Så funkar det: Att inreda källaren

Outnyttjade kvadratmetrar i källaren? Här finns ofta mycket extra utrymme att bättre ta vara på!


<!– –>När behövs det?

När du vill ha extra utrymme. Funderar du på att förvandla råkällaren till barnrum, gästrum eller kanske mysigt hobbyrum?

Hur gör man?

Innan du börjar, tänk över om du klarar jobbet själv. Ta annars hjälp av någon sakkunnig, råder Ingemar Samuelson på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

– Men har du gjort ett bra utvändigt jobb är det bara att fortsätta invändigt. Antingen själv eller genom att ta hjälp av snickare.

A och O är alltså att dräneringen kring huset fungerar och att isolering och fukttätning görs på rätt sätt. Förse väggen utvändigt med ett tätt skikt och tilläggsisolera från utsidan.

Har du krypgrund? Bort med brädor och skräp! Plastfolie på marken hindrar fuktavdunstning. Se till att det är rent under folien, annars är risken stor för mögel och dålig lukt. Punktera plasten så att kondens kan rinna ner i marken. I befintlig krypgrund som du vill göra fuktsäkrare kan avfuktare och/eller värmekabel installeras.

Även inne i bostaden måste fukten ut. Ventilation och värme gör susen.

Har du ingjutna träreglar i golvet bör dessa tas bort. Liksom isolering och träpanel som lagts direkt mot källarväggen.

Undvik täta material på golv och väggar. Enklast och säkrast är att måla med silikatfärg. Eller lägg ett mekaniskt ventilerat golv (en fläkt sköter ventilationen i golvet och förhindrar fuktproblem).

Klinkers blir kallt utan värmeslingor. Men i så fall bör golvet isoleras väl. Isolering, betong och klinkers bygger mycket i höjd. Ta hjälp av sakkunnig.

Vill du ha trägolv måste golvet förses med tätskikt, exempelvis en luftspaltsbildande fuktspärr.

Vill du ha träpanel på väggarna? Använd plåtreglar. Lämna en springa upptill och nedtill på panelen.

Vad kostar det?

Installationskostnaden för avfuktare eller värmekabel är låg, men energikostnaden ökar. Materialkostnaden för att tilläggsisolera är också låg. Behöver dräneringen läggas om springer priset iväg – från 2 000 kronor/meter inklusive material och arbetskostnad. Glöm inte Rot-avdraget!

Invändigt avgörs kostnaden av vilka material du väljer. Billigast blir det att måla med silikatfärg.

Vem kan hjälpa till?

En markanläggningsentreprenör hjälper dig med det utvändiga arbetet. Invändigt kan du ta hjälp av snickare. Om du anar fukt eller mögel, rådgör med en fuktutredare/fukttekniker.

Vad kan gå fel?

Se upp med dålig lukt i källaren, synliga fuktfläckar, flagnande färg eller puts. Liksom ingjutna träreglar, isolering och träpanel som lagts direkt mot källarväggen.

Har du torpargrund som förr värmdes upp av skorsten och otäta golv? Kolla så att det är fritt från material som kan mögla.

Var försiktig med att gräva ur källaren – du kan hamna lägre än dräneringen eller för nära grundvattennivån. Lägg inte plast- eller linoleumgolv direkt på betonggolvet.

Peter Bratt, byggcontroller hos Länsförsäkringar och Vi i Villas husdoktor, vill helst avråda från våtrum och spaanläggning i källare.

– Grundregeln enligt branschreglerna för keramik i våtrum är att samtliga golv- och väggytor med keramisk beklädnad/beläggning i ett våtrum förses med tätskiktssystem.

– Men.. det finns undantag: Då golv- och väggytor, utan underliggande/utvändig isolering, står i direkt markkontakt och där inträngning av vatten och fukt kan förekomma, medger reglerna undantag från ovanstående krav.

Tillägg den 12 februari 2013 av redaktionen

Våtrum i källaren?

Källare är undantaget våtrumsreglerna om golv och väggytor saknar utvändigt fuktskydd. Vissa ytor behöver ofta andas i en källare och då kan man ha en öppen yta på golv och ytterväggar som andas. Kanske behövs bara tätskikt i duschhörnan beroende på hur du tänkt använda våtrummet? Dokumentera alltid hur du gör ett våtrum med så kallat ”punkterat tätskikt” inför en eventuell försäljning. Placera gärna dusch/bad vid innerväggar.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar