Sköt om dina fönster

Trä- plast- och aluminiumklädda fönster. Självrengörande, energieffektiva och med olika u-värden. Vilket fönster ska man välja – och måste man verkligen köpa nytt?

Skjutbart. Fönster och dörr i ett. Genom att vrida handtaget 180 grader öppnar sig den översta tätningslisten och ger därmed en luftspalt utan att smuts, regn eller insekter kommer in. Patio Life. Pris från 36 820 kronor för ett 2×2 me

När är det egentligen dags att byta ut sina fönster? Temperaturskillnader och påverkan skapar rörelser i material, och fönster består av olika material och har fogar som ska hålla tätt.

– Fönster är mer utsatta än övriga delar av fasaden – de är tunna och måste tåla temperaturskillnaderna mellan den yttre och inre miljön, förklarar Weine Ericsson på Svensk Byggtjänst.

Sidewing. Fönstret som snurrar vertikalt runt sin egen axel, fungerar som ett vanligt sidohängt fönster till en öppning på 90 grader, då fönstret vänder in med utsidan inåt, för enkel fönsterputsning. Svanenmärkt och försett med spanjolett och slutbleck. U-värde 1,2. Sidewing Balans. Pris från 5 882 kro

Nya fönster kan resultera i att husets energikostnader sänks. Kanske man också önskar ändra husets utseende. Många vill idag återställa ett ursprungligt utseende och åter kommer fönster med spröjs och detaljer på plats efter renovering.

– Byte av fönster kan normalt inte motiveras av endast energisparskäl, säger Weine Ericsson. Ljud-och värmeisolering kan uppnås genom att montera ett extra glas på befintliga bågar. Men visst går det också att renovera gamla fönster. Men bered dig på ett tidskrävande arbete.

– Krackelerad och flagnad färg ska skrapas bort, säger Weine Ericsson. Skadade delar av träet ska ersättas med nytt. Skadad kittning vid glasrutor lagas, glasfalsen målas, renskrapade ytor ska grundmålas och först därefter är det dags för att måla nytt. Men det är värt besväret om man vill bibehålla ett gammalt hus karaktär – med vackra buckliga fönsterglas.

När du väljer fönster ska du tänka över detta:

1. Vilket material vill du att fönstret ska vara gjort av? Valet står egentligen mellan utvändigt underhåll eller inte. Fönster helt i trä behöver ses över regelbundet och underhållas. Träfönster med en utvändig beklädnad av aluminium behöver dock aldrig målas om.

2. Vad kostar det? Ett normalstort (1100 x 1300 mm) vitmålat 3-glas fönster i trä (U=1,3) kostar cirka 4 000 kronor. Motsvarande aluminiumbeklätt är cirka 15 procent dyrare.

Lättrengjort. Här ett energiglasfönster med utvändigt lättrengörande härdat glas och invändigt laminerat glas. Prisexempel 4 853 kronor för formatet 780 x 1400 mm. Velux.

Det brukar sägas att fönstrena är husets ögon. Och visst påverkar fönstret husets utseende mer än mycket annat. Fönster från -Elitfönster.

Experten tipsar

Weine Eriksson

Weine Eriksson är fönsterexpert på Svensk byggtjänst. Det här är hans råd vad gäller underhåll av fönster.

 • Fönster av trä måste ses över varje år och kommer slutligen behöva en större renovering.
  Hur ofta som fönstren behöver målas om beror till stor del på deras konstruktion, åt vilket väderstreck de vetter och hur de är placerade i fasaden. Fönster mot söder är mer utsatta för väder och vind än fönster åt andra väderstreck.
  De rekommendationer som finns från fönstertillverkarna angående ommålningsintervall innebär att målade fönster bör målas om första gången efter tio år och därefter vart sjunde år.
 • Fönster av trä med utvändig beklädnad av aluminium ska normalt inte behöva något större underhåll av de utvändiga ytorna. Detsamma gäller fönster av plast. En rengöring av de utvändiga ytorna bör dock göras då och då. 
 • Fönster med målade invändiga ytor ommålas i samband med den inre renoveringen av byggnaden, vilket normalt sker vart 15-20 år.
 • Plast- och aluminiumklädda träfönster behöver regelbunden översyn. Speciellt viktigt om fönstren vetter mot söder och är vindutsatta. 
 • Årlig smörjning av gångjärn och spanjoletter, justering av gångjärn och fönsterhakar, kontroll av tätningslister kan också rekommenderas.

Inbrottssäkert. Elitfönsters nya satsning Elit Secure är inbrottsskyddande i varje detalj. Dessutom energideklarerat och svanenmärkt. Pris från 4 500 kronor. Elitfönster.

Aluminiumbeklätt. Det är lättare att underhålla dagens moderna aluminiumbeklädda fönster. Traryd Optimal har ett u-värde på 1,2 i standardutförande. Svanenmärkt. -Traryd Fönster AB.

Bidrag att söka

Hos länsstyrelsen kan du ansöka om stöd för installation av energieffektiva fönster i befintliga småhus. Bidraget är på trettio procent på den del av summan som överstiger 10 000 kronor för fönster med u-värde på högst 1,2. Bidraget gäller för åtgärder till och med 31 december 2008.

Fönsterordlista – Vad betyder det?

 • U-VÄRDE. Ju lägre u- värde på fönstret, desto bättre isolerar är det. Fönstrets u-värde är en kombination av hur bra glasen och konstruktionen av karm och bågar isolerar. Moderna treglasfönster ligger som standard på 1,2-1,3, jämfört med ett gammaldags fönster på cirka 3,0. Kolla in de olika fönstertillverkarnas webbsidor. Väljer man fönster med ett u-värde under 1,0 kan det under vissa förutsättningar medföra risk för kondens på fönstrets utsida.
 • ENERGIEFFEKTIVA. Energieffektiva fönster isolerar dubbelt så bra som vanliga treglasfönster och tre gånger så bra som tvåglasfönster. Det kan de göra eftersom fönstren har en isolerruta. Det är ett dubbelglas med en innesluten ädelgas, argon- eller kryptonglas, som leder värme sämre än vad luft gör. En av rutorna har en beläggning (som inte är synlig) som släpper igenom solljus men hindrar värmen från att tränga ut genom fönstret.
  I u-värde ser en jämförelse ut så här: Energieffektiva fönster har u-värde på 1,2 eller lägre, vanliga treglasfönster har u-värde runt 2,0, medan tvåglasfönster har u-värde runt 3,0.
 • SJÄLVRENGÖRANDE. Är det möjligt att slippa fönstertvätt? Ja. Tekniken bygger på att beläggningen reagerar med de ultravioletta solstrålarna i vanligt dagsljus. Då startar en kemisk process som gör att organisk smuts bryts ner. Det mesta omvandlas till vatten och koldioxid, som genast försvinner. Det andra steget sker när vatten sköljer över glaset, exempelvis vid regn. Eftersom beläggningen drar till sig vatten bildas inga droppar på glaset. I stället sprids vattnet ut jämnt över en större yta, och när det rinner eller spolas bort tar det med sig resten av smutsen. Det går att köpa fönster till den vanliga villan med den här funktionen, men än så länge är det ovanligt och ganska dyrt.
 • KALLRAS. Vanliga fönster ger ofta problem med kallras. Kallras är vad som händer när avkyld luft strömmar från fönstren och ner längs golvet. Det beror på att fönstret inte är tillräckligt isolerat. För att slippa detta monterar man ofta elementen nedanför fönster, men dagens moderna fönster med isolerglas är oftast så bra att detta inte behövs.

Köpinformation 

Ekstrands, www.ekstrands.nu
Elitfönster, www.elitfonster.se
SP Fönster, www.spfonster.se
Traryd Fönster AB, www.trarydfonster.se
Velux, www.velux.com

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar