Martin Timell tipsar: Byta ytterpanel

Fasader på hus fungerar som det yttre skyddet mot snö, vatten och vind. De finns i mängder av utföranden och material som tegel, puts, plåt och så det i Sverige kanske allra vanligaste – trä. Här följer ett exempel på en ytterpanel med stående brädor och lockläkt.

Som allt annat har en träpanel en viss livslängd som påverkas av hur den blivit behandlad och hur utsatt den har varit för vatten och vind. Ibland kan det räcka att byta någon enstaka bräda, men ibland krävs ett byte av hela ytterpanelen.

Förutsättningar för en lång livslängd

En träpanel är uppbyggd i olika lager av panel, luftspalt och vindpapp. Luftspalten gör att panelen kan torka inifrån och vindpappen gör väggen lufttät och blockerar den fukt som mot förmodan skulle ta sig in bakom panelen.

Två saker som ökar livslängden är att panelen slutar en bra bit ovanför mark samt att taksprånget är stort. Det kan räcka med några centimeter längre taksprång för att panelen ska få ett bättre skydd.

Oftast är det norrsidan som först visar tecken på röta och då framförallt vid ändträet, längst ner på fasaden och runt fönster och dörrar.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar