Hur isolerar vi vinden?

Hur isolerar vi vår vind, undrar en av våra läsare. Här är Snickar-Björns svar!


Vi ska isolera vinden

Vi har ett sommarrum på vår oinredda kattvind som vi vill kunna använda året runt. Nu funderar vi på att isolera det. Hur ska vi gå till väga, vilken typ av isolering är bäst och enklast? Taket består av brädor (och utanför brädorna takpapp och tegel).

Svar:

Hej! Viktigt är att skapa en fungerande luftning av taket innan ni börjar isolera. Normalt monteras en tunn board likt masonit 30–45 mm nedanför era takbrädor. Luften som ska passera där måste komma in vid takfoten och ventileras ut under nockpannorna.

Under boarden blir isoleringsskiktet i form av antingen skivor eller lösisolering. Ofta behöver man bygga på takstolarna för att få in den önskade mängden isolering, hur mycket det är får ni utvärdera utifrån den nya rimliga takhöjden.

De prisvärda och lättillgängliga isoleringssorter ni har att välja mellan är mineralull och cellulosaisolering, antingen då i form av returpapper eller träfiber. Beslut om huruvida ni vill isolera med skivor eller lösull måste även tas tidigt i byggprocessen, då tillvägagångssätten är helt olika.

Tips: Hos Svenskt Trä finns bl a ritningar på hur ni ska konstruera ert tak.

Björn Christiernsson

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar