Det kostade lite mer material och arbete, men det gjorde skåpen mer oberoende av de skeva väggarna. När enheterna monterats på en fast sockel bildade de en enhet och baksidorna gjorde att skiljeväggar och hyllor inte behövde ta stöd av väggen. Invändigt har enheterna samma mått som standardskåp, 46 och 96 centimeter breda. Därför kunde Annette och Simon köpa färdiga lådor, trådbackar, klädstänger och andra inredningsdetaljer från IKEA vilket sparade massor av tid!


2. De sågade skivorna grundas två gånger. En mdf-skiva suger upp färg som en svamp, och det är ingen bra idé att hoppa över grundmålningen och försöka få den betydligt dyrare slutfärgen att täcka ytan efter en eller ett par strykningar.

3. Innan skivorna slutmålas slipas de med fint sandpapper, gärna korn 150 eller finare. Även mellan slutmålningarna slipas de lite lätt – det ger en jämn yta, tar bort smuts som fastnat i färgen och ger färgen en bra yta att fästa på.

4. Hyllornas placering markerar Simon med utgångspunkt från nederkanten. De tre lådorna kräver 20 cm var på höjden, så den undre kanten på nedersta hyllan i skåpen med lådor skall sitta 60 cm nerifrån, medan den undre kanten på nästa hylla skall sitta 90 cm nerifrån räknat.

5. Det måste borras många hål i skåpsidorna innan enheterna kan monteras ihop, därför att för vanliga skruvar krävs det att man förborrar och försänker. Simon tillverkar därför ett par mallar. I den ena passar hålen till de fasta hyllorna, i den andra passar de till botten- och toppskivorna.

6. Enheterna monteras lättast på en plan yta. Simon smetar lim på kanten av en hylla, sätter den på plats mot den ena skåpsidan längs markeringarna för underkanten och skruvar fast den genom de förborrade hålen. Medan övriga kanter limmas och skruvas kontrollerar han hela tiden vinklarna.

7. Baksidan spikas fast innan limmet mellan skåpets olika delar torkat så att Simon ännu kan justera vinklarna. När han lägger baksidan i en fals får hela skåpet rätt form. Avståndet mellan spikarna (2,5 x 30 mm dyckert) är 10 cm och Simon kontrollerar hela tiden att mdf-skivan inte buktar sig.


Tips
För att få baksidorna stadiga gör Simon en fals på 1 x 1 cm i bakkanten av sidorna och sågar baksidorna 2 cm bredare än skåpets invändiga bredd. Enklast gör man falsen med en handöverfräs men som Simon visar kan en cirkelsåg inställd på rätt djup kompletterad med ett stämjärn också lösa uppgiften.