Bygga klädhängare

Funderar du på en klädhängare? Kläder vill man helst slippa se, men ändå hitta snabbt på morgonen. Med en nästan osynlig och snabbsnickrad klädhängare/herrbetjänt bakom sovrumsdörren får du ordning och reda.


Klädhängaren, en så kallad herrbetjänt, syns nästan inte alls mot den vita sovrumsdörren och laddas på kvällen med morgondagens klädsel från topp till tå.

Den här enkla, men stilrena, herrbetjänten är snickrad av två stycken lister, 65 mm breda. Den är fäst med spikplåtsvinklar högst uppe på dörrbladet. Kontrollera att det går att stänga dörren innan du skruvar fast vinklarna, kanske behöver du hyvla bort några millimeter.

För att få plats att hänga exempelvis ett par byxor över mittenribban, har jag lagt en drygt två centimeter tjock kloss mellan den lodräta och vågräta listen. Alla synliga sågytor målade jag med vit lackfärg.

Detta behöver du för att bygga en klädhängare:

2 st lister, 220 mm, 65 mm breda med rundad kant. Cirka 80 kronor styck
2 st träklossar 60×60 mm, cirka 2 cm tjocka
1 enkelkrok, 2 st dubbelkrokar, cirka 30-45 kr/styck
2 st spikplåtsvinklar, 40x60x2, cirka 10 kr/styck
Vit lackfärg, skruv

Så här bygger du en klädhängare:

1. Såga till listerna. Den här betjänten är 85 cm hög och 65 cm bred. Alltså 2 lister 85 cm långa, 3 lister 65 cm.

2. Såga till klossarna som ska ligga under mittenribban (ev. även nedersta) 65×65 mm. Sandpappra kanterna om det behövs.

3. Skruva ihop betjänten, från baksidan. Börja med en skruv i varje ”hörn” så blir ramen vinkelrät från början. Skruva fast krokarna.

4. Måla synliga sågytor. När färgen torkat är det dags att skruva fast vinkeljärnen högst upp på baksidan av de lodräta listerna.

5. Skruva fast betjänten, genom spikplåtsvinklarna, i dörren. Kontrollera först att den går att stänga, ev. behöver du hyvla några millimeter.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar