Sköt om dina fönster

Trä- plast- och aluminiumklädda fönster. Självrengörande, energieffektiva och med olika u-värden. Vilket fönster ska man välja – och måste man verkligen köpa nytt?


Skjutbart. Fönster och dörr i ett. Genom att vrida handtaget 180 grader öppnar sig den översta tätningslisten och ger därmed en luftspalt utan att smuts, regn eller insekter kommer in. Patio Life. Pris från 36 820 kronor för ett 2×2 me

När är det egentligen dags att byta ut sina fönster? Temperaturskillnader och påverkan skapar rörelser i material, och fönster består av olika material och har fogar som ska hålla tätt.

– Fönster är mer utsatta än övriga delar av fasaden – de är tunna och måste tåla temperaturskillnaderna mellan den yttre och inre miljön, förklarar Weine Ericsson på Svensk Byggtjänst.

Sidewing. Fönstret som snurrar vertikalt runt sin egen axel, fungerar som ett vanligt sidohängt fönster till en öppning på 90 grader, då fönstret vänder in med utsidan inåt, för enkel fönsterputsning. Svanenmärkt och försett med spanjolett och slutbleck. U-värde 1,2. Sidewing Balans. Pris från 5 882 kro

Nya fönster kan resultera i att husets energikostnader sänks. Kanske man också önskar ändra husets utseende. Många vill idag återställa ett ursprungligt utseende och åter kommer fönster med spröjs och detaljer på plats efter renovering.

– Byte av fönster kan normalt inte motiveras av endast energisparskäl, säger Weine Ericsson. Ljud-och värmeisolering kan uppnås genom att montera ett extra glas på befintliga bågar. Men visst går det också att renovera gamla fönster. Men bered dig på ett tidskrävande arbete.

– Krackelerad och flagnad färg ska skrapas bort, säger Weine Ericsson. Skadade delar av träet ska ersättas med nytt. Skadad kittning vid glasrutor lagas, glasfalsen målas, renskrapade ytor ska grundmålas och först därefter är det dags för att måla nytt. Men det är värt besväret om man vill bibehålla ett gammalt hus karaktär – med vackra buckliga fönsterglas.

När du väljer fönster ska du tänka över detta:

1. Vilket material vill du att fönstret ska vara gjort av? Valet står egentligen mellan utvändigt underhåll eller inte. Fönster helt i trä behöver ses över regelbundet och underhållas. Träfönster med en utvändig beklädnad av aluminium behöver dock aldrig målas om.

2. Vad kostar det? Ett normalstort (1100 x 1300 mm) vitmålat 3-glas fönster i trä (U=1,3) kostar cirka 4 000 kronor. Motsvarande aluminiumbeklätt är cirka 15 procent dyrare.

Lättrengjort. Här ett energiglasfönster med utvändigt lättrengörande härdat glas och invändigt laminerat glas. Prisexempel 4 853 kronor för formatet 780 x 1400 mm. Velux.

Det brukar sägas att fönstrena är husets ögon. Och visst påverkar fönstret husets utseende mer än mycket annat. Fönster från -Elitfönster.

Experten tipsar

Weine Eriksson

Weine Eriksson är fönsterexpert på Svensk byggtjänst. Det här är hans råd vad gäller underhåll av fönster.

 • Fönster av trä måste ses över varje år och kommer slutligen behöva en större renovering.
  Hur ofta som fönstren behöver målas om beror till stor del på deras konstruktion, åt vilket väderstreck de vetter och hur de är placerade i fasaden. Fönster mot söder är mer utsatta för väder och vind än fönster åt andra väderstreck.
  De rekommendationer som finns från fönstertillverkarna angående ommålningsintervall innebär att målade fönster bör målas om första gången efter tio år och därefter vart sjunde år.
 • Fönster av trä med utvändig beklädnad av aluminium ska normalt inte behöva något större underhåll av de utvändiga ytorna. Detsamma gäller fönster av plast. En rengöring av de utvändiga ytorna bör dock göras då och då. 
 • Fönster med målade invändiga ytor ommålas i samband med den inre renoveringen av byggnaden, vilket normalt sker vart 15-20 år.
 • Plast- och aluminiumklädda träfönster behöver regelbunden översyn. Speciellt viktigt om fönstren vetter mot söder och är vindutsatta. 
 • Årlig smörjning av gångjärn och spanjoletter, justering av gångjärn och fönsterhakar, kontroll av tätningslister kan också rekommenderas.

Inbrottssäkert. Elitfönsters nya satsning Elit Secure är inbrottsskyddande i varje detalj. Dessutom energideklarerat och svanenmärkt. Pris från 4 500 kronor. Elitfönster.

Aluminiumbeklätt. Det är lättare att underhålla dagens moderna aluminiumbeklädda fönster. Traryd Optimal har ett u-värde på 1,2 i standardutförande. Svanenmärkt. -Traryd Fönster AB.

Bidrag att söka

Hos länsstyrelsen kan du ansöka om stöd för installation av energieffektiva fönster i befintliga småhus. Bidraget är på trettio procent på den del av summan som överstiger 10 000 kronor för fönster med u-värde på högst 1,2. Bidraget gäller för åtgärder till och med 31 december 2008.

Fönsterordlista – Vad betyder det?

 • U-VÄRDE. Ju lägre u- värde på fönstret, desto bättre isolerar är det. Fönstrets u-värde är en kombination av hur bra glasen och konstruktionen av karm och bågar isolerar. Moderna treglasfönster ligger som standard på 1,2-1,3, jämfört med ett gammaldags fönster på cirka 3,0. Kolla in de olika fönstertillverkarnas webbsidor. Väljer man fönster med ett u-värde under 1,0 kan det under vissa förutsättningar medföra risk för kondens på fönstrets utsida.
 • ENERGIEFFEKTIVA. Energieffektiva fönster isolerar dubbelt så bra som vanliga treglasfönster och tre gånger så bra som tvåglasfönster. Det kan de göra eftersom fönstren har en isolerruta. Det är ett dubbelglas med en innesluten ädelgas, argon- eller kryptonglas, som leder värme sämre än vad luft gör. En av rutorna har en beläggning (som inte är synlig) som släpper igenom solljus men hindrar värmen från att tränga ut genom fönstret.
  I u-värde ser en jämförelse ut så här: Energieffektiva fönster har u-värde på 1,2 eller lägre, vanliga treglasfönster har u-värde runt 2,0, medan tvåglasfönster har u-värde runt 3,0.
 • SJÄLVRENGÖRANDE. Är det möjligt att slippa fönstertvätt? Ja. Tekniken bygger på att beläggningen reagerar med de ultravioletta solstrålarna i vanligt dagsljus. Då startar en kemisk process som gör att organisk smuts bryts ner. Det mesta omvandlas till vatten och koldioxid, som genast försvinner. Det andra steget sker när vatten sköljer över glaset, exempelvis vid regn. Eftersom beläggningen drar till sig vatten bildas inga droppar på glaset. I stället sprids vattnet ut jämnt över en större yta, och när det rinner eller spolas bort tar det med sig resten av smutsen. Det går att köpa fönster till den vanliga villan med den här funktionen, men än så länge är det ovanligt och ganska dyrt.
 • KALLRAS. Vanliga fönster ger ofta problem med kallras. Kallras är vad som händer när avkyld luft strömmar från fönstren och ner längs golvet. Det beror på att fönstret inte är tillräckligt isolerat. För att slippa detta monterar man ofta elementen nedanför fönster, men dagens moderna fönster med isolerglas är oftast så bra att detta inte behövs.

Köpinformation 

Ekstrands, www.ekstrands.nu
Elitfönster, www.elitfonster.se
SP Fönster, www.spfonster.se
Traryd Fönster AB, www.trarydfonster.se
Velux, www.velux.com

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar