Så murar du en ny veranda

Slå på betongblandaren och dra på dig grovhandskarna – dags att bygga en uteplats som vilar tryggt på en murad grund. Vi i Villas Anders Carlén visar hur du kan göra.

Guide: Så murar du en ny veranda 

Du behöver:

Murad grund

 • Finja Grundningsbruk A
 • Finja Murbruk B
 • Finja Puts- & Murbruk C
 • Finja Grovbetong
 • Finja Murblock Fördel
 • Bistål

Golv

 • Golvreglar
 • Trallvirke
 • Trallskruv
 • Träskruv

Staket

 • Stolpar 1150 mm
 • Staketpinnar 450 x 450 mm
 • Bottenregel 90 x 1350 mm
 • Ovanregel 90 x 90 mm
 • Träskruv 

 

Så gör du:

Murad grund

1. Gräv ut där verandagrunden ska stå samt den del som verandagolvet täcker. Håll koll på att du inte kommer för nära grannen, max 4,5 meter, samt att den inte sticker iväg i höjd och klassas som byggnad. Är du osäker på vilka mått som gäller, kontakta byggnadsnämnden i din kommun.

2. Gjut en klack av Grovbetong för verandagrunden att vila på, armera med bistål och låt torka. Lägg ut ett lager grus på den utgrävda ytan och täck med markduk.
3. Lägg ut murblocken utan murbruk, och såga till samtliga delar så att allt passar. Murblock kan muras på olika sätt: Fullfogsmurning eller stötfogsfri strängmurning, där jag har valt den senare varianten vilken är lämplig för block som är 150 mm breda och uppåt. Murning sker i förband med cirka ett halvt blocks förskjutning. Två parallella murbrukssträngar appliceras med ett ”luftat” utrymme däremellan. Blocken placeras stumt mot varandra utan bruk i stötfogen. Stötfogsfri strängmurning är en snabb, rationell och enkel teknik som passar de flesta murningsarbeten. För murning under mark samt för trädgårdsmurar et cetera förordas dock bruk i stötfogarna. Armera med bistål var tredje skift och lägg ändarna omlott.

4. Efter avslutad murning låter du verandagrunden torka och därefter fuktar du väggen lätt med kalkborste och vatten, och därefter applicerar du ett fem millimeter tunt lager Grundningsbruk A över hela utsidan med hjälp av murslev och putsbräde. Låt torka.

5. Avslutningsvis applicerar du Puts- & Murbruk C på hela utsidan och putsar det jämnt med en putsbräda. Glöm inte att fukta lätt med kalkborste innan. Räkna med en åtgång om cirka 20 kilo puts per kvadratmeter. Undvik dygnstemperaturer som understiger fem grader plus, samt var noggrann med att hålla muren fuktig så att den inte torkar för snabbt. 

Handskarna på när det är dags att lägga ut murblocken.

Avsluta med att putsa utsidan. 

 

Läs även: Bygga altan – vi ger dig inspiration och råd till altanbygget 

Golv och staket

1. Täck ovansidan av muren med tjärpapp och lägg därefter ut golvreglarna med 60 cm mellanrum. Beroende på ytans storlek behöver du lasta av golvreglarna med en tvärgående dito, ungefär varannan meter.

2. Skruva trall. Drick kaffe och fortsätt skruva trall. Avvakta med att lägga golv i anslutning till staketet så att du lättare kommer åt. Jag har valt att skruva dit ett miljövänligt alternativ till tryckimpregnerat trallvirke som heter organowood. Kostar något mer, men kräver i stället inget underhåll.

3. Skruva ihop staketet i separata sektioner. Jag har valt att skruva under- samt ovanifrån för att slippa synliga skruvhuvuden. Överliggare samt ”lock” till stolparna har jag fräst kanterna på för att få en snyggare finish. Fäst med spik som du försänker.

4. Täck eventuella skruvhål samt spik med kemiskt trä och slipa därefter. Måla allt tre gånger med en utomhusfärg.

5. Montera staketstolparna med långa skruvar som du fäster med brickor och muttrar. Lägg resterande trallgolv. Bjud in familjen till premiärfika. 

Pricken över i:et – nya trädgårdsmöbler från Grythyttan. Klassiska A2-serien.

 


På Finja.se kan du enkelt mängdberäkna antal block och bruksåtgång beroende på hur stor veranda du bygger.

 

Läs också: Så rengör du altanen

 

Så tänkte jag:

Eftersom verandan skulle bli relativt hög ville jag undvika det ibland styltiga utseendet som plintar kan ge och valde därför att mura en grund som jag därefter putsade. Jag har aldrig tidigare gjort det, men kan varmt rekommendera det till alla som är det minsta händiga och inte har för bråttom. Det är väldigt kul och, tycker jag, blir väldigt fint!

Staketbygget blev en ganska komplicerad historia där alla delar var tvungna att passa på millimetern, samt kostade förhållandevis mycket i inköp, men med tanke på det positiva slutresultatet så var det värt både tiden och pengarna. Lycka till! 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar