Gör det själv: Kitta fönster

Att kitta fönster själv behöver inte vara så svårt. Så här går du tillväga.

kitta fönster

Dags att kitta fönster? Fönster behöver, precis som resten av huset, underhållas. Du kan se på kittet om det är dags för förbättringsarbete. Om kittet torkat så pass mycket att det blivit sprickor i det och bitar lossnar, så behöver du troligtvis kitta om hela fönstret för att undvika att träramen blir fuktskadad. För det mesta räcker det dock att bara bättra på kittet. 

Här har vi samlat tips på hur du kan se vad som behöver göras, och hur du sedan går tillväga för att få dina fönster täta igen. Det går att kitta fönster själv, och ju tidigare du upptäcker skador på kittet desto enklare blir det att åtgärda dem.

Undersök dina fönster ofta

Ta för vana att undersöka dina fönster då och då, till exempel i samband med att du putsar dem. Om kittet är så gammalt att det börjat lossna och du misstänker att träet tagit skada, så behöver allt kitt tas bort, fönsterrutan tas ut och träet undersökas. Det kan vara så att träkonstruktionen är fuktskadad och då behöver träet torkas och behandlas innan nytt kitt sätts på plats. Träfönster behöver ses över oftare än underhållsfria PVC-fönster. 

Noggrant förarbete krävs

Generellt kan man säga att kitt är detsamma som spackel. Innan du målar en vägg ser du till att göra ett noggrant förarbete och vid behov jämna ut ytan med spackel. När det gäller fönsterrenovering börjar man med bättring av kittet, som behövs för att träramen ska hålla längre, innan man målar. Om det är dags för ommålning av dina fönster så behöver du troligtvis även kitta om dem. Det är ett förarbete som lönar sig och gör att dina fönster kan stå emot väder och vind. 

Så går du tillväga för att kitta fönster

Givet att kittet inte är så gammalt att det lossnar och träet är skadat, så är det enklast att bara bättra på det. Då behöver du inte ta bort allt gammalt kitt. Att ta bort kittet kan nämligen vara svårt och göra att fönsterrutan spricker eller blir skadad. 

  1. Se över dina fönster. Om träramen är intakt och kittet endast blivit slitet så behöver du inte ta bort allt kitt. 
  2. Ta endast bort det kitt och den målarfärg som sitter löst eller har spruckit. Skrapa försiktigt bort lösa delar med en kittkniv eller en trekantsskrapa.  
  3. Efter skrapning är det dags för rengöring. Rengör fönstret med målartvätt. Låt sedan fönstret torka väl. 
  4. Slipa ytorna jämna med ett sandpapper och torka sedan bort allt damm med en torr trasa. 
  5. Olja in trädelar och kittfals så att trädelarna håller längre och ämnen från kittet inte tränger in i träet. 
  6. När oljan har torkat ordentligt så är det dags att lägga på kittet. Det finns två olika tekniker – antingen använder du linoljekitt med lång torktid som appliceras med kittkniv, eller det något enklare syntetiska kittet som torkar fortare och som vanligtvis säljs på en tub som kan monteras direkt på en kittspruta. Kittkniven kan även användas för att jämna till ytan, oavsett vilket kitt du väljer. Doppa kittkniven i vatten eller olja innan du använder den, så att kittet inte fastnar i den. Var noga med hörnen!

Låt kittet torka enligt anvisningarna på förpackningen. Om du har råkat få kitt på fönsterglaset så kan du fukta en trasa med terpentin och torka bort resterna. När kittet är helt torrt så går det bra att grundmåla. Tejpa en sträng med maskeringstejp på fönsterrutan intill kittet, så undviker du att få målarfärg på fönstret. 

Läs också: Enkelt isolera fönstret med PET


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar