Fönsterbyte

Visst kan du byta fönster själv. Vi i Villas hussnickare Jan Ohlis visar dig hur du gör ett fönsterbyte.


Det finns många anledningar till att man behöver byta fönster. Röta och fukt förstör karmar och åldern tar till slut ut sin rätt. Äldre fönster är ibland också riktiga energitjuvar. Men att spara kostnader genom att byta fönster är en långsiktig investering. Det du vinner med en gång är däremot ett bättre inomhusklimat med mindre drag. Hur gör man då? Det är ett stort arbete som kräver kunskap. Men det är klart att du kan göra det själv. Följ bara vår hussnickare Jan Ohlis råd innan du börjar.

1. Ta bort fodret. Bänd loss fönsterfodren. Var försiktig – om de är hela kan du återanvända dem, så länge karmtjockleken på det nya fönstret är den samma som på det gamla. Såga av karmen och bryt loss den.

Tips! En träkloss gör så att kofoten inte ger tryckmärken på väggen.

 

2. Förbered med klossar. Fönstret ska sitta mitt i öppningen. Mät fönstret, mät karmyttermåttet. För att veta hur höga klossarna ska vara: ta höjdöppningen minus höjdkarmyttermåttet delat med två. Lägg två klossar i öppningen cirka 50 millimeter från kanten – kolla med vattenpasset att de sitter vågrätt. Detta är viktigt för att fönstret ska hamna rätt.

Tips! Läs monteringsanvisningen som medföljer fönstret

3. Skruva fast karmen. Spika fast en bräda på utsidan – då kan inte fönstret tippa ut medan du jobbar med det. Om du har en fönsterkonstruktion där du kan ta ut fönsterbågen – gör det innan du fortsätter. Om du har ett vridfönster där man inte tar ut bågen spikar du ett par bräder diagonalt uppe i hörnen så att fönstret inte trillar ut.

Lyft in karmen. Skruva fast de övre karmskruvarna. Kolla med vattenpass att fönstret är helt lodrät. Fixera karmen genom att skruva i resterande karmskruvar. Justera med karmskruvsverktyget tills karmen är lodrät. Är det många fönster som ska monteras kan det vara idé att köpa ett praktiskt verktyg (don) som hjälper till att markera var karmskruvarna ska sitta. Man sätter in fönstret med donen och byter sedan ut dem mot karmskruv.

Tips! Mät diagonalmåtten i karmen så att de är lika.

4. Isolera och sätt på fönsterbleck. Innan du börjar isolera runt fönstret (dreva), häng in fönsterbågen och kolla att du kan stänga och öppna fönstret lätt. Skruva (skruv med borrspets minskar risken för sprickor) eller spika fast fönsterblecket innan du sätter dit nedre fodret.

Drevning kan ske med mineralull. Sätt en bottningslist påinsidan för att få helt tätt. Modernare väggar med plastfolie bör också tätas med fogmassa.

Det här behöver du för att byta fönster:

  • Kofot
  • Vattenpass
  • Karmskruvsverktyg
  • Drevningsverktyg eller spackel
  • Tumstock
  • Karmskruvar
  • Hyvel
  • Drevningsremsor
  • Nytt fönster – kan du välja ett fönster med förborrade hål för karmskruvar – gör det!
  • Eventuellt borr till karmskuv

Hittar du inte rätt fönsterstorlek är det lättare och troligtvis billigare att måttbeställa än att ändra fönsteröppningen. Tänk dock på leveranstiden.

På Trä-och Möbelindustriförbundets hemsida kan du ladda hem en skrift om hur du monterar och under håller fönster. Klicka här för att komma dit.

Många har hört av sig till oss och undrat över var man kan köpa sakerna som finns på bilden av våra fönsterbytare. Här är mer information:

Tapeten heter Bloomsbury Villa Nova BW727867 och kommer från Björklund & Wingqvist. Fönstret kostar 3.758 kr, hammare, 360 kr och arbetsskjorta, 233 kr från Fredells. Det vita sidobordet, 2.295 kr kommer från Indiska som också har vägghylla för 59.50 kr, blommig vas/kruka 149 kr och lotusblommor i tyg 19.50 kr/st. Lampfot Tivoli kostar cirka 539 kr, och skärmen Silvia, 420 kr, båda från Watt&Veke. Kuddar kostar 159 kr /st från Indiska och i fåtöljen ligger en quilt för cirka 1.100 kr, från Anna O.

Köpställen för dig som ska byta fönster;
Anna O 08-615 07 20 www.annao.se
Björklund och Wingqvist 08-650 05 35 www.b-w.nu
Fredells 08-723 47 00 www.fredells.com
Indiska 08-670 45 00 www.indiska.com
Watt & Veke 016-13 76 60 www.wattveke.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar