Welsh corgi pembroke är en aktiv vallande hund och familjehund

Welsh corgi pembroke är en aktiv och intelligent hundras. Hunden är en av de mest älskade raserna i världen tack vare sina egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om welsh corgi pembroke.

Welsh corgi pembroke har fina egenskaper och älskas av många

Luras inte av dess kortbenta utseende, welsh corgi pembroke är en mycket aktiv hund som älskas av många tack vare sina många fina egenskaper.

Welsh corgi pembrokes egenskaper

 • Welsh corgi pembroke är en högljudd hund som tenderar att skälla på allt och alla.
 • De är intelligenta hundar som har tendenser att vara envisa ibland.
 • Då hunden ursprungligen utvecklades för att valla, har de en tendens att nafsa i barns hälar. Därför rekommenderas inte hunden till hushåll med mycket små barn.
 • Welsh corgi pembroke tenderar att överhettas och bli överviktiga, därför bör ägare kontrollera hundens diet.

Welsh corgi pembrokes historia

Hundrasen härstammar från Pembrokeshire, Wales. Hunden har i sagorna uppkommit från älvornas boning. Hunden tros ha kommit från Vallhundarna, vilka är de svenska nötkreaturhundarna som togs till Wales av vikingarna under 900 och 1000-talen.

Kennelklubben i Storbritannien erkände rasen under 1920-talet och de döptes officiellt till welsh corgi år 1925. Detta var även året då de först ställdes ut. Under denna tid räknades typen pembroke och typen cardigan som samma ras.

År 1934 erkändes pembroke och cardigan som olika raser av kennelklubben. År 1936 ställdes pembrokes ut för första gången i USA. Rasen har ökat i popularitet sen dess och blev även populär med drottning Elizabeth II av England.

Welsh corgi pembrokes temperament

Rasen ses idag främst som en familjehund och sällskapshund, men vissa används ännu som vall- och herdehundar. Welsh corgi pembroke är känd för att vara en tillgiven, glad och intelligent ras. De finns stunder då de kan vara envisa. De kan tränas med enkelhet men tenderar att vara självständiga och tänka självständigt. Som ägare och tränare bör du kunna visa hunden självsäkerhet och orubblighet när du tränar hunden så att hunden följer dina kommandon.

Försök att kontrollera hundens diet då de har en tendens att äta för mycket och bli överviktiga. Detta kan leda till hälsoproblem i framtiden.

Förutom detta är de goda vakthundar av naturen och tenderar att vara misstänkta mot främlingar, och kommer varna familjen genom att skälla om de känner att något hotar familjen.

Welsh corgi pembroke behöver precis som andra hundar socialisation och träning tidigt i livet för att försäkra att de blir väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Hälsa och hälsoåkommor att vara medveten om

Welsh corgi pembroke är i regel frisk. Men precis som vilken annan ras som helst kan de drabbas av vissa hälsoproblem som ägare bör vara medvetna om:

 • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
 • Grå starr – ogenomskinlighet av ögats lins som kan leda till delvis eller total synförlust.
 • Cutaneous asthenia – gör att defekt bindväv i huden blir ömtålig och lös.
 • Cystinuria – höga nivåer av proteinet cystin utsöndras i urinen vilket kan bilda kristaller eller stenar i njurarna.
 • Degenerativ myelopati – degenerering av nerver och vävnad i den nedre delen av ryggmärgen vilket orsakar lamhet i ben, svaghet och slutligen förlamning.
 • Epilepsi – en störning i nervsystemet som orsakar milda till grava anfall.
 • Intervertebral sjukdom – på grund av hundens långa ryggar är de benägna att få problem med ryggradens broskskivor.
 • Progressiv retinal atrofi (PRA) – en ögonsjukdom som leder till en gradvis försämring av näthinnan. Hunden upplever först nattblindhet och så småningom komplett synförlust i och med att sjukdomen utvecklas.
 • Retinal dysplasi – en medfödd misbildning av näthinnan som kan leda till synförlust.
 • Von Willebrands sjukdom – en koagulationssjukdom
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar