Gör det själv: Kitta fönster

Att kitta fönster själv behöver inte vara så svårt. Så här går du tillväga.
kitta fönster

Dags att kitta fönster? Fönster behöver, precis som resten av huset, underhållas. Du kan se på kittet om det är dags för förbättringsarbete. Om kittet torkat så pass mycket att det blivit sprickor i det och bitar lossnar, så behöver du troligtvis kitta om hela fönstret för att undvika att träramen blir fuktskadad. För det mesta räcker det dock att bara bättra på kittet. 

Här har vi samlat tips på hur du kan se vad som behöver göras, och hur du sedan går tillväga för att få dina fönster täta igen. Det går att kitta fönster själv, och ju tidigare du upptäcker skador på kittet desto enklare blir det att åtgärda dem.

Undersök dina fönster ofta

Ta för vana att undersöka dina fönster då och då, till exempel i samband med att du putsar dem. Om kittet är så gammalt att det börjat lossna och du misstänker att träet tagit skada, så behöver allt kitt tas bort, fönsterrutan tas ut och träet undersökas. Det kan vara så att träkonstruktionen är fuktskadad och då behöver träet torkas och behandlas innan nytt kitt sätts på plats. Träfönster behöver ses över oftare än underhållsfria PVC-fönster. 

Noggrant förarbete krävs

Generellt kan man säga att kitt är detsamma som spackel. Innan du målar en vägg ser du till att göra ett noggrant förarbete och vid behov jämna ut ytan med spackel. När det gäller fönsterrenovering börjar man med bättring av kittet, som behövs för att träramen ska hålla längre, innan man målar. Om det är dags för ommålning av dina fönster så behöver du troligtvis även kitta om dem. Det är ett förarbete som lönar sig och gör att dina fönster kan stå emot väder och vind. 

Så går du tillväga för att kitta fönster

Givet att kittet inte är så gammalt att det lossnar och träet är skadat, så är det enklast att bara bättra på det. Då behöver du inte ta bort allt gammalt kitt. Att ta bort kittet kan nämligen vara svårt och göra att fönsterrutan spricker eller blir skadad. 

  1. Se över dina fönster. Om träramen är intakt och kittet endast blivit slitet så behöver du inte ta bort allt kitt. 
  2. Ta endast bort det kitt och den målarfärg som sitter löst eller har spruckit. Skrapa försiktigt bort lösa delar med en kittkniv eller en trekantsskrapa.  
  3. Efter skrapning är det dags för rengöring. Rengör fönstret med målartvätt. Låt sedan fönstret torka väl. 
  4. Slipa ytorna jämna med ett sandpapper och torka sedan bort allt damm med en torr trasa. 
  5. Olja in trädelar och kittfals så att trädelarna håller längre och ämnen från kittet inte tränger in i träet. 
  6. När oljan har torkat ordentligt så är det dags att lägga på kittet. Det finns två olika tekniker – antingen använder du linoljekitt med lång torktid som appliceras med kittkniv, eller det något enklare syntetiska kittet som torkar fortare och som vanligtvis säljs på en tub som kan monteras direkt på en kittspruta. Kittkniven kan även användas för att jämna till ytan, oavsett vilket kitt du väljer. Doppa kittkniven i vatten eller olja innan du använder den, så att kittet inte fastnar i den. Var noga med hörnen!

Låt kittet torka enligt anvisningarna på förpackningen. Om du har råkat få kitt på fönsterglaset så kan du fukta en trasa med terpentin och torka bort resterna. När kittet är helt torrt så går det bra att grundmåla. Tejpa en sträng med maskeringstejp på fönsterrutan intill kittet, så undviker du att få målarfärg på fönstret. 

Läs också: Enkelt isolera fönstret med PET

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar