Ska du installera ny eldstad?

Här får du veta vad du bör tänka på innan du installerar en ny eldstad hemma.


Visst är det härligt med en ny eldstad hemma – men det är lite att tänka på först!

Tag kontakt med byggnadsnämnden och skorstensfejarmästaren i ett tidigt skede. Du behöver göra en bygganmälan om du anlägger ny eldstad, ny rökkanal eller gör en väsentlig ändring av eldstad eller rökkanal.

Tänk på miljön! Köp en ”miljögodkänd” anläggning som vid bra eldningsteknik ger låga utsläpp av luftföroreningar. Gränsvärdet för miljöfarliga utsläpp, OGC (organiskt bundet kol) är i dag 250 mg.
Rådgör med skorstensfejaren om den anläggning du planerar att installera är lämplig att ansluta till din nuvarande skorsten. Behöver du ändra eller bygga ny skorsten måste du göra en bygganmälan och ibland krävs även bygglov.

Ordna utrymmen för hantering och lagring av bränslet. Du bör prata med grannen innan du till exempel placerar ett vedupplag på tomten.
Källa: Byggnadsnämnden

Viktigt med rätt skorsten

En förutsättning för brasvärme är att det finns en skorsten. Du behöver göra en bygganmälan för ny eldstad, ny rökkanal eller om du ska göra en väsentlig ändring av eldstad eller rökkanal. Ibland krävs också bygglov om du ska bygga ny eller ändra en skorsten.

Bygga ny skorsten: Be säljaren av spisar och kaminer ge förslag på vilken typ av skorsten som passar bäst till just det brasalternativ du valt. Ta reda på vad skorstenen kommer att kosta – i vissa fall kan det bli dyrare än kaminen.

Använda befintlig skorsten: Defekta skorstenar eller felaktigt installerade spisar och kaminer kan få ödesdigra konsekvenser. Har du en befintlig skorstensstock måste du kontakta skorstensfejarmästaren för besiktning och provtryckning. Är den till exempel anpassad för oljeeldning är det inte säkert att den kan användas för vedeldning. Och har den inte använts på tre år ska den provtryckas. Rådgör med skorstensfejaren om den anläggning du planerar att installera är lämplig att ansluta till din nuvarande skorsten.

Elda säkert!

Förvara veden på säkert avstånd från värmekällan.

Se till att plåten eller stenen framför spisen är tillräckligt stor och tjock.

Rådfråga skorstensfejaren.

Förvara aldrig tidningar eller annat lättantändligt nära elden.

Ställ askhinken på rätt ställe! Den tredje vanligaste brandorsaken i hemmet är att askhinken ställs ut på till exempel en träveranda som tar eld.

Undvik ”snåleldning”. Att elda med sur och för tätt packad ved kan ge upphov till brandgaser som bildar en beläggning på glaset. Denna beläggning kan antändas.

Ha alltid fungerande brandvarnare på varje plan i huset.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar