Lägg nytt trägolv själv

Nya golv ger ett rejält lyft för huset, och det är inte svårt att göra jobbet själv. Här visar vi hur du lägger ett traditionellt golv med limfog, samt ett modern, limfritt golv.

Att lägga ett trägolv på egen hand klarar de flesta, bara man är noggrann och följer anvisningarna. Du klarar dig bra med de vanligaste verktygen. Ett trägolv kan läggas direkt ovanpå ett gammalt trä- eller plastgolv. Om heltäckningsmattan är tät och låg kan den också oftast ligga kvar. Men diskutera alltid med din golvhandlare innan du börjar, för bästa resultat.

Eftersom trä är ett levande material rör det sig, sväller eller krymper beroende på luftfuktigheten i rummet. Därför ska du lämna ett mellanrum (rörelsefog) på minst 1,5 mm per breddmeter golv eller minst 8-10 mm mellan golv och vägg, trösklar, trappor eller andra anslutningar. Mellanrummet döljer du sedan med en sockel eller list. Eftersom trä rör sig mest på bredden är det lämpligt att lägga brädorna i rummets längdriktning Maximal golvbredd är 12 meter.

Här visar vi hur man lägger två typer av golv, ett traditionellt med limfog, och ett så kallat ”klickgolv” (Woodlock, Utraloc, SafeLoc osv) som ersätter den traditionella hopfogningen av golvbräderna med limning i not och fjäder. Här låses istället brädorna fast i varandra genom en sinnrik utformning. Vårt exempel visar läggning av ett Woodlock-golv, men principen är den samma för samtliga system. Exakta anvisningar för de olika systemen får du av din golvhandlare.

Innan du börjar:

Kontrollera att undergolvet

Läggning med traditionell fog

Börja läggningen i ett vänsterhörnAnvänd biten som blev över från första radenSlå ihop bräderna omedelbartSätt upp socklar och lister.

Golvet på bilderna är Kährs Ek Copenhagen, 399:-/m (finns idag endast med Woodloc-fog och kostar då cirka 399,-/m² i butik. )


ANNONS

Vi i Villa Julkalender

Läggning med limfri fog

Börja i ett hörn och lägg från vänsterTryck nästa golvbräda i vinkelTryck golvbrädan i vinkelTryck in en kilSlå försiktigt ihop brädans långsida

Det limfria golvet på bilderna är Kährs Ask Stockholm och kostar cirka 459,-/m.

Tänk på!

Det bör vara minst +18 grader i rummet före, under och efter läggningen. Samma temperatur gäller där du förvarar förpackningarna. Den relativa luftfuktigheten bör ligga mellan 30-60%.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar

TV: Redaktionens bästa klipp!