Welsh corgi pembroke är en aktiv vallande hund och familjehund

Welsh corgi pembroke är en aktiv och intelligent hundras. Hunden är en av de mest älskade raserna i världen tack vare sina egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om welsh corgi pembroke.


Welsh corgi pembroke har fina egenskaper och älskas av många

Luras inte av dess kortbenta utseende, welsh corgi pembroke är en mycket aktiv hund som älskas av många tack vare sina många fina egenskaper.

Welsh corgi pembrokes egenskaper

 • Welsh corgi pembroke är en högljudd hund som tenderar att skälla på allt och alla.
 • De är intelligenta hundar som har tendenser att vara envisa ibland.
 • Då hunden ursprungligen utvecklades för att valla, har de en tendens att nafsa i barns hälar. Därför rekommenderas inte hunden till hushåll med mycket små barn.
 • Welsh corgi pembroke tenderar att överhettas och bli överviktiga, därför bör ägare kontrollera hundens diet.

Welsh corgi pembrokes historia

Hundrasen härstammar från Pembrokeshire, Wales. Hunden har i sagorna uppkommit från älvornas boning. Hunden tros ha kommit från Vallhundarna, vilka är de svenska nötkreaturhundarna som togs till Wales av vikingarna under 900 och 1000-talen.

Kennelklubben i Storbritannien erkände rasen under 1920-talet och de döptes officiellt till welsh corgi år 1925. Detta var även året då de först ställdes ut. Under denna tid räknades typen pembroke och typen cardigan som samma ras.

År 1934 erkändes pembroke och cardigan som olika raser av kennelklubben. År 1936 ställdes pembrokes ut för första gången i USA. Rasen har ökat i popularitet sen dess och blev även populär med drottning Elizabeth II av England.

Welsh corgi pembrokes temperament

Rasen ses idag främst som en familjehund och sällskapshund, men vissa används ännu som vall- och herdehundar. Welsh corgi pembroke är känd för att vara en tillgiven, glad och intelligent ras. De finns stunder då de kan vara envisa. De kan tränas med enkelhet men tenderar att vara självständiga och tänka självständigt. Som ägare och tränare bör du kunna visa hunden självsäkerhet och orubblighet när du tränar hunden så att hunden följer dina kommandon.

Försök att kontrollera hundens diet då de har en tendens att äta för mycket och bli överviktiga. Detta kan leda till hälsoproblem i framtiden.

Förutom detta är de goda vakthundar av naturen och tenderar att vara misstänkta mot främlingar, och kommer varna familjen genom att skälla om de känner att något hotar familjen.

Welsh corgi pembroke behöver precis som andra hundar socialisation och träning tidigt i livet för att försäkra att de blir väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Hälsa och hälsoåkommor att vara medveten om

Welsh corgi pembroke är i regel frisk. Men precis som vilken annan ras som helst kan de drabbas av vissa hälsoproblem som ägare bör vara medvetna om:

 • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
 • Grå starr – ogenomskinlighet av ögats lins som kan leda till delvis eller total synförlust.
 • Cutaneous asthenia – gör att defekt bindväv i huden blir ömtålig och lös.
 • Cystinuria – höga nivåer av proteinet cystin utsöndras i urinen vilket kan bilda kristaller eller stenar i njurarna.
 • Degenerativ myelopati – degenerering av nerver och vävnad i den nedre delen av ryggmärgen vilket orsakar lamhet i ben, svaghet och slutligen förlamning.
 • Epilepsi – en störning i nervsystemet som orsakar milda till grava anfall.
 • Intervertebral sjukdom – på grund av hundens långa ryggar är de benägna att få problem med ryggradens broskskivor.
 • Progressiv retinal atrofi (PRA) – en ögonsjukdom som leder till en gradvis försämring av näthinnan. Hunden upplever först nattblindhet och så småningom komplett synförlust i och med att sjukdomen utvecklas.
 • Retinal dysplasi – en medfödd misbildning av näthinnan som kan leda till synförlust.
 • Von Willebrands sjukdom – en koagulationssjukdom

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar