Kontrollera putsade ytterväggen

Om du hittar sprickor i din putsade yttervägg måste du åtgärda omedelbart!

Om sprickorna i fasaden får stå länge sprider de sig så att du i värsta fall måste riva hela muren och bygga upp från grunden. Att laga sprickorna är turligt nog en ganska enkel reparation som du kan klara själv. Köp färdigblandat murbruk och tillsätt vatten.

Spruckna fogar måste muras om på de ställen där sprickorna är långa – det samma gäller för lösa tegelstenar som måste bytas eller muras fast igen. Var noga när du väljer det nya bruket. Om det bruk du använder innehåller mer cement än det som väggen en gång var putsad med håller inte lagningen så bra. Eftersom 90 procent är kalkstensbruk är sannolikheten stor att du kan använda detta även till din reparation. Större lagningar bör alltid göras i omgångar: först glesgrundas väggen med ett hydrauliskt kalkbruk, innan den grovgrundas med ett kalkcementbruk. Som ytskikt kan du använda CD-färg, ädelputs eller hydraulisk kalkfärg.

Om du inte vet vilket bruk som använts kan husets ålder berätta en del. Är huset byggt före 1945 ( gränsen flyter lite) innehåller bruket bara lite cement. Välj då ett hydrauliskt kalkbruk eller ett bruk som bara innehåller lite cement. Är huset byggt efter 1945 innehåller bruket cement. Använd ett  hydrauliskt kalkbruk eller kalkcementbruk.

Källa: Husets stora Bygg & Fixa lexikon.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar