Världens roligaste legorum

Att få leka som vuxen är precis vad det unika legorummet bjuder in till. Följ med Björn Christiernsson och Laila Bagge när de tar sig an ett roligt, annorlunda och knasigt projekt hemma hos familjen med olika temarum. 


Många ställer sig frågan om man borde göra det där hemmabygget själv eller anlita någon som faktiskt vet hur man gör. Björn Christiernsson åker tillsammans med Laila Bagge hem till olika människor under bygg- och inredningsprogrammet ”Kan vi hjälpa till” som visas på TV3, och hjälper dem med olika projekt. Det kan vara ett bygge som aldrig avslutats, en dröm som aldrig påbörjats eller helt enkelt ett spännande och roligt projekt.

Ett stort legointresse

Under ett av programmen följer Björn och Laila med hem till familjen som gillar tema. Under perioder inreder de olika rum efter valt tema. Familjen består av två kvinnor som tillsammans bor i ett stort hus med mycket yta. Deras senaste tillskott är lego som tagit över ett helt vardagsrum. Legointresset startade med en mindre legokonstruktion som utvecklades till ett stort intresse och ett helt vardagsrumsgolv fyllt med olika legobyggnader.   

Familjens stora intresse slutade i ett vardagsrum av total kaos, där avancerade legobyggnader i all dessa former låg utspridda och ockuperade hela golvytan.  

Rummet som tidigare använts till att titta på tv och spela tv-spel i, ersattes istället av ett rum där man varken kunde gå eller städa.

Idén om ett legorum

Det som triggade igång idén om att bygga ett legorum var familjens behov av att frigöra golvytan och få bort alla legokonstruktioner. Björn och Laila tog halva rummet i anspråk och byggde ett legorum – för vuxna. 

 – Tillsammans byggde vi ett fyrkantigt rum, med ett fritt utrymme i mitten så att man kan röra sig samtidigt som man bygger, säger Björn Christiernsson, snickare och programledare i ”Kan vi hjälpa till?”

Genom att bygga bänkar i 360 graders vinklar utmed väggarna formades legorummet till en fyrkant, med en fällbar lucka för att enkelt kunna ta sig in och ut från lekhörnan. Då legosamlingen bland annat bestod av en tågbana med större radiostyrda tåg, limmades rälsen fast över den fällbara luckan. På så sätt fick familjen en komplett byggnation som håller varje gång luckan öppnas. 

Björn Christiernsson, snickare och Vi i Villas byggprofil

Vad är det konstigaste projekt du byggt?

– Jag har gjort så många olika och annorlunda projekt så har svårt att välja ut ett specifikt. I programmet ”Kan vi hjälpa till” finns många knasiga projekt.

Var kommer alla idéer ifrån till ”Kan vi hjälpa till”?

– Personerna som vi hjälper har redan en grundidé om hur de vill ha det. Sedan får jag, Laila och redaktionen göra en avstämning om vad vi hinner och vad vi kan göra.

Vad var roligast med att bygga legorummet?

– Dels att det blev en bra lösning på det hela och att få leka samtidigt som jag arbetade. Jag har byggt mycket lego som liten och fick nu bygga upp delar av legovärlden innan vi blev klara, så det blev lek i arbetet.

Björns tips för att komma igång med hemmabygget

Rätt verktyg hänger ihop med planering, det gäller att läsa på innan för att veta vilka verktyg eller material som behövs för det planerade bygget. 

  1. Fokusera på roliga projekt, hitta en glädje i det för att inte tröttna i mitten av projektet.
  2. Börja med små projekt, gör dem bra och gör dem färdigt! Detta stärker dig inför nästa projekt.
  3. Se till att avsluta projektet innan du påbörjar ett nytt (speciellt om du är en ovan hemmafixare)
  4. Läs på ordentligt. Ta reda på fakta och planera noggrant innan du sätter igång med bygget.
  5. Läs på vilka verktyg, material och hur du ska såga/beskära materialet och så vidare.
  6. Ta det som ett uppdrag och utför det därefter.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar