Skaffa bästa kaminen – stor guide

På hösten är det skönt att krypa upp i soffan och värma sig framför en kamin. Sugen? Så här ska du tänka när du väljer en.

kamin

Under höst och vinter är det härligt med en vedeldad kamin att värma sig framför. Förutom att kaminen bidrar med till mysfaktorn i hemmet så ger den också en högre inomhustemperatur.

Det finns olika storlekar och varianter av kaminer. Vilken kamin du bör välja beror på vilken funktion du är ute efter, vilket rum kaminen ska placeras i och hur stor vedåtgång du kan tänka dig. 

Du behöver inte söka bygglov för att installera en kamin. Däremot behöver du göra en anmälan till kommunen innan du installerar en braskamin. Kaminen ska besiktas av en skorstensfejarmästare och efter att du skickat in sotarintyget till kommunen kan de utfärda ett slutbesked. När du väl har fått slutbeskedet så kan du börja elda i kaminen. 

Läs också: Vedeldning – så funkar det!

Här har vi valt ut fyra olika varianter av kaminer att inspireras av. 

Kamin med bra uppvärmning: Contura 896 Style

kamin contura
Foto: Contura.

Den här kaminen presenteras av tillverkaren som ”Årets kamin 2022”. Det som kännetecknar Conturas kaminer är att de vill att man ska kunna se så mycket av elden som möjligt. Kaminen bidrar därmed till både mysfaktorn och uppvärmingen. Den här braskaminen är gjord i metall och kommer i färgerna svart eller grå. Kaminen har tre fönsterpartier, så att man kan se elden både framifrån och från sidorna. De lite rundade formerna gör att den med fördel kan placeras längs med väggen mitt i ett vardagsrum. Kaminen är drygt 1 meter hög och knappa halvmetern bred. Värmeförmågan är 120 kvadratmeter och effekten 5kW. 

Cirkapris: 30 900 kronor

Nostalgisk och mångsidig: Westbo Ankarsrum 30

ankarsrum kamin
Foto: Westbo.

Det här är en klassisk, svart gjutjärnsspis som ger värme och nostalgi. Dessutom går den att laga mat på, så den är perfekt att placera i ett kök och använda om strömmen skulle gå, eller kanske i en sommarstuga med dålig tillgång till el. De kantiga formerna gör att den här braskaminen passar bra i ett hörn. Höjden är justerbar, den kan vara mellan 85 och 89 centimeter, och bredden är knappa 30 centimeter. Genom en glaslucka på framsidan kan man se elden, även om man inte ser lika mycket av elden som i till exempel Contura-kaminen. Westbo Ankarsrum 30 kan anslutas med en toppmonterad skorsten eller bakåt till en murstock. Kaminens effekt är 8 kW. 

Cirkapris: 21 900 kronor

Snygg i täljsten: Jøtul FS 173

jøtul kamin täljsten
Foto: Jøtul.

Om du tycker om täljsten ska du kika in den här eleganta braskaminen som passar bra i ett vardagsrum eller allrum. Täljsten håller också värmen längre, och den här finns i två gråa nyanser, en mörkare och en lite ljusare. Kanterna är raka och elden kan ses från tre sidor. Eldfönstret kommer upp en bit från golvet och utseendemässigt påminner den här kaminen om en öppen spis. Effekten är 7 kW och med den toppmonterade ventilen kan du välja om värmen ska spridas direkt i rummet eller om den ska magasineras i täljstenen. Den här kaminen är större än både Contura- och Westbo Ankarsrum-modellerna, med en höjd på nästan 1,7 meter och en bredd på drygt en halvmeter. 

Cirkapris: 61 600 kronor

Kamin med vedförvaring: Terma Tech TT21R

vedförvaring termatech
Foto: TermaTech

Den här ellipsformade kaminen i svart metall kommer med en lucka och topp i gjutjärn. Här kan elden ses endast från framsidan och effekten är 3–7 kW. Luckan stängs med två värmebeständiga magneter, vilket ska göra den hållbar och underhållsfri. Luckan öppnas med ett rejält, silverfärgat handtag. Askan töms genom att lyfta gallret i gjutjärnsbottnen och sopa ner askan i den medföljande asklådan. Längst ner i konstruktionen finns en hylla som passar perfekt för förvaring av ved. Att veden ligger synligt bidrar till mysfaktorn. Den här relativt nätta kaminen med en höjd på drygt 1 meter och en bredd på en halv meter passar bra i ett stort sovrum eller i ett vardagsrum. 

Cirkapris: 18 990 kronor

Ladda upp med ved

När du väl har installerat din kamin så behövs ved att elda med. Tänk på att om du hugger ved själv så behöver den torka innan den eldas. Ved som huggs på våren kan eldas kommande vinter, men helst ska veden torka i två år innan den används. Ha gärna veden förvarad i en vedbod under tak, och ta sedan in veden för att torka inomhus innan du ska elda med den. 

Om du endast eldar för att höja mysfaktorn i huset, så kan man räkna med att det går åt ungefär en kubikmeter ved per år. Man brukar säga att det går åt mellan 2 och 3 kilo ved per timme. 

Priset på ved kan variera kraftigt. Om du köper förpackad ved på bensinstationer eller i matbutiker så är den dyr, där kan en kubikmeter kosta ungefär 1 500 kronor. Köper du veden direkt från en vedåterförsäljare så kan du komma betydligt billigare undan. 

Läs också: Vedbärare – så bygger du din egen smarta vedhållare


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar