Fixa fina fönster

Välskötta fönster håller längre. Här visar vi hur du underhåller och renoverar men också hur du byter ut dem som är bortom all räddning.


När det är dags att måla om fönstren beror till stor del på hur fönstret är placerat i ytterväggen. Även klimatförhållanden, väderstreck, konstruktion, träkvalitet och färgbehandling har betydelse.

Ett träfönster behöver ha ett vattenavvisande färgskikt som hindrar nederbörd att tränga in i virket.

Du bör göra en kontroll av fönstrens kondition varje år. Underhåll i god tid gör arbetet enklare och billigare och risken för rötskador minskar.

Vanliga orsaker till fuktangrepp och röta i fönstrens trävirke är dålig infästa fönsterbleck, dåliga kittfalsar och glipor i hörnsammansättningar.

1. Fönstrens nedre delar behöver oftast underhåll i form av förbättringsmålning och kittningskomplettering. Här har färgen börjat spricka på nedre delen av fönsterkarmen efter att antal underhållsomgångar.

Du kan känna efter om trävirket är friskt under färgflagorna med hjälp av en kniv. En fuktkvotsmätare ger också besked om inträngande fukt och eventuella rötangrepp.

2. Skrapa och slipa rent de fuktangripna delarna och låt torka.

Oljegrunda ytan.

Gör bättringskittning. Tryck fast handvärmd kittmassa och jämna ut med kittkniv eller spackelspade.

3. Du kan själv tillverka ett enkelt ersättningsfönster av byggplastfolie som klimatskydd. På så vis kan ett fönster i taget lyftas av från karmen och bearbetas, upplagt på bekväm arbetshöjd inomhus. En spännrem runt karmens mittpost ger tillräcklig tätning.

4. Grundmåla. Om du är osäker på vilken typ av färg som använts tidigare kan du helt enkelt haka av fönsterbågen och ta med den till färghandlaren för konsultation.

5. Färdigmåla upp till det intakta målningsskiktet.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar