Möblera med färg!

Gör ditt hem personligt – bygg din egen inredning. Men bestäm dig innan du snickrar om du ska måla eller inte. Här är snickar-Björns bästa tips.


Trånga utrymmen eller själlösa rum kan med enkla medel förvandlas till det motsatta, om du väljer att bygga inredningen på egen hand. Tack vare bra verktyg – som till exempel sänksågen, kap- och gersågen och överhandsfräsen – kan du dessutom göra det med ett slutresultat som håller möbelsnickar-nivå. Den första frågan som dock ska besvaras innan inhandlingen kan ske är huruvida möbeln ska täckmålas eller inte; skillnaderna är nämligen väldigt stora.   

Materialvalet 

En målad möbel ska givetvis motsvara vad möbeln behöver tåla, som till exempel belastning och fukt, men i övrigt är det priset som styr och vanliga material är därför virke i gran eller furu. Skivor som ofta används är stavlimmad furu eller MDF.

Byggsättet

Den målade möbeln ska både spacklas och fogas med latexfog, så krångliga och svåra infästningar för att dölja eventuella skruvhål är inte nödvändiga. Det kommer därför att gå fortare att bygga den målade möbeln, men eftersom målningen också tar tid så brukar den totala arbetsinsatsen i slutändan bli densamma. Plastikträ eller plastic padding ger hårda spacklingar och torkar extremt fort, vilket är ett bra alternativ till vanligt träspackel om man har bråttom.

Noggrannheten

Eftersom du med hjälp av sandpapper, spackel och la-texfog kan fixa till alltifrån fnasiga klyvsnitt till skruvar som kommit ut på fel ställe så är noggrannheten låg i jämförelse med en omålad möbel. Den målade möbeln är med andra ord perfekt för nybörjaren eller den slarvige möbelsnickaren. 

3x färgglada favoriter 

1. Prisvärt material

Genomfärgad MDF är ett bra alternativ till målade ytor när man vill ha en färg. Nackdelen med MDF är att den är känslig för fukt och att det är lätt att få klyvningar i skivan när man skruvar i skivans kortsida. Fördelar är priset jämfört med det dyrare materialet valchromaten och att vanlig ofärgad MDF är perfekt att måla på och även lätt att få tag i.

2. Tåligt mot fukt

Valchromat är ett skivmaterial som påminner om genomfärgade MDF, men skivan är betydligt hårdare och mycket mer tålig mot fukt. Den tillverkas i olika tjocklekar och i åtta olika färger. Eftersom skivan är genomfärgad krävs inget målningsarbete eller kantlister. Skivorna kan oljas, vaxas eller lackas för att ge ett extra skydd.

3. Lådan sköter jobbet

En nyhet på målerisidan är Rollbox, som med hjälp av fyra stycken rollers får brädan målad på tre av fyra sidor när du drar den genom lådan. Jag har själv inte testat produkten, men om den håller vad den lovar så finns det ett behov av den. Fördelen är att målningen går fort, nackdelen är att du måste ha brädan i handen och inte sittande på väggen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar