalade stoeberern. Wachtelhunden är en välbyggd ras och dess päls kommer i toner av brun, ibland med inslag av vita tecken. Hunden kan tränas för att apportera och spåra vilt.

Wachtelhundens egenskaper

  • Hunden är i regel frisk men kan drabbas av vissa hälsoåkommor.
  • Wachtelhundens natur är att jaga vilt skilda byten såsom vildsvin, rådjur och björn.
  • Hunden kan spåra både luftspår och markspår.
  • Hunden kan återkallas från spåret den följer och återvända till sin ägare.

Wachtelhundens utseende

Wachtelhunden är en medelstor, muskulös hund med stark benstruktur. Hunden utvecklades på detta sätt för att kunna apportera stora byten så som harar och rävar. Hunden har långa öron. Den genomsnittliga höjden för hunden är 45-54 cm och den genomsnittliga vikten runt 18-25 kg.

Wachtelhundens päls är kort och tunn på huvudet och den har tillräckligt med underpäls för skydd. Den vanligaste färgen är brun, men man kan se bruna hundar med vita tecken på bröstet och/eller benen. Andra varianter av färg som röd och vit och helröd, kan ibland ses.

Wachtelhundens historia

Wachtelhunden utvecklades av Frederick Roberth, en tysk uppfödare av hundar, runt år 1890. Utvecklingen av hunden påbörjades då den Tyska allmänheten vid tiden var i behov av en hund som var en mångsidig jakthund. Frederick arbetade med den idag utdöda rasen stoeberer och korsade den med vattenhundar och spaniel som användes vid sport för att skapa den moderna wachtelhunden.

Wachtelhunden ansågs ursprungligen inte som ett husdjur. De ägdes ursprungligen av skogvaktare och jägare. Under 1960-talet och 1970-talet kom wachtelhunden till USA och ättlingar till hunden används idag i Kanada vid björnjakt. Hunden erkändes av American Kennel Club år 1996 som en fågelhund.

Wachtelhundens temperament

Wachtelhunden är en mångsidig fågelhund. De har starka jaktinstinkter och de är mycket vänliga med andra människor och husdjur. Hunden lär sig snabbt och kan anpassa sig till förändringar i miljön och situationer. Wachtelhunden har talanger inom flera aktiviteter så som att jaga landfåglar, att apportera och spåra storvilt.

Wachtelhundens hälsa

Wachtelhunden är i regel fris. Men de finns vissa hälsoåkommor som kan drabba rasen:

  • Hudallergier
  • Problem med tassar (på engelska kallat splayed feet)
  • Höftledsdysplasi

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar