Välj rätt golv – laminat och klinker

I årets stora golvguide har turen nu kommit till laminat, sten och klinker. Här hjälper vi dig att välja rätt.


Laminatgolv – lättlagt

Laminatgolv ser ofta ut som trä men består i själva verket av ett fotopapper som klistrats på en board eller spånskiva. Ovanpå detta ligger ett slitskikt. Golven är tunna, ca 7 mm, vilket är en fördel vid läggningen då man ofta kan lägga golvet direkt på det gamla. Man slipper också höja trösklar eller kapa lister. Det här golvet kan man lägga själv. Passar i miljöer som slits mycket – kök, och hall.

Skötsel: Håll golvet fritt från sand och gruskorn, de kan repa golvet. Dammsuga till vardags och fuktmoppa vid behov. Gnugga aldrig golvet med stålull eller skurpulver. Golvet tål starka rengöringsmedel bra, men ur miljösynpunkt ska man förstås vara försiktig med att använda dessa.

Billigaste laminatgolvet vi kunde hitta finns på Ikea för 79 kr/kvm. Laminatgolvet Natural touch från Pergo, kostar från 239 kronor/kvm har en specialbehandlad yta som gör att man kan tro att golvet är oljat.

Sten och klinker – gillar golvvärme

Tåliga golv och med lång livslängd. Det som förut var kontinentens golv nummer ett har blivit allt vanligare även här i Sverige sedan golvvärmen gjort sitt intåg.

Passar bra i hall, kök och badrum, men kan även vara sobert och spännande i andra delar av huset. Sten- och klinkergolv kan med fördel få möta ett trägolv i ett rum- det kan bli väldigt effektfullt och snyggt.

Klinker

Finns som glaserade och oglaserade plattor.
Tänk på att alla former av glaserade klinker blir halt – och halka vill man inte göra på badrumsgolvet. Vill du absolut ha glaserat kan du lösa problemet genom att välja mindre plattor, då blir fogen mellan plattorna som ett halkskydd. Oglaserade plattor är vanligast i olika jordfärger. Golvet kan bli känsligt för fläckar då plattorna saknar det skyddande glasyrlagret.

Natursten

Det här är dyra golv, men vackra. Och de håller nästan för evigt. Det finns en hel del att välja på. Marmor och kalksten ger en exklusiv yta i badrum eller kanske en hall. Skiffer och granit är stryktåligare och passar exempelvis i kök. Vissa stengolv är känsliga för fettfläckar. Se till att torka upp snabbt om du spiller.

Skötsel: Undvik starka rengöringsmedel på stengolv, tvätta istället regelbundet med grönsåpa och vatten. Såpan innehåller lite fett som gör att ju mer man tvättar, desto vackrare blir golvet.
Ett klinkergolv är tåligt och klarar de flesta rengöringsmedel. Hör dig för om vilka hos tillverkaren.

Klassisk klinker man aldrig tröttnar på, Höganäs från CC Höganäs kostar från 494:- till 741:-, beroende på format. Skifferkänsla är det i Epos klinkern från CC Höganäs från ca 430 kronor/kvm. Det här kalkstensskiffergolvet från Gotlands Kalk och Sten fabrik kostar 738 kronor/kvm.
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar