Skräphörnan blev myshörna

Den var tråkig, omysig och för solig. Hörnan på Susann Gson Engqvists altan. Med lite färg, tyg och en stor sittkudde förvandlades altanen till den ultimata myshörnan.


<!– –>

Före: I den här trista hörnan trivdes knappt ens den gamla nötta stolen och de tomma krukorna.

En skön plats dit man kan dra sig tillbaka – för att njuta av en bra bok, kunna gå igenom papper från jobbet i lugn och ro eller bara för att rensa huvudet en stund – är guld värt.

Den här altanen har eftermiddagssol, vilket i och för sig är härligt, men tidig eftermiddag en riktigt solig dag kan det bli för mycket av det goda. Då gassar solen ordentligt och det blir nästan outhärdligt. Detta var ett av skälen till att vi hade slutat vara där. Den hade blivit en skräphörna i stället.

Lösningen hette ett rejält soltak i form av ett tyg som enkelt fästes i väggen genom att jag sydde en kanal i ena änden och stack in en trästav i vilken kunde vila på två krokar i väggen. Andra änden fästes i altanräcket på samma sätt. Konstruktionen gör det mycket enkelt att ta bort tygtaket när man vill ha sol.

Ungdomarna hemma hade länge pratat om en ”Fatboy” sittsäck, och så fort jag provlåg var jag också fast. Den fungerar lika bra att ligga på rygg som på mage i och du kan knäppa ihop den baktill så att den får en mer stolliknande form. Tack vare att den är så stor, (140 x 200 cm) får två personer ledigt plats i den, ändå väger den inte mer än drygt åtta kilo. Den här modellen ”Buggle Up” är dessutom anpassad för utomhusbruk och tål både regn och sol.

Eftersom jag gärna ligger och läser vill jag ha läsglasögon, mobil och den obligatoriska kaffemuggen inom bekvämt räckhåll. Därför målade jag om en tavellist i favoritfärgen orange (kulör ”Piri Piri” från Alcro) och skruvade fast på väggen. Eftersom hyllan är smal är risken minimal att man slår i huvudet. Den gamla fula trätrallen lade jag i en hög och gjorde till ett bord. Jag orkade inte måla eller olja trallen så jag säger att den har skön patina istället.

Den praktiska sittbänken/dynlådan sväljer ledigt alla kuddar och plädar. Dessutom är den utrustad med inneväska i plast och alltså helt vattentät. Dessutom ger den skön avskärmning och fungerar som hyfsad ersättning som sittbänk för den som inte hinner kasta sig in i familjens favorithörna först!

Susanns 8 sköna idéer för altanmys

Sittbänk och vattentät dynlåda i ett. Tack vare den smarta inneväskan i plast ligger kuddar säkert. Bänken från Ikea, kuddarna från Indiska, mattan från Åhléns.

Kroken för boken. Några flätade garntrådar, ett vackert band eller bara ett vanligt snöre blir ett perfekt bokmärke. Krok från Indiska.

Drunkna i dofter. Satsa på växter som både är vackra och doftar gott, som exempelvis den gula rosen ”Freisia”. Fungerar upp till zon 4.

Tygtaket vilar löst på krokar som skruvats fast i väggen och altanräcket. Då är det lätt att ta av om man vill sola eller tvätta tyget. Tyg från Ikea.

En väggkruka passar bra för tidningar, solkräm och lite annat smått och gott. I den andra väggkrukan fuskar jag med plastväxter. Plantagen.

En hylla för olika småsaker samt mysbelysning på kvällen, från Ikea. Termosmuggen – denna från Åhléns – är ett måste!

En liten pippi i plast vattnar automatiskt växterna. Fyll med vatten och tryck ned det långa vattenröret i jorden så klarar växterna solen. Indiska.

Låt öronen vila från mobilens öronsnäckor med en fukttålig plastradio i retrodesign från Rusta. Fungerar lika bra för P1 som Bandit Rock.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar